Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέες Ρυθμίσεις Οφειλών προς ΟΤΑ: Έως 60 Δόσεις και Ευνοϊκοί Όροι για Ευάλωτους Πολίτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Η νέα νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για τη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ σε έως 60 δόσεις, με ευνοϊκούς όρους για ευάλωτους πολίτες, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών και τη δημοσίευση του νόμου στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Η ρύθμιση καλύπτει όλες τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, όπως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), καθώς και προς τις περιφέρειες.

Τα οφέλη της ρύθμισης είναι προφανή και για τις δύο πλευρές: οι πολίτες που θα την εκμεταλλευτούν θα αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα, ενώ οι ΟΤΑ θα ενισχύσουν τα οικονομικά τους με την είσπραξη μέρους των 3,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε οφειλές προς τους δήμους και τις ΔΕΥΑ.

Η ρύθμιση αφορά χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024. Οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ή της περιφέρειας μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Για τους ευάλωτους οφειλέτες (με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 9.600 ευρώ, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια), η αποπληρωμή των χρεών θα γίνεται χωρίς προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, όπως εξής:

α) Εφάπαξ εξόφληση: απαλλαγή 95%,
β) Εξόφληση σε 2 έως 6 δόσεις: απαλλαγή 85%,
γ) Εξόφληση σε 7 έως 12 δόσεις: απαλλαγή 80%,
δ) Εξόφληση σε 13 έως 60 δόσεις: απαλλαγή 75%.

Επιπλέον, και οι επιχειρήσεις καθώς και οι μη ευάλωτοι οφειλέτες μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε έως 60 δόσεις, χωρίς τις παραπάνω απαλλαγές.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και δεν μπορούν να είναι μικρότερες από 50 ευρώ. Στη ρύθμιση μπορούν επίσης να υπαχθούν οφειλές που είναι σε αναστολή, έχουν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή δεν έχουν βεβαιωθεί λόγω δικαστικής αμφισβήτησης.

Η πληρωμή του εφάπαξ ποσού ή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία ενημέρωσης του οφειλέτη για την υπαγωγή του στη ρύθμιση. Διαφορετικά, η ρύθμιση θα ακυρωθεί αυτόματα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, χωρίς περαιτέρω ειδοποίηση.

Σε περίπτωση καθυστέρησης, θα υπάρχει μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης. Αν ο οφειλέτης έχει πληρώσει το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του (για οφειλές έως 5.000 ευρώ) ή το 10% (για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ), οι δέσμες των περιουσιακών του στοιχείων θα αρθούν, αν και θα επαναδεσμευτούν αν υπάρξει καθυστέρηση σε οποιαδήποτε δόση.

Αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις ή συνολικά τρεις, η ρύθμιση θα τερματιστεί και οι οφειλές θα βεβαιωθούν ξανά με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προτείνει να ισχύει η ρύθμιση για όλους τους δημότες με πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων.

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στις ΔΕΥΑ να αναθέτουν στις ΔΟΥ την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να επεκταθεί η παραγραφή από πέντε σε είκοσι χρόνια.

Επιπλέον, με τον νέο νόμο θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, οι απαιτήσεις θα βεβαιώνονται στην οικεία ΔΟΥ, που θα τις διαχειρίζεται ως χρέος του Δημοσίου, εφαρμόζοντας τις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου 4738/2020.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ