Connect with us

Πολιτισμός

Η ιστορία της Ριζαρείου Σχολής

Published

on


Ένα από τα σύγχρονα μνημεία* του Δήμου Χαλανδρίου είναι και η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή άρχισε να λειτουργεί το 1844 και σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά κληροδοτήματα. Οι ιδρυτές της, Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης, καταγόμενοι από το Μονοδένδρι της Ηπείρου, ξενιτεύτηκαν από τα παιδικά τους χρόνια στη Ρωσία. Εκεί απέκτησαν κολοσσιαία περιουσία από εμπορικές επιχειρήσεις, την οποία διέθεσαν εξ ολοκλήρου στο ελληνικό έθνος, αρχικά με την ενεργή στήριξη της Φιλικής Εταιρείας και στη συνέχεια με την ίδρυση της ομώνυμης εκκλησιαστικής σχολής στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Ο Γεώργιος Ριζάρης, μετά το θάνατο του αδερφού του Μάνθου, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συνέταξε τη διαθήκη του με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση εκκλησιαστικής σχολής, σύμφωνα με τα σχέδια των δύο αδελφών και τις παλαιότερες υποδείξεις του Αδαμάντιου Κοραή. Την πραγματοποίηση της επιθυμίας των δωρητών ανέλαβαν, μετά το θάνατο του Γεωργίου Ριζάρη το 1842, οι εκτελεστές της Ριζαρείου διαθήκης, το δεκαμελές συμβούλιο του Ριζαρείου ιδρύματος. Η σχολή κτίστηκε και λειτούργησε στην Αθήνα, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Γ. Ριζάρη, απέναντι από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», από το 1844 μέχρι την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Έκτοτε, τα επιταγμένα κτίρια χρησιμοποιήθηκαν ως νοσοκομείο και ουσιαστικά δεν αποδόθηκαν ξανά για σχολική χρήση. Το 1937 αγοράστηκε από το Ίδρυμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής το κτήμα του στρατηγού Κόρακα στο Χαλάνδρι, εκτάσεως 85 περίπου στρεμμάτων. Το Μάρτιο του 1957 ο αρχιτέκτονας Αρθούρος Σκέπερς κατάρτισε το τελικό σχέδιο και ο μηχανικός Ελευθέριος Σιγάλας ανέλαβε την κατασκευή των νέων υπερσύγχρονων κτιρίων διδασκαλίας και βοηθητικών χώρων. Τα εγκαίνια μέρους των κτιρίων της Σχολής έγιναν τον Ιανουάριο του 1958 από τον βασιλιά Παύλο. Από το 1960 η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή λειτούργησε στις εγκαταστάσεις της στο Χαλάνδρι. Από το 1979 λειτουργεί ως τριτάξιο εκκλησιαστικό λύκειο, θεωρητικής κατεύθυνσης, με μία επιπλέον μεταλυκειακή τάξη θεολογικών μαθημάτων. Από το 2006 η μεταλυκειακή τάξη αντικαταστάθηκε από το Εκκλησιαστικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η βιβλιοθήκη της σχολής, στην οποία ο Γεώργιος Ριζάρης αφιέρωσε όλα του τα βιβλία, περιλαμβάνει κυρίως θεολογικά, φιλολογικά, φιλοσοφικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, νεοελληνικά, παιδικά, φυσικά, νομικά, εγκυκλοπαιδικά κείμενα, εφημερίδες και περιοδικά.

Διαβάστε επίσης:

Οδοιπορικό στο Χαλάνδρι του χθες και του σήμερα (α΄μέρος)

To στέκι του Πολιτισμού στο Χαλάνδρι

Πως αξιοποιήθηκε το σπίτι του Φλωράκη στο Χαλάνδρι

Το θέατρο και τα αρχαία της Ρεματιάς

Ένα Μουσείο για… Νόμπελ

Δύο χώροι λατρείας με πλούσια ιστορία

*Πηγή αποτέλεσε‭ ο Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ