Ελάτε στην παρέα μας

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

«Το όραμα της Ειρήνης» στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Δήμου Κηφισιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Κηφισιάς σε συνεργασία με τη Femedubeart διοργάνωσε στις 10 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Γκατσόπουλος» του Δημαρχείου,  το 2o Διεθνές Συνέδριο με θέμα την «Ειρήνη», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CERV (Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες).

Εκλεκτοί ομιλητές από το χώρο της πολιτικής και της Παιδείας  επεσήμαναν  στις εισηγήσεις τους την αξία της Ειρήνης, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε, συνδημότες και στελέχη του Δήμου, προσκεκλημένοι από τις πόλεις Λούνεμπουργκ (Γερμανία), Ίζολα (Σλοβενία) και Τιμισοάρα (Ρουμανία), Ακαδημαϊκοί, μαθητές & εκπαιδευτικοί από το 1ο & 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, αλλά και δύο έφηβες πρόσφυγες από την Ουκρανία, εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους γύρω από τους κινδύνους που διατρέχει σήμερα η Ειρήνη και η Δημοκρατία στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η έναρξη του Συνεδρίου έγινε με τραγούδια από μέλη των χορωδιών των ΚΑΠΗ Κηφισιάς & Ν. Ερυθραίας υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Κωνσταντίνου Στεφάνου, ενώ μαθητές του 1ου & 3ου Γυμνασίου τραγούδησαν & συνόδευσαν με μουσικά όργανα αλλά και κάποια άλλα δρώμενα σχετικά με την Ειρήνη.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία της Δημοκρατίας και της Ειρήνης για τη διατήρηση της ευημερίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε εποχές κρίσεων όπως η σημερινή. Επιπλέον ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στους μαθητές στάθηκε στο ενδιαφέρον και ειδικό βάρος που έχουν όσα παρακολουθούν «στη διαμόρφωση των απόψεών τους στο μέλλον, αλλά και στο ρόλο που θα έχουν ως ενεργοί πολίτες στην κοινωνία». Υπογράμμισε δε  πως «ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της Δημοκρατίας πρακτικά, είναι μέσα από αντίστοιχες ενέργειες, όπως το Διεθνές Συνέδριο για την Ειρήνη».

Τέλος ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο θεσμό των  Model United Nations (MUN), ενός συνεδρίου προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών που διοργανώνει τα τελευταία 6 χρόνια το 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς σε συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου, δήλωσε πως όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά προανήγγειλε και «προσεχείς διαδικασίες εντός του Δήμου, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται μέσα από την κοινωνική συμμετοχή και την άμεση Δημοκρατία».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  κ. Σοφία Βούλτεψη, η οποία αναφερόμενη σε παλιότερες εμπειρίες της, από τις μέρες που έκανε πολεμικό ρεπορτάζ, η πολύπειρη δημοσιογράφος, παρέθεσε με αριθμητικά στοιχεία τους λόγους που οι άνθρωποι σήμερα οδηγούνται στην προσφυγιά: «Οι 3 τελευταίες δεκαετίες είχαν τους περισσότερους πολέμους από το 1946. Άρα αυτή τη στιγμή ο κόσμος σπαράσσεται από πολέμους και εμφυλίους πολέμους παντού. Επίσης τα στοιχεία του 2023 έδειξαν, ότι έχουμε τους πιο αιματηρούς πολέμους από το 1946» υπογράμμισε η κα Βούλτεψη. Σχολιάζοντας μάλιστα τη σοβαρή που δουλειά που γίνεται στις Δομές, ιδιαίτερα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Υφυπουργός στάθηκε στα ευάλωτα άτομα, τον βραβευμένο στην Ευρώπη Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανώσεις, φορείς για να σώσουν ευάλωτα άτομα και παιδιά που έρχονται από άλλες χώρες στην Ελλάδα, από τα εγκληματικά δίκτυα και το οργανωμένο έγκλημα.

Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς κα Λίλα Παπαδημητρίου, επικαλούμενη αρχικά τα λόγια του Σπινόζα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολιτικό εγχείρημα μιας κοινότητας αξιών, ελευθερίας και δικαιοσύνης, πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα και δράσεις για την αποτροπή κάθε πολεμικής σύρραξης και αποσταθεροποίησης της ευημερίας των κρατών».

Η διαχειρίστρια της Femedubeart και συντονίστρια της συνάντησης, κα Καλλιόπη Αγγελή, αφού επεσήμανε τη σημασία της Ειρήνης αλλά και την ανάγκης για διαρκή επαγρύπνηση των πολιτών, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος και τις καινοτόμους μεθόδους που υιοθετήθηκαν, προκειμένου οι νεαροί μαθητές να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προβληματιστούν σχετικά με το θέμα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι εκλεκτοί ομιλητές της εκδήλωσης, αρχής γενομένης από τον κ. Δημήτριο Γεωργιάδη (PhD). Ο Διευθυντής Ιδιαίτερου Γραφείου Γ.Γ. Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας τόνισε μεταξύ άλλων πως «δημιουργώντας στο παρόν ετοιμάζουμε το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον της Ευρώπης. Μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης  που ως θεσμός, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το πιο επιτυχημένο ειρηνευτικό εγχείρημα στην ιστορία».

Ο κ. Τίμος Χαλιαμάλιας, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους πολλούς πολέμους που στις μέρες μας «μαίνονται σε “αθέατα’” σημεία του πλανήτη, όπως ο πόλεμος στο Σουδάν με την τεράστια ανθρωπιστική κρίση».

Από την πλευρά της η κα Νικολίτσα Λιαντίνη, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας -ΕΚΠΑ στην ομιλία της με θέμα «Είναι ο φόβος του πολέμου εγγύηση για την ασφάλεια της ειρήνης;», είπε μεταξύ άλλων: «Η ισορροπία του τρόμου, που με τόση πανουργία την θεραπεύει η πολιτική των δυνατών, και με τόση αφέλεια την υιοθετεί η ευπιστία της μάζας, αποτελεί τη σύγχρονη μετενσάρκωση της παλαιάς αρχής, ότι την ασφάλεια της Ειρήνης την εγγυάται ο φόβος του πολέμου».

Η κα Αγγελική Μαυρίκου, από το Τμήμα Εθελοντισμού «Γιατροί του Κόσμου» τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Ειρήνη δεν είναι μόνο μια επιθυμία, μια ευχή, αλλά μια ενεργός διαδικασία που απαιτεί καθημερινές προσπάθειες και σεβασμό προς τους άλλους, τη φύση και τον εαυτό μας» ενώ απευθυνόμενη στους μαθητές είπε «οραματιστείτε παιδιά έναν κόσμο πέρα από τις οθόνες των κινητών…»

Ο κ. Συμεών Κωνσταντινίδης , Υποναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού (εα), Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας πολικών ζωνών μίλησε για τη σημασία που έχει η ειρήνη σήμερα στην πρόοδο ενός Έθνους.

Ακολούθησε η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης με τα προσφυγόπουλα από τη Δομή Φιλοξενίας Ουκρανών Προσφύγων της Ελευσίνας να ανεβαίνουν στο βήμα.

Η 15χρονη Μαργαρίτα σε επιστολή που διάβασε για «Ένα ταξίδι μέσα στον πόλεμο με προορισμό την Ειρήνη», μοιράστηκε μαζί μας με έκδηλη συναισθηματική φόρτιση τις δικές της μαρτυρίες και εμπειρίες από τη φρίκη του πολέμου, ενώ η 13χρονη Αλέξάνδρα, παίρνοντας το μικρόφωνο στα χέρια για να πει το αντιπολεμικό της ποίημα, κέρδισε το πιο ζεστό χειροκρότημα όλων, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Ειρήνη για μένα είναι η Ελλάδα, η χώρα που με υποδέχτηκε».

Στο πλαίσιο του φετινού πρότζεκτ περιλαμβάνονταν και μια διαδραστική έκθεση σε μία θολωτή σκηνή. Στα υπέροχα εκθέματά τους οι μαθητές αποτύπωσαν δημιουργικά σε «εικόνες» (έργα, φωτογραφικά κολλάζ, κ.α.) το δικό τους όραμα για την Ειρήνη.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ