Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Βαρβάρας

Σε ποιους Δήμους μειώνεται και που αυξάνεται ο καλοκαιρινός ΕΝΦΙΑ;

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα προβλέπουν την έκδοση του ΕΝΦΙΑ για το 2016, προκειμένου αυτός να εισπραχθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

 

Ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016 θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο θα τροποποιηθούν οι συντελεστές, δεδομένου ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει και για φέτος τα προβλεπόμενα έσοδα.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τροποποιήσεις στη δομή του ΕΝΦΙΑ, όπως αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, μείωση του αφορολογήτου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 ευρώ στις 150.000-200.000 ευρώ, αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Όλες αυτές οι επώδυνες για τους φορολογούμενους αλλαγές σχεδιάζονται όχι μόνο για να καλυφθούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων από τις μειώσεις που έγιναν πρόσφατα στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και για να εξασφαλισθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 200-300 εκατομμυρίων ευρώ από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, ώστε οι συνολικές ετήσιες εισπράξεις από αυτή την πηγή να φθάσουν τα 2,8-2,9 ευρώ, από 2,65 δισ. ευρώ που ανέρχονται σήμερα. Όπως ήδη έχει κάνει γνωστό ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης εγκαταλείπεται προς το παρόν το σχέδιο αλλαγής του ΕΝΦΙΑ με άλλο φόρο για το 2016 και εν τέλει αναμένεται να νομοθετηθούν απλές τροποποιήσεις στις κλίμακες και τους συντελεστές του ισχύοντος σήμερα φόρου ακινήτων προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων μειωμένων κατά 4% έως και 38% αντικειμενικών αξιών ακινήτων στον υπολογισμό του φόρου και να διασφαλιστεί και για το 2016 ο στόχος της είσπραξης από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων.

Για να μην υπάρξουν απώλειες εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει είτε να αλλάξει τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ, είτε να αναπροσαρμόσει το φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο. Αναπροσαρμογή των κλιμακίων ή των συντελεστών, δεν μπορεί να ισχύσει μόνο για συγκεκριμένες περιοχές και να αποκλείσει κάποιες άλλες. Ο τρόπος υπολογισμού, θα ισχύσει για όλες τις περιοχές. Και αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όποιος δεν έχει ήδη ωφεληθεί από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ειδικότερα, ανεπηρέαστη στη μείωση των αντικειμενικών αξιών μένουν οι φθηνότερες περιοχές της Αγίας Βαρβάρας (όπου η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 750 στα 700 ευρώ) μένουν όμως και οι ακριβότερες περιοχές της Γλυφάδας ότι η τιμή ζώνης παρέμεινε αμετάβλητη στα 4600 ευρώ. Υπάρχουν περιοχές όπου η μείωση της τιμής ζώνης υποχώρησε αισθητά αλλά παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία διαφορά στον ΕΝΦΙΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Παπάγου ότι η τιμή ζώνης έπεσε από τα 2500 στα 2050 ευρώ. Κι όμως, η τιμή του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό διατηρείται στα 6 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα τετραγωνικό στους ακριβότερους δρόμους της Πεύκης, θα εξακολουθήσει να επιβαρύνεται με 4,5 ευρώ παρά το γεγονός ότι η τιμή ζώνης υποχώρησε από τα 1950 στα 1600 ευρώ. Στον αντίποδα, υπάρχουν περιοχές όπου η αλλαγή των αξιών, φέρνει μειώσεις ΕΝΦΙΑ άνω του 20%. Στον σχετικό κατάλογο υπάρχουν οι ακριβές ζώνες του Χολαργού, του Χαλανδρίου, του Νέου Ψυχικού, της Καλλιθέας, των Βριλησσίων κλπ.

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ