Connect with us

Ειδήσεις

ΑΑΔΕ: Νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής – Έρχεται τηλεφωνικό κέντρο για φορολογικά θέματα

Published

on

Τα ψηφιακά εργαλεία που δρομολογεί η ΑΑΔΕ σταδιακά.

Τα νέα εργαλεία που θα θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ το 2025, για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Ζάππειο, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την επόμενη χρονιά αναμένεται η έναρξη ή επέκταση λειτουργίας σημαντικών ψηφιακών εργαλείων όπως το ψηφιακό πελατολόγιο, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η καθολική εφαρμογή του myDATA για επιχειρήσεις κ.ά..

Επίσης, θα τεθεί σε λειτουργία το νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο για φορολογικά θέματα, στο πρότυπο του 1555. Θα απασχολεί 220 άτομα και θα απαντά σε ερωτήσεις και αιτήματα πολιτών. Στόχος είναι το παράδειγμα λειτουργίας του 1555 να προσαρμοστεί στις ανάγκες της ΑΑΔΕ και των φορολογουμένων. Η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου θα ξεκινήσει σταδιακά στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.

Τα επόμενα βήματα της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής

Σταδιακά η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί σειρά ψηφιακών εργαλείων με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι τα εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε:

– Πρώτον, η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025. Παράλληλα τίθεται σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2024 η νέα εφαρμογή myDATAapp που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.

– Δεύτερον, η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Πελατολογίου τον Ιανουάριο του 2025. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.

– Τρίτον, η έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Με το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.

– Τέταρτον, η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο είναι ήδη στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας. Προηγουμένως, αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του 2ου εξαμήνου του επόμενου έτους.

«Για εμάς, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Λιγότεροι φόροι από την μια, περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη από την άλλη. Και για αυτό, με χαμηλότερους φόρους έχουμε περισσότερα έσοδα. Έχουμε διαλέξει τον δύσκολο αλλά τον σωστό δρόμο. Συνεχίζουμε λοιπόν την προσπάθεια χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος ή όσους πιστεύουν ότι σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν αλλάζει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η νέα γενιά της ΑΑΔΕ είναι εδώ. Με την ψηφιοποίηση των οικονομικών συναλλαγών, που εξοικονομεί χρόνο και χρήμα για όλους: Πολίτες, επιχειρήσεις, φορολογική διοίκηση. Με τη διευκόλυνση στην καθημερινότητα των πολιτών, που γλιτώνει όλους μας από αχρείαστες επισκέψεις στην εφορία και περιορίζει τον γκισέ. Με την υποστήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων στα δύσκολα, μέσω ειδικών ψηφιακών πλατφορμών, με τις οποίες δίνονται οι σχετικές ενισχύσεις. Και συνεχίζουμε. Με την ίδια στοχοπροσήλωση για εξέλιξη και καινοτομία, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο», επεσήμανε από την πλευρά του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Η άποψη των πολιτών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Στην εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, παρουσίασε δημοσκοπικά ευρήματα που αποτυπώνουν τη θετική στάση των πολιτών απέναντι στη φορολογική πολιτική και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Στο γενικό ερώτημα «Τι έχει γίνει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», οι 6 στους 10 πολίτες αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει και γίνονται σημαντικά βήματα. Οι περισσότεροι εξ αυτών -περίπου οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα- κρίνουν παράλληλα ότι χρειάζεται η προσπάθεια να ενταθεί και να συνεχιστεί. Ένας στους τρεις βρίσκει να μην έχει γίνει κάτι ουσιαστικό.

Στο ερώτημα για τη στάση των πολιτών στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, 8 στους 10 κρίνουν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επιπρόσθετα, οι 6 στους 10 την χαρακτηρίζουν σημαντική έως πολύ σημαντική. Ένας στους 10 βρίσκει ότι κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Σε ερώτηση «αν η πρόσφατη αλλαγή στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών κινείται προς την σωστή ή την λάθος κατεύθυνση», η πλειονότητα των ερωτηθέντων βρίσκει τον πυρήνα του νόμου ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με σχεδόν τους 4 στους 10 να κρίνουν ότι υπάρχουν κάποιες αδικίες και προφανώς περιθώρια βελτίωσης. Λιγότερο από 3 στους 10 κρίνει ότι κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ χαμηλότερο αλλά αξιόλογο ποσοστό (18%) δεν γνωρίζει ή δεν παίρνει θέση.

Στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες -τους οποίους κυρίως, αγγίζει το συγκεκριμένο μέτρο 44% πιστεύουν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση έναντι 49% προς λανθασμένη. Στις υπόλοιπες ομάδες εργαζομένων το ισοζύγιο είναι θετικό και στους συνταξιούχους η σχέση σωστής – λανθασμένης κατεύθυνσης γίνεται 67% έναντι 15%.

Τέλος, στο ερώτημα «πού θα προτιμούσατε να κατευθυνθούν τα επιπλέον έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», οι 6 στους 10 απάντησαν στην περαιτέρω στήριξη της Παιδείας και της Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ