Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Ακυρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Υμηττού

Δημοσιεύθηκε

στις


Εκδόθηκε την Πέμπτη σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία, υιοθετούνται πλήρως οι απόψεις που διατύπωσε ενώπιόν του ο Δήμος Κρωπίας με την νομική υποστήριξη του Δρ. Απόστολου Παπακωνσταντίνου σχετικά με την υπόθεση «Δήμος Κρωπίας κατά ΥΠΕΚΑ». Με την απόφαση αυτή κρίνεται ότι για την έκδοση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος προστασίας του Υμηττού θα έπρεπε να προηγηθεί η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με τους ορισμούς της Οδηγίας 2001/42.  
Όπως τονίζει η Δημοτική Αρχή Κρωπίας, οι ευθύνες της τότε ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ (2011) και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών (ΟΡΣΑ), για την μη ορθή κατάρτιση του επίμαχου Π.Δ. είναι  μεγάλες: “Για τον Δήμο Κρωπίας αυτή η απόφαση είναι μια πρώτη νίκη της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, των πολιτών και συλλόγων που μάχονται για την ουσιαστική προστασία του Υμηττού, την περιβαλλοντική νομιμότητα και την προστασία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας από τις αυθαίρετες κρατικές αποφάσεις(αδικαιολόγητες δεσμεύσεις χιλιάδων αγροτικών ιδιοκτησιών σε πεδινές μη δασικές εκτάσεις γύρω από τον Υμηττό). Αποφάσεις, που στο όνομα της δήθεν προστασίας του Υμηττού,  τροφοδοτούν την ανομία, τα οικονομικά συμφέροντα αδιαφανών ΜΚΟ  και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή ένταξη των δραστηριοτήτων των κατοίκων μιας περιοχής στο φυσικό περιβάλλον που στην προκειμένη περίπτωση είναι το δασικό-ορεινό οικοσύστημα του μοναδικού πνεύμονα του κέντρου των Αθηνών και των Μεσογείων,  του Υμηττού”.
Ο Δρ Απόστολος Παπακωνσταντίνου σε επιστολή του προς τον Δήμαρχο Κρωπίας, κ. Δημήτριο Ν. Κιούση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής : «Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την οριστική ακύρωση του προεδρικού διατάγματος από το Σ.τ.Ε., το οποίο δεσμεύεται απολύτως από την ανωτέρω κρίση του Δ.Ε.Ε. Έτσι, το Π.Δ. που ταλαιπώρησε με τις πάμπολλες υπερβολές του και τις αδικαιολόγητες δεσμεύσεις χιλιάδων ιδιοκτησιών γύρω από τον Υμηττό οδηγείται στην ακύρωσή του. Με την ευκαιρία  παρακαλώ δεχθείτε κ. Δήμαρχε τα προσωπικά μου συγχαρητήρια για τον αγώνα στον οποίο πρωτοστατήσατε στο θέμα αυτό. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τις πρωτοβουλίες σας δεν θα φτάναμε ποτέ στο αποτέλεσμα αυτό».
Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Κρωπίας ευχαριστεί θερμά τον “έγκριτο νομικό υπερασπιστή των συμφερόντων του Δήμου”, Δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου ως εξής: « κ. Δρ. Απ. Παπακωνσταντίνου σας συγχαίρω για την ισχυρή νομική κάλυψη της υπόθεσης και την αρτιότατη υπεράσπιση του Δήμου στο Δ.Ε.Ε.  Να μου επιτρέψετε να θεωρήσω τις υπηρεσίες σας και ως υπηρεσίες υπέρ του συμφέροντος και της αξιοπιστίας της χώρας μας, της προστασίας του Υμηττού και των νόμιμων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των δημοτών μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ