Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Τα παρασκήνια λίγο πριν το σημερινό θρίλερ του Eurogroup!

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ντέρμπι που θα κριθεί στις καθυστερήσεις εξελίσσεται το Eurogroup της 24ης Μαϊου, που θα σφραγίσει τις εξελίξεις στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και το μέλλον της κυβέρνησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου και μια πρώτη γεύση των εξελίξεων που θα δρομολογηθούν θα υπάρξει στο Euroworking Group, όπου θα υπάρξει το πρώτο έστω και άτυπο κείμενο για το χρέος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σ’ αυτό θα επισημαίνεται πώς θα γίνει ότι είναι αναγκαίο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα διάσωσης.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στη συμφωνία για το δημοσιονομικό «κόφτη» και τη σύγκρουση για το χρέος μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, δείχνει ότι το θρίλερ θα συνεχιστεί ως την τελευταία στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση το ιδιότυπο πιγκ πογκ μεταξύ Ταμείου και ΕΕ προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση και δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι η Λαγκάρντ και ο Σόιμπλε κωλυσιεργούν για να μη βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα
Στην πρόταση που φέρεται να έχει κοινοποιήσει το ΔΝΤ, το Ταμείο εμφανίζεται να πιέζει τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώσει τόκους και κεφάλαια έως το 2040.

Η πρόταση του Ταμείου περιλαμβάνει επίσης τα εξής:
1. Σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας έως το 2080.
2. Αποπληρωμή με επιτόκιο της τάξης του 1,5% για τα επόμενα 30-40 χρόνια.
3. Αναβολή στις αποπληρωμές των τόκων μέχρι να αρχίσει η απομείωση του χρέους.

Nein με παρασκήνιο
Ωστόσο, η πρόταση αυτή απορρίπτεται από τη Γερμανία και τις χώρες δορυφόρους της (Ολλανδία, Φινλανδία κλπ) με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τα κοινοβούλιά τους.
Όσοι ξέρουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα, ότι η πραγματική διαφορά στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι το ύψος της ανάπτυξης και το βάθος των ελλειμμάτων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ και το επιτελείο της δεν είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξο κάτι που γίνεται σαφές από την έκθεση που έχει συντάξεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι όπως το Ταμείο αποδέχτηκε τον κόφτη σε περίπτωση αποκλίσεων στις δημοσιονομικές δαπάνες, έτσι θέλει και ανάλογο αυτόματο μηχανισμό για το χρέος.
Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους δε δείχνουν να διαφωνούν, θέτουν όμως ως προϋπόθεση η λίστα με τα μέτρα να μην οδηγεί σε απώλειες.

Η… τρίτη λύση
Μέσα στο κλίμα αυτό και για να μην υπάρξει αδιέξοδο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να καταθέσουν νέα πρόταση για το χρέος, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι το ΔΝΤ θα αντιδράσει, λόγω του ότι δε γίνονται δεκτά τα επιχειρήματά του.
Η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει ελάφρυνση έως και την οριστική αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων, ενώ ακούγεται έντονα ότι θα προβλέπεται και παράταση της περιόδου χάριτος.

Το… ταβάνι
Η κυβέρνηση πάντως ετοιμάζεται να παρουσιάσει και δική της πρόταση, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα προσεγγίσει την ευρωπαϊκή, αν και έχει σημαντικές διαφορές στο ταβάνι των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει λύση όχι μόνο για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της χώρας, αλλά και τον βραχυπρόθεσμο, αλλά ουδείς είναι σε θέση να πει εάν θα γίνει αποδεκτή.

Ντάισεμπλουμ
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Γερούν Ντάισεμπλουμ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει ακόμη «κλειδώσει η συμφωνία για το της 24ης Μαΐου.
Ως προς το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι είναι μακροπρόθεσμο και με πολύ χαμηλά επιτόκια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα περιθώρια ελάφρυνσής του είναι οριακά.

Συμβιβασμός
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι την ερχόμενη Τρίτη θα αναζητηθεί ένας συμβιβασμός που δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα αναζητηθεί φόρμουλα για το χρέος που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ και του Ευρωπαίους, προκειμένου να εδραιωθεί η εντύπωση ότι θέλουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Λέγεται επίσης ότι ο συμβιβασμός είναι εφικτός από τη στιγμή που το χρέος δε χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και το όλο ζήτημα δεν πρόκειται να κριθεί πριν από το 2018.

Brexit
Το ερώτημα σ’ αυτή την περίπτωση είναι εάν οι εξελίξεις ικανοποιούν την ελληνική πλευρά, με δεδομένο ότι η διευθέτηση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκτηση κλίματος εμπιστοσύνης.
Οι θεσμοί δείχνουν διάθεση να δώσουν υποσχέσεις στην κυβέρνηση, καθώς ξέρουν ότι το ζητούμενο στην παρούσα συγκυρία είναι η αποφυγή του Brexit και όχι η Ελλάδα.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι μια έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωζώνη θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου και οι επιπτώσεις ενδεχομένως θα είναι ολέθριες.

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ