Αφιερώματα
Αυτά είναι τα ιδιαίτερα μουσεία της Αθήνας που δεν γνωρίζατε
Αυτά είναι τα εναλλακτικά άγνωστα μουσεία της Αθήνας που πολύς κόσμος αγνοεί, αλλά αξίζει να επισκεφτείτε.
Ας δούμε ποια είναι τα μουσεία που, αν είσαι Αθηναίος, πρέπει να τα επισκεφτείς.
Βιβλικό – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεολογικής Σχολής
Το Βιβλικό – Αρχαιολογικό Μουσείο Ιδρύθηκε το 1969 και στεγάζεται στο κτίριο της Θεολογικής Σχολής. Τα εκθέματα συνίστανται από μακέτες, εκμαγεία και αντίγραφα αντικειμένων του θρησκευτικού και καθημερινού βίου των λαών της Βίβλου. Αλλά και σημαντικά εκμαγεία τα οποία προέρχονται από το μουσείο του Λούβρου: ο Κώδικας του Χαμουραμπί (2.25 x 0.90), η Στήλη του Μεσά (1.25 x 0.72 x 0.36) και ο οβελίσκος του Σαλμανάσαρ Γ. Επίσης, εκτίθεται σημαντικός αριθμός από αντίγραφα αντικείμενων καθημερινής χρήσης ή λατρευτικών (αγγεία, νομίσματα, ειδώλια, είδη οπλισμού). Επιπλέον η βιβλιοθήκη του Μουσείου παρέχει βιβλιογραφικό υλικό με φωτογραφίες και στοιχεία για ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης. Επίσης, το Μουσείο διαθέτει αριθμό γυάλινων προβολικών πλακών με θεματολογία από το χώρο της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής καθώς και αντίστοιχων διαφανειών. Τα τελευταία αποτελούν αξιόλογο εποπτικό υλικό, αξιοποιήσιμο ειδικά με τη χρήση της νεότερης τεχνολογίας.
Επικοινωνία
Διευθυντής: κ. Χρήστος Καραγιάννης, Επίκουρος Καθηγητής του Tμήματος Θεολογίας, Τηλ.210-7275701,
Διεύθυνση: Θεολογική Σχολή, Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου, 157 84
Τηλέφωνο: 210-727 5803
Μουσείο Λούλη – Από το σιτάρι στο ψωμί
Η οικογένεια Λούλη για περισσότερο από έναν αιώνα συλλέγει με αγάπη αντικείμενα σχετικά με την θεματική «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί». Η επιθυμία της οικογένειας να γίνει η συλλογή προσβάσιμη στο κοινό αλλά και η στρατηγική απόφαση της Μύλοι Λούλη στα πλαίσια της Εταιρικής Υπευθυνότητας να εστιάσει την κοινωνική της προσφορά στην εκπαίδευση, οδήγησε το 2012 στη δημιουργία του Μουσείου Λούλη στο ιστορικό κτίριο των Μύλων Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι. Τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν μια περίοδο 27 αιώνων. Το παλαιότερο είναι του 7ου π.Χ. αιώνα και το νεότερο του 20ου μ.Χ. αιώνα.
Τηλέφωνο: 210-4090164
Διεύθυνση: Σπετσών 1, Κερατσίνι 187 55
Η ιδέα του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η πρωτοβουλία ανήκε στην Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και ορισμένα μέλη της που προσέφεραν κάθε είδους υποστήριξη στην προσπάθεια αυτή. Το 1977 ιδρύθηκε ένα μικρό μουσείο, το οποίο στεγάστηκε προσωρινά σ’ ένα δωμάτιο δίπλα στη Συναγωγή της οδού Μελιδώνη. Εκεί συγκεντρώθηκαν αντικείμενα που είχαν διασωθεί από τον πόλεμο, κυρίως τεχνουργήματα και έγγραφα του 19ουκαι του 20ου αιώνα, καθώς και πλήθος από θρησκευτικά σκεύη, έγγραφα και κοσμήματα. Τα τελευταία, τα οποία είχαν κατάσχει οι Βούλγαροι από τους Εβραίους της Θράκης το 1943, επιστράφηκαν και παραδόθηκαν στην Ελληνική κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Βούλγαρου βασιλιά και την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Στα επόμενα χρόνια άρχισε μια εμπεριστατωμένη και προσεκτική συγκέντρωση υλικού από όλες τις κοινότητες της Ελλάδας, κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Νίκου Σταυρουλάκη, διευθυντή του Μουσείου μέχρι το 1993. Χάρη στο ενδιαφέρον αρκετών ιδιωτών, η συλλογή εμπλουτίστηκε σημαντικά με σπάνια βιβλία και εκδόσεις, υφάσματα, κοσμήματα, τελετουργικά και οικιακά σκεύη.
Επικοινωνία
E-mail: [email protected]
Διεύθυνση: Νίκης 39, Αθήνα 105 57
Τηλέφωνο: 210- 3225582