Ειδήσεις
Ο φόβος του Μαξίμου πριν το εργασιακό τσουνάμι!
Τους στίχους του γνωστού άσματος του Διονύση Σαββόπουλου «το χειμώνα τούτο άμα τον πηδήξαμε», σιγοτραγουδάνε καλοκαιριάτικα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ναι μεν η κυβέρνηση έχει αποφύγει τα χειρότερα, αλλά άπαντες γνωρίζουν ότι το διάστημα που ακολουθεί μετά τον Αύγουστο, θα σφραγίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
«Η β’ αξιολόγηση είναι το κλειδί για να μπορέσει η χώρα να περάσει σε ήρεμα νερά», έλεγε στον «Χτύπο» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μιλούσε ευθέως για μια νέα περίοδο κοινωνικών εντάσεων.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές στα εργασιακά θα δοκιμάσουν τόσο τις αντοχές της κυβέρνησης όσο και τη σχέση της με την κοινωνία.
Με δεδομένο ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε ότι στην ατζέντα βρίσκονται η κατάργηση των τριετιών που προσαυξάνουν τον κατώτατο μισθό, τα αγκάθια που θα προκαλέσουν εντάσεις είναι τα εξής:
-Το καθεστώς ομαδικών απολύσεων
-οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
-το lock out
-ο απεργιακός νόμος
-οι συνδικαλιστικές ελευθερίες
Τα αγκάθια όπως γίνεται αντιληπτό είναι μεγάλα και είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να υποχρεωθεί σε νέες υποχωρήσεις που θα πυροδοτήσουν τσουνάμι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Η εξέλιξη αυτή τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου για δύο κυρίως λόγους:
1. Θα προκληθούν αναταράξεις στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί από τους οποίους έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος νέων επώδυνων μέτρων.
2. Οι εργασιακές σχέσεις αφορούν στην τιμή και την υπόληψη της Αριστεράς και ο πρωθυπουργός δε θέλει να δώσει την εντύπωση ότι βάζει ταφόπλακα σε κατακτήσεις δεκαετιών.
Ελαστικοποίηση
Ο μεγάλος πονοκέφαλος στο Μέγαρο Μαξίμου σχετίζεται με την εμμονή των τεχνοκρατών του ΔΝΤ ότι μόνον η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Εάν το Ταμείο δε δείξει διάθεση υποχωρήσεων και επιμείνει στις θέσεις του, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, με ότι αυτό σημαίνει για την παραμονή της στην εξουσία.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους, επισημαίνοντας ότι εάν επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο, ο χειμώνας θα είναι εφιαλτικός για την κυβέρνηση.
Νεοφιλελευθερισμός
Το Μαξίμου έχει αρχίσει να χαράσσει από τώρα τις γραμμές άμυνάς της, προκειμένου να μη δώσει την αίσθηση ότι σύρεται από τις εξελίξεις και τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να δώσει από τώρα το πρώτο δείγμα γραφής για το πώς θα αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις του Ταμείου, και στην ομιλία του στο ΣΕΒ και στη συνάντηση του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός είναι οι εξής:
-«Ακούγονται απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο-εργασιακό και κοινωνικό»
-«Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας».
Οι αναφορές μάλιστα που έκανε για το νεοφιλελεύθερο μοντέλο το οποίο έχει έως τώρα ακολουθηθεί, δείχνει και τον τρόπο που θα κινηθεί εάν και εφόσον το Ταμείο στυλώσει τα πόδια.
«Η ακραία νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Συμμαχίες
Στην παρούσα φάση στόχος του είναι να μη βρεθεί απομονωμένος και να χτίσει συμμαχίες, έτσι ώστε να καταφέρει να απομονώσει και να εκθέσει το ΔΝΤ και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν η έκκληση την οποία απηύθυνε στους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν στο διάλογο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η δεύτερη κίνηση ήταν το νέο του άνοιγμα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι στα δύσκολα στηρίζει τη χώρα μας και δεν την αφήνει στην τύχη της.
«Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων», είπε με νόημα ο πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωση η οποία ερμηνεύεται και ως μήνυμα στο ΔΝΤ και ως στήριξη στη χώρα μας.
«Ανασυγκροτούμε τις συμμαχίες μας», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές και δεν επισήμαιναν ότι για άλλη μια φορά ο κ. Γιούνκερ, τάχθηκε όχι μόνον υπέρ της κυβέρνησης, αλλά συνολικά υπέρ της χώρας μας.
υπέρ της κυβέρνησης.
Υπερόπλο
Σύμμαχος της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται και αποκαθίσταται η εσωτερική εμπιστοσύνη.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν υπερόπλο τις αποφάσεις της ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας, που θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα στην αγορά και την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Καυτές εξελίξεις
Με βάση αυτά τα δεδομένα, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι ο χειμώνας θα είναι καυτός από πλευράς πολιτικών εξελίξεων και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει νέες σκληρές μάχες.
Εάν σε αυτά προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση, θα βρεθεί σε κλοιό λόγω της φοροεπιδρομής γίνεται αντιληπτό ότι οι εξελίξεις θα είναι τουλάχιστον απρόβλεπτες.
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους