Κεντρικά Θέματα
Νέες ανησυχίες για τους μισθούς του δημόσιου τομέα
Αναβρασμό στους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα έχουν προκαλέσει επίκαιρες αναφορές από τον Τύπο αλλά και κυβερνητικούς φορείς για επικείμενες νέες αλλαγές, με αυξομειώσεις, στο ενιαίο μισθολόγιο με το οποίο αμείβονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Συγκεκριμένα, σενάρια θέλουν το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επεξεργάζεται σχέδιο με το οποίο θα κοπούν χρήματα από τους χαμηλόβαθμους του Δημοσίου και αυτούς με χαμηλό επίπεδο σπουδών, προκειμένου οι πόροι που θα προκύψουν από αυτές τις περικοπές να δοθούν είτε σαν μπόνους, είτε σαν αύξηση μισθού στους υψηλόβαθμους και σε αυτούς με πτυχίο ανώτατων σχολών.
Στόχος, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, το Δημόσιο να αποτελέσει πόλο έλξης για τους αποφοίτους πανεπιστημίων αλλά και να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα, σε διακριτό βαθμό, ανάμεσα στους υπαλλήλους με μικρές ευθύνες και χαμηλή προσφορά και σε αυτούς που έχουν θέσεις διοίκησης και όσους αποδεικνύονται παραγωγικοί.
Το φυτίλι άναψε με δημοσίευμα του Βήματος, σύμφωνα με το οποίο, έρχονται μειώσεις σε 204.000 αποφοίτους δημοτικού και λυκείου (ΥΕ και ΔΕ) και αυξήσεις σε 240.000 δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτές και αποφοίτους ΑΕΙ (ΤΕ και ΠΕ). Η κατεύθυνση είναι σαφής: οι μισθοί των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης και αυτών που έχουν τελειώσει μόνο το λύκειο να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.
Με παρέμβασή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα κάνοντας λόγο για «εκτιμήσεις» και όχι προκαθορισμένο σχέδιο. Ο υπουργός πάντως αναγνώρισε ότι η ψαλίδα μισθού μεταξύ του νέο-εισερχόμενου υπάλληλου και του γενικού διευθυντή στο Δημόσιο είναι πολύ μικρή. «Πρέπει να βρεθούν κονδύλια αν θέλουμε αυτό να αλλάξει γιατί τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένα, τόνισε στις σχετικές του δηλώσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει στο δημόσιο ένα πριμ καλής απόδοσης για όσους υπαλλήλους έχουν πετύχει τους στόχους τους. Επανέλαβε δε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης μισθού ή διαθεσιμότητας για όσους υπάλληλους θα βρεθούν στο 15% με την χειρότερη αξιολόγηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναφερόμενη στο θέμα έκανε λόγο για ποιοτικές αλλαγές και περαιτέρω αξιολόγηση ώστε να αρθούν αδικίες και ειδικά καθεστώτα. «Ο στόχος είναι αυτοί που δεν αποδίδουν να μπορέσουν με μια άμιλλα και με μια επιμόρφωση, με μια αλλαγή θέσης να γίνουμε όλοι καλύτεροι», σημείωσε. Επισήμανε ότι δεν είναι φυσιολογικό να πληρώνεται το ίδιο ο κλητήρας με έναν καθηγητή πανεπιστημίου, αν και διευκρίνισε ότι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. «Αυτή η συγκριτική αξιολόγηση η οποία είναι μεταβατική και δεν σχετίζεται με καμία υπηρεσιακή μεταβολή δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθεια που τώρα ξεκίνησε με το μισθολόγιο», είπε.