Πολιτική
Γιατί αποχώρησε ο Γ. Αραπόγλου από το ΔΣ Φιλαδέλφειας
Aπό το δημοτικό συνδυασμό Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας «νέο-Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία» του κ. Γιώργου Αράπογλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την εκλογή διοικήσεων των Νομικών Προσώπων του Δήμου: «Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου ήταν ατυχέστατη (για τη διοίκηση) και μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών (στην πόλη μας), με αποκλειστική ευθύνη της «Δύναμης Πολιτών» και του δημάρχου Αρ. Βασιλόπουλου.
Σε αυτή τη συνεδρίαση, η διοίκηση εισηγήθηκε τη στελέχωση των συμβουλίων των Νομικών Προσώπων του δήμου μας, χωρίς να ζητήσει προτάσεις από καμία παράταξη της μειοψηφίας (όσον αφορά τους εκπροσώπους της), κάτι που γινόταν κάθε φορά τα τελευταία χρόνια. Πιο τρανταχτά ατοπήματα ήταν οι εισηγήσεις για το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.) και για την Κοινωφελή Επιχείρηση.
Ούτε για τα μέλη (δημοτικούς συμβούλους) που ο νόμος ορίζει ότι προέρχονται από την αντιπολίτευση, δεν ρωτήθηκαν οι έξι παρατάξεις της, ώστε να επιλέξουν ποιους θα προτείνουν. Ακόμα και αυτά, προτάθηκαν αυθαίρετα από τους εισηγητές της διοίκησης!
Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο στη Βουλή: η κυβέρνηση να επιλέγει αυθαίρετα τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα εκπροσωπήσουν τα κόμματα της μειοψηφίας, στις επιτροπές! Αυτό ακριβώς έπραξε η εισηγήτρια για το Π.Π.Ι.Ε.Δ., κα Ευτ. Παπαλουκά, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου. Επέλεξε ως εκπρόσωπο της μειοψηφίας την κα Δ. Γκούμα η οποία, προς τιμήν της, αρνήθηκε. Εξίσου αυθαίρετα επιλέχθηκαν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι που θα εκπροσωπηθούν στο συμβούλιο.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης («ένωση δημοτών», «νέο», «ζούμε μαζί», «μπροστά» – εν γνώσει και των δύο άλλων που δεν είχαν συμμετάσχει), είχαμε ολοκληρώσει πριν από τη συνεδρίαση, μια δύσκολη προσπάθεια. Μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, είχαμε καταλήξει σε μια ισορροπημένη, «μετριοπαθή» και συναινετική πρόταση εκπροσώπησης της μειοψηφίας, στα συμβούλια των Νομικών Προσώπων του δήμου.
«Μετριοπαθή», διότι οι παρατάξεις της μειοψηφίας διεκδικούσαμε συνολικά μόνο 3 μέλη στο 11μελές συμβούλιο, και 4 μέλη στο 15μελές. Όταν, διοικήσεις γειτονικών δήμων (με ποσοστό Α΄ γύρου 45% – και όχι το 18% που έλαβε εδώ η «Δύναμη Πολιτών»), προσέφεραν χωρίς παζάρια στη μειοψηφία 4 μέλη στο 11μελές συμβούλιο και 6 στο 15μελές!
Η πρότασή μας, αν και έδινε στη διοίκηση την απόλυτη πλειοψηφία έναντι του συνόλου της μειοψηφίας σε κάθε συμβούλιο, απορρίφθηκε και δεν ελήφθη υπόψη, όπως φάνηκε στη συζήτηση για το Π.Π.Ι.Ε.Δ. Η σκληρή και απόλυτα δικαιολογημένη αντίδραση μελών της αντιπολίτευσης (που τυπικά είναι μειοψηφία, ουσιαστικά όμως εκπροσωπεί αθροιστικά το 82% της τοπικής κοινωνίας), με αναφορές σε «διαπόμπευση», «φίμωση», «αποκλεισμό» και «έλλειψη σεβασμού», ανάγκασε το δήμαρχο να ξεκινήσει ένα απαράδεκτο «παζάρι», «προσφέροντας» αρχικά το αυτονόητο: να επιλέξουν (μόνες τους) οι παρατάξεις της μειοψηφίας το ένα μέλος (δημοτικό σύμβουλο) που από το νόμο δικαιούνται!
Οι αντιπροσφορές του Αρ. Βασιλόπουλου προς τη μειοψηφία, που συνοδεύθηκαν από αναφορές του σε «θέατρο σκιών» κ.α., δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές και δεν έγιναν – τουλάχιστον από τις τέσσερις παρατάξεις που είχαν συνδιαμορφώσει την κοινή πρόταση.
Θα θέλαμε να κάνουμε ξεκάθαρο προς τους συμπολίτες μας ότι τα μέλη που διεκδίκησε η μειοψηφία, είναι άμισθα. Ο σκοπός της διεκδίκησής τους ήταν κυρίως η συμβολή όλων μας στην επιτυχία του έργου των Νομικών Προσώπων, αλλά και ο έλεγχος των πράξεων της διοίκησης. Έναν έλεγχο, που όπως φαίνεται, μάλλον δεν επιθυμεί ο Αρ. Βασιλόπουλος.
Μετά από την αδικαιολόγητη άρνηση του δημάρχου να κάνει δεκτή την πρόταση της μειοψηφίας, μετά από την υπερψήφιση (από τη διοίκηση) της αρχικής εισήγησης για το Π.Π.Ι.Ε.Δ. χωρίς αλλαγές και μετά από την πρωτοφανή προσβολή και έλλειψη σεβασμού προς τη μειοψηφία, ο επικεφαλής μας Γιώργος Αράπογλου και οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, Δημήτρης Κανταρέλης και Λευτέρης Πλάτανος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Όσο και αν τα καθημερινά προβλήματα, τα οικονομικά, οι κοινωνικές ανάγκες, η καθαριότητα και όλα τα υπόλοιπα είναι σοβαρότατα και σημαντικότατα θέματα, άλλο τόσο ή και περισσότερο σημαντικό θέμα, είναι ο σεβασμός της μειοψηφίας, της αρχής της αντιπροσωπευτικότητας και εν τέλει της ίδιας της δημοκρατίας.
Καλούμε το δήμαρχο Αρ. Βασιλόπουλο, να δείξει σύνεση και να κάνει δεκτή – έστω στο «και πέντε» – την ισορροπημένη, «μετριοπαθή» και συναινετική πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας…
…έτσι θα επιβεβαιώσει ότι τα προαναφερθέντα οφείλονται σε «αστοχίες» – λέξη που ο ίδιος χρησιμοποίησε – και δεν είναι αποτέλεσμα αυταρχικής νοοτροπίας,
…έτσι θα δείξει ότι δεν προσπαθεί να αποφύγει τον έλεγχο από τη μειοψηφία, που είναι ένα δημοκρατικό καθήκον και δικαίωμά μας συγχρόνως,
…και έτσι θα ελαχιστοποιήσει την όποια πιθανότητα να κατηγορηθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του, για αντιδημοκρατικές πρακτικές».