Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Ένας Ατρόμητος από τον …Πειραιά!

Δημοσιεύθηκε

στις


Πόσο εύκολο είναι για μία περιοχή να αντέξει τόσο μεγάλη ποδοσφαιρική ιστορία, μιας και από αυτή έχουν γεννηθεί μεγάλες ομάδες, αλλά και τεράστιοι ποδοσφαιριστές; Ο Πειραιάς είναι μία από τις ποδοσφαιρομάνες της χώρας μας και αυτό σίγουρα κάποια το βλέπουν με ον Ολυμπιακό, αλλά είναι και άλλοι σύλλογοι. Ο Ατρόμητος Πειραιώς όμως έχει και τα δύο από όσα προείπαμε.

Η ιστορική γέννηση!
Ο Ατρόμητος Πειραιώς είναι αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1926 με χρώματα το μπλε και άσπρο, στην περιοχή των Καμινίων και την Παλαιά Κοκκινιά στην πόλη του Πειραιά. Η ομάδα του μεγάλου λιμανιού μετέχει σε διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Πειραιώς από την αγωνιστική περίοδο 1929-30, όταν εντάχθηκε στη Γ΄ κατηγορία. Κατέκτησε την πρώτη θέση το 1934 και προβιβάστηκε στη Β΄ Πειραιώς. Την Κατοχή ή μετά την Απελευθέρωση συγχωνεύτηκε με τον «Κεραμεικό» Καμινίων, ο οποίος έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας της ΕΠΣΠ 1940-41, το οποίο διακόπηκε εξαιτίας του ελληνοϊταλικού πολέμου.
Μεταπολεμικά, ο σύλλογος συνέχισε ως Ατρόμητος στην Α΄ Πειραιώς, στην οποία συχνά ήταν πρωταγωνιστής με τους Εθνικό και Ολυμπιακό. Το 1947 αναδείχθηκε δευτεραθλητής Πειραιά και μετείχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών 1946-1947, στο οποίο τερμάτισε στην 5η θέση, με σημαντικότερα αποτελέσματα: νίκη (1-0), ισοπαλία (2-2) εκτός έδρας με την ΑΕΚ και δυο νίκες με το Μακεδονικό (2-0, 4-2). Δευτεραθλητής Πειραιά αναδείχθηκε και το 1947-48. Ως το 1958 τερμάτιζε σταθερά στην 4η θέση. Τη σεζόν 1957-58 ισοβάθμησε με τον Εθνικό στην 3η θέση, αλλά έχασε την πρόκριση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανδρών 1957-1958 καθώς ο αγώνας κατάταξης έληξε ισόπαλος 1-1 και ευνοήθηκε ο Εθνικός που είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων στο πρωτάθλημα.
Το 1960 αναδείχθηκε πρωταθλητής Πειραιά. Στη συνέχεια αναδείχθηκε πρωταθλητής ομίλου στην άτυπη τότε Β΄ Εθνική κατηγορία, νικώντας σε αγώνα κατάταξης με 1-0 τον Πανελευσινιακό, με τον οποίο ισοβάθμησε. Την ομάδα αποτελούσαν οι: Κοψαχείλης (τερμ.), Μπελούκας, Τσιαμάκος, Ιωνάς, Στριμπέλης, Τσατσαρίδης, Ζουγανέλης, Νίκος Αλέφαντος, Χόβρης, Δροσόπουλος, Τουλτσινάκης, Ανασόπουλος, Μάμαλης και Πατρινός.
Έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας την περίοδο 1960-61. Τερμάτισε τελευταίος και υποβιβάστηκε αλλά στη συνέχεια είχε σταθερή παρουσία για πολλές δεκαετίες στη Β΄ Εθνική κατηγορία.
Τη δεκαετία του ’80 υποβιβάστηκε ξανά στο τοπικό, από το οποίο επανήλθε και αγωνίστηκε πολλές σεζόν στη Δ΄ και στη Γ΄ Εθνική. Φέτος ο Ατρόμητος αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής στον 4ο όμιλο.

Η χρονιά του και τα αστέρια του
Όσοι έζησαν την σεζόν 1960-1961 και είναι ακόμα στην ζωή από τους φίλους του Ατρόμητου Πειραιά θα έχουν να διηγούνται τρομερά πράγματα. Εκείνη την περίοδο ο σύλλογος βρέθηκε στην μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Την ιστορική φανέλα του Ατρόμητου Πειραιά τότε φορούσαν οι Νίκος Αλέφαντος, Γιάννης Αμπατζόγλου, Αναγνωστόπουλος, Παναγιώτης Ανασόπουλος, Χρήστος Αναστασιάδης, Θεόδωρος Αργουδέλης, Γιάννης Γαβαλάς, Ευγένιος Γεωργακόπουλος, Βαγγέλης Δημόπουλος, Χρήστος Ζουγανέλης, Μιχάλης Ιωνάς, Κόρμπος, Παναγιώτης Κοψαχείλης, Μάμαλης, Κώστας Μπελούκας, Νομικός (από τον Α.Ο.Ποντίων Νίκαιας), Δημήτρης Σκαραμαγκάς, Νίκος Στριμπέλης, Κώστας Τουλτσινάκης, Νίκος Τσαμάκος, Άριστείδης Τσατσαρίδης και ο Σταύρος Χόβρης. Οι Αλέφαντος, Δροσόπουλος, Μάμαλης, Τσαμάκος και Τσατσαρίδης ήρθαν ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Γιώργου Σιδέρη στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1959.
Από τον Ατρόμητο Πειραιώς ξεκίνησαν την καριέρα τους ο διεθνής στράικερ του Ολυμπιακού Γιώργος Σιδέρης το 1958 και ο επίσης διεθνής, μετέπειτα επιθετικός της ΑΕΚ, Ηλίας Παπαγεωργίου.
Από τον Ατρόμητο αναδείχθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές. Τρεις από αυτούς, οι κυνηγοί Χρήστος Χατζησκουλίδης, Γιώργος Δουρδουνάς και ο αμυντικός Ιωάννης Κοντογιώργος , έκαναν πολυετή καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Με τον Ατρόμητο Πειραιά αγωνίσθηκαν και οι μετέπειτα προπονητές Νίκος Αλέφαντος και Νίκος Στριμπέλης.

Τίτλοι
Πρωτάθλημα Β΄εθνικής: 1960
Πρωτάθλημα Εθνικού Ερασιτεχνικού: 1981
Πρωταθλήματα Πειραιά: 1960, 1996, 2005
Κύπελλα Πειραιά: 1988, 2000, 2005, 2012

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ