Ειδήσεις
Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια θα είναι η επιδότηση για τον Δεκέμβριο
Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται πακέτο μέτρων ύψους 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την απορρόφηση των αυξήσεων και την προστασία των καταναλωτών από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Το σχέδιο περιλαμβάνει οριζόντια επιδότηση που θα συγκρατεί τις τελικές τιμές για τα νοικοκυριά κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ειδικά μέτρα στήριξης για μικρές επιχειρήσεις και έμμεσες φοροελαφρύνσεις για τις μεγαλύτερες εταιρείες. Με το βάρος να πέφτει κυρίως στις πιο ευάλωτες ομάδες, η κυβέρνηση στοχεύει στη μετρίαση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.
Για τα νοικοκυριά, η στήριξη προβλέπει την κάλυψη του κόστους ώστε οι τελικές τιμές που θα πληρώνουν οι καταναλωτές να μην υπερβαίνουν τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για παράδειγμα, αν ένα νοικοκυριό κανονικά θα πλήρωνε 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα λόγω της αύξησης στη χονδρική τιμή, η διαφορά των 10 λεπτών θα επιδοτείται από το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα επηρεαστούν άμεσα από τη ραγδαία αύξηση στις τιμές της αγοράς ενέργειας. Επιπλέον, προβλέπονται πρόσθετες μειώσεις για ευάλωτα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, καθώς αυτοί οι καταναλωτές δεν λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης.
Στις μικρές επιχειρήσεις, όπως φούρνους, κομμωτήρια και μικρά εργαστήρια, το σχέδιο επιδότησης είναι πιο στοχευμένο. Η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν αιτήσεις για την επιδότηση. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να δηλώνουν ότι δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο κρατικών ενισχύσεων, που είναι 200.000 ευρώ ανά τριετία, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Παράλληλα, για να αποτραπούν φαινόμενα κατάχρησης, οι επιχειρήσεις θα χρειάζεται να πιστοποιούν τη νομιμότητα της σύνδεσής τους με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, αν για παράδειγμα μια επιχείρηση κατηγορείται ότι κλέβει ρεύμα ή χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένες συνδέσεις, θα αποκλείεται από την επιδότηση.
Οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια ή μεγάλα εμπορικά κέντρα, θα λάβουν έμμεση στήριξη μέσω φοροελαφρύνσεων. Συγκεκριμένα, το κράτος σχεδιάζει να μειώσει τη φορολογία στα κέρδη τους, σε ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 22% του κόστους ρεύματος που θα καταβάλουν. Για παράδειγμα, μια μεγάλη επιχείρηση που πληρώνει 100.000 ευρώ για ρεύμα σε έναν μήνα θα δει έκπτωση φόρου ύψους 22.000 ευρώ. Ωστόσο, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις δεν θα επωφεληθούν από αυτό το μέτρο, καθώς δεν έχουν φορολογητέα κέρδη.
Η χρηματοδότηση για τα παραπάνω μέτρα θα προέλθει από μια έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει φόρο στα υπερκέρδη που έχουν σημειώσει οι εταιρείες ενέργειας λόγω της κρίσης, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος πόρος για τη στήριξη των καταναλωτών.
Παρόλα αυτά, οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον, καθώς οι συνθήκες στην αγορά ενέργειας δείχνουν να επιδεινώνονται. Τα αποθέματα φυσικού αερίου εξαντλούνται γρηγορότερα από το συνηθισμένο, ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα σκληρός σε πολλές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και η λήξη των ρωσικών συμβολαίων διαμετακόμισης στο τέλος του έτους ενισχύουν την αβεβαιότητα.
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 weeks ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις1 week ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα1 week ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο