Αφιερώματα
Ένας χώρος συνδεδεμένος με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καραϊσκάκη και Ελ. Βενιζέλου στη Φιλοθέη. Τις εργασίες ανέγερσης του κτιρίου, που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 1987, ανέλαβε ο Ιάσονας Ρίζος σε ιδιόκτητο οικόπεδο που προσέφερε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής. Ακολούθησε η εγκατάσταση, ο εξοπλισμός, ο εμπλουτισμός και η συστηματική οργάνωση του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης. Το Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, το οποίο έχει ψηφιοποιηθεί, είναι εμπλουτισμένο με τα αρχεία σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων και στενών συνεργατών του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπως του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, του Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου, του Γεωργίου Κοντογεώργη, του Νικολάου Μάρτη, του Ιωάννη Μπούτου, του Γεράσιμου Αποστολάτου και του Γεωργίου Σπέντζα. Ακόμα, κατέχει και διαχειρίζεται σημαντικά σε αξία αρχεία και συλλογές πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων, όπως του Παναγή Τσαλδάρη, του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, της Λίνας Τσαλδάρη, του Αναστάσιου Κανελλόπουλου με αναφορά στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, του Γεωργίου Παραβάντη, του Διονυσίου Φλάμπουρα και του Άλκη Δελμούζου. Κύριος σκοπός του είναι η πληρέστερη διαφώτιση των ιστορικών γεγονότων της περιόδου μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε συνδυασμό με τη συστηματική μελέτη και έρευνα του έργου του Κωνσταντίνου Καραμανλή και η προώθηση της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης. Η Βιβλιοθήκη αποτελεί αυτοτελές τμήμα και συγκροτήθηκε παράλληλα με τη σύσταση του Ιδρύματος το 1983. Περιλαμβάνει βιβλία και περιοδικά που υπερβαίνουν τους 30.000 τόμους, οι οποίοι προέρχονται από αγορές και δωρεές φίλων του Ιδρύματος, που συνιστούν την κύρια συλλογή, καθώς επίσης και από τέσσερις σημαντικές συλλογές, των Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γεωργίου Δασκαλάκη, Χαρίτωνα Κοριζή και Διονυσίου Φλάμπουρα. Είναι προσβάσιμη στο κοινό και στους ερευνητές. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, σύμφωνα με την επιθυμία του, έχει ενταφιαστεί, στις 24 Απριλίου 1998, στον περίβολο του Ιδρύματος.
Διαβάστε επίσης:
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Πράσινο και Μνημεία (α μέρος)
Ένα θερινό σινεμά στην καρδιά της Φιλοθέης
To σπίτι του Κοσμά Πολίτη στο Ψυχικό
Μουσείο με μνήμες της Πόλης και της Μικράς Ασίας
*Πηγή αποτέλεσε ο Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων.
** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.