Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Καλέ Μαλάτειας: Πρώτες εκτιμήσεις και επιπτώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην πόλη Καλέ της Μαλάτειας, ανατολικά της Τουρκίας, στις 10:46 το πρωί της Τετάρτης. Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι μόλις 6 χιλιόμετρα.

Η AFAD, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας, επιβεβαίωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαλάτεια, ο οποίος έγινε αισθητός και σε περιοχές όπως το Ντιγιάρμπακιρ και το Ελαζίγ.

«Αυτός ο σεισμός θα συνοδευτεί από μετασεισμούς, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν έως και 5 Ρίχτερ. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να παραμείνετε έξω για λίγο», προειδοποίησε Τούρκος σεισμολόγος.

Ο δήμαρχος της Μαλάτειας, Σαμί Ερ, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί απώλειες ζωής ή σημαντικές ζημιές, προσθέτοντας ότι πολλοί κάτοικοι αναζητούν καταφύγιο στο τοπικό γήπεδο.

«Η AFAD και οι αρμόδιες ομάδες μας έχουν ξεκινήσει επιτόπιες έρευνες μετά τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ που συνέβη στην περιοχή Καλέ της Μαλάτειας. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και για τις γειτονικές περιοχές. Εύχομαι το καλύτερο στους πολίτες μας που πλήττονται από τον σεισμό. Είθε ο Θεός να προστατεύει τη χώρα και το έθνος μας από καταστροφές», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια σε μήνυμά του στο X.

Το Τηλεφωνικό Κέντρο 112 δέχθηκε 374 κλήσεις για βοήθεια λόγω του σεισμού.

Συνολικά, τρία κτίρια υπέστησαν ζημιές στις επαρχίες Μαλάτεια, Σανλιούρφα και Ελαζίγ. Από ένα μερικώς κατεστραμμένο κτίριο στην επαρχία Ελαζίγ διασώθηκαν τέσσερις άνθρωποι. Επίσης, σημειώθηκαν πτώσεις βράχων στις περιοχές Ποτουργκέ και Καλέ της Μαλάτειας.

Η περιοχή είχε πληγεί από τους διπλούς σεισμούς των 7,7 και 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου 2023, με επίκεντρο το Καχραμάνμαράς, που κατέστρεψαν 13 επαρχίες σε μια περιοχή που υπερβαίνει την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αυτός ο σεισμός είναι ο πιο ισχυρός που έχει βιώσει η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα.

Πρώτες εκτιμήσεις Τούρκων σεισμολόγων υποδεικνύουν ότι πρόκειται για νέο ανεξάρτητο σεισμό και όχι για μετασεισμό της δόνησης της 6ης Φεβρουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ