Connect with us

Κοινωνία

Εργαστήριο Food Upcycling του Δήμου Χαλανδρίου σε συνεργασία με το ΕΜΠ

Published

on

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της σύμπραξης του Δήμου Χαλανδρίου με τοπικές επιχειρήσεις και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – National Technical University of Athens για την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας, παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024, στη διάρκεια του πρώτου, στην Ελλάδα, εργαστηρίου ανωκύκλωσης που οργανώθηκε, υπό την αιγίδα του ΕΟΑΝ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν, να δοκιμάσουν και να μάθουν για τα νέα προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας, που δημιουργήθηκαν στη λογική του food upcycling, που προωθεί η Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων «Σώζουμε τρόφιμα στο Χαλάνδρι»,που σύστησε ο Δήμος Χαλανδρίου, πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων FoodRUs και ToNoWaste, για την αποτροπή απωλειών τροφίμων.

Ποιος θα φανταζόταν την παραγωγή ψωμιού από χρησιμοποιημένη βύνη, που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγε στα απορρίμματα, ή την παραγωγή μπύρας από αρτοσκευάσματα που έμειναν στα ράφια και που πιθανόν θα κατέληγαν στα απορρίμματα; Και όμως έγινε.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι παριστάμενοι/ες γνώρισαν και δοκίμασαν τα αρτοσκευάσματα που δημιούργησε το αρτοποιείο BREAD B.C. από χρησιμοποιημένη βύνη της Ζυθοποιία Αναστασίου και την μπύρα Golden Ale της Ζυθοποιίας Αναστασίου, που παρασκευάστηκε από αρτοσκευάσματα που περισσεύουν στο αρτοποιείο BREAD B.C

Την πρωτοβουλία εξήρε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΑΝ-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης κ. Αλεξάνδρα Τόγια, η οποία συμμετείχε στο εργαστήριο, ενώ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα κυκλικής οικονομίας, καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος παρουσίασε το σύνολο των δράσεων της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ