Connect with us

Πολιτική

Συμφωνία για τριετές πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα

Published

on


Μετά από σχεδόν 15 ώρες συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών επτεύχθηκε τελικά συμφωνία στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των 19 χωρών της Ευρωζώνης για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας. Η Σύνοδος ξεκίνησε όχι με καλούς οιωνούς για την Ελλάδα με τη Γερμανία και άλλες χώρες να τηρούν σκηρή στάση ενώ στο ανεπίσημο έγγραφο του Eurogroup υπήρχε (έστω και μέσα σε αγκύλες) στο σχέδιο Σόιμπλε για πενταετή εξόδο της χώρας από το ευρώ. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να έχει τέσσερις φορές κατ’ ιδίαν συζητήσεις με Μέρκελ και Ολάντ προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης που διαφωνούσε με συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου που παρουσιάστηκε.
Τελικά η συμφωνία ήρθε το πρωί της Δευτέρας με κονδύλια που αναμένεται να φτάσουν ή και να εξπεράσουν τα 80 δις ευρώ και πέρα από την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών συνοδεύεται από ισχυρό επενδυτικό πακέτο.  Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν πριν από λίγο από τον Γερούν Ντάισεμπλουμ η ελληνική Βουλή μέχρι την Τετάρτη πρέπει να περάσει μέτρα για ΦΠΑ, ΕΛΣΤΑΤ, εργασιακά και φορολογικά. Αφού υλοποιηθούν αυτά είναι πιθανό την Τετάρτη ή την Πέμπτη να υπάρξει νέο Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία, η οποία στη συνέχεια θα περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM. Αυτό θα γίνει στις επόμενες εβδομάδες.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπονται μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας. Θα υπάρξει ένα Ταμείο όπου θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχειων ύψους 50 δις. Το ταμείο θα συμβάλλει και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με ποσά 25 δισ. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους (50%) και για τις επενδύσεις (50%). Η έδρα του ταμείου θα είναι στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό όπως απαιτούσε η Γερμανία.
Όπως τόνισε η κα Μέρκελ συζήτηση για το χρέος θα γίνει μόλις υπάρξει η πρώτη θετική αξιολόγηση. Και εδώ διευκρίνησε πως εκτός συζήτησης είναι η ονομαστική διαγραφή χρέους. Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: “Υπάρχουν 35 δισ, για επενδύσεις, υπάρχει βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτηση για τη βιωσιμότητα της χώρας.  Ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να δει να ανταμοίβονται οι προτάσεις και οι προσδοκίες του και το έκανε με θαρραλέο τρόπο”.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες είναι οι αλλαγές σε φορολογία και ασφαλιστικό

Αυτά είναι τα μέτρα που έρχονται

Τι ζητάει η Φώφη Γεννηματά από την κυβέρνηση

Παπαδημούλης: Προτιμότερη μια δύσκολη συμφωνία από μια καταστρεπτική χρεωκοπία

Μεϊμαράκης: H Ελλάδα πήρε μια ανάσα

Σταύρος Θεοδωράκης: Να προχωρήσουμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα και δικαιοσύνη

Δεν αποφύγαμε τo ΔΝΤ!

Τσίπρας: Η συμφωνία θα κρατήσει την χώρα στα πόδια της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ