Connect with us

Αμαρουσίου

Μαρούσι: H πόλη της Αμαρυσίας Αρτέμιδος και του Σπύρου Λούη (β’ μέρος)

Published

on


Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στα μνημεία του Δήμου Αμαρουσίου μπορείτε να διαβάσετε για τα μουσεία και τους χώρους τέχνης που φιλοξενεί η πόλη. Επίσης, δεν θα μπορούσε να λείπει το συγκρότημα Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών μέσα στο οποίο όλοι οι Έλληνες έχουν ζήσει μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές στιγμές με κορυφαία την τέλεση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.  Να θυμίσουμε πως τα στοιχεία βασίζονται σε διαδημοτική έρευνα πoυ σας παρουσιάζουν σε συνέχειες ο ΧΤΥΠΟΣ και το xtypos,.gr.  

Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών

Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών πήρε το όνομά του από το νικητή του Μαραθωνίου δρόμου του1896 Σπύρο Λούη,κάτοικο του Δήμου Αμαρουσίου. Η έκταση των1.000στρεμμάτων,όπου βρίσκεται,ανήκει διοικητικά στο Δήμο Αμαρουσίου. Ο θεμέλιος λίθος του Ο.Α.Κ.Α. μπήκε την 8η Ιανουαρίου 1980 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το όραμα που τον οδήγησε στην κατασκευή του ΟΑΚΑ,ήταν να δημιουργηθούν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε κάποια στιγμή οι Ολυμπιακοί Αγώνες να φιλοξενηθούν και πάλι στην Ελλάδα. Κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η γερμανική Weidleplan με υπεύθυνους αρχιτέκτονες τους H. Stalhout, Fr Herre και Δημήτρη Ανδρικόπουλο. Τα επόμενα χρόνια γύρω από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο,προστέθηκαν το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο (εγκαινιάστηκε το 1991), το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου (1991),το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών (1995),το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης (2004)καθώς και όλες οι υπόλοιπες βοηθητικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Το νέο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών,με την προσθήκη έργων ανάπλασης από τον Santiago Calatrava,αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αναπτυσσόμενης περιοχής των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ιδρύθηκε το 1998 και βρίσκεταιστην οδό Θεόφιλου Καΐρη,σε χώρο που ανήκει στο Δήμο Αμαρουσίου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας,σε αριθμό και πληρότητα ταριχευμένων εκθεμάτων,τα οποία στην πλειονότητά τους προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ξενοφώντα Γιαταγάνα. Μέχρι στιγμής η συλλογή του ξεπερνά τα 7.000εκθέματα και εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα είδη. Σκοπός του μουσείου είναι η διάδοση γνώσεων κάθε είδους πανίδας και χλωρίδας, η προστασία του περιβάλλοντος και γενικά το πολιτιστικό ανέβασμα του λαού και ιδιαίτερα της μαθητικής νεολαίας. Η συλλογή παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει και να αγαπήσει τη φύση,να αναπτύξει περιβαλλοντική συνείδηση και κατά συνέπεια να δραστηριοποιηθεί με εθελοντικές δράσεις για την προστασία της. Παράλληλα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμβάλλει και στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για το φυσικό περιβάλλον, μέσω των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ίδρυμα Τσαρούχη

Το Μουσείο Τσαρούχη βρίσκεται στην οδό Πλουτάρχου,στο νεοκλασικό κτίριο που έκτισε ο καλλιτέχνης το1965και χρησιμοποιούσε για κατοικία του. Ως Ίδρυμα ξεκίνησε να λειτουργεί το1981και έκτοτε φιλοξενεί την πληρέστερη συλλογή έργων του ιδρυτή της,όλων των αναζητήσεων και κατά καιρούς τεχνοτροπιών του. Στο ισόγειο του κτιρίου,που ήταν και ο χώρος κατοικίας του ζωγράφου,στεγάζεται τώρα το μικρό πωλητήριο του Μουσείου,ενώ στον πρώτο όροφο και στο δώμα βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος,του οποίου η μορφή διατηρήθηκε όπως την είχε εμπνευστεί και κατασκευάσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Στο χώρο αυτό παρουσιάζεται ένα μόνο μέρος των σημαντικών έργων που βρίσκονται στην κατοχή του Ιδρύματος και λόγω περιορισμένου χώρου, τα έργα παρουσιάζονται σε περιοδικές εκθέσεις.

Μουσείο Ευγένιου Σπαθάρη

Το Σπαθάρειο Μουσείο βρίσκεται στην οδό Βορείου Ηπείρου27και είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο ελληνικού θεάτρου σκιών στον κόσμο.Η δημιουργία του είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας και επίπονης προσπάθειας του διάσημου καλλιτέχνη Ευγένιου Σπαθάρη και της δυνατής θέλησης του Δήμου Αμαρουσίου που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση ενός κοινού τους ονείρου,στο να αποκτήσει ο Καραγκιόζης ένα μόνιμο στέκι.Το1991ιδρύθηκε επίσημα το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου.Τον Ιούνιο του1995τελείωσε η ανακαίνιση του νεοκλασικού κτιρίου της Πλατείας Κασταλίας και στις22του ίδιου μήνα,το Μουσείο Θεάτρου Σκιών άνοιξε τις πύλες του. Η συστηματική λειτουργία του άρχισε τον Ιανουάριο του1996με εκπαιδευτικά προγράμματα προοριζόμενα για μαθητές σχολείων που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών του.Σκοπόςτου είναι να διατηρήσει,να προστατεύσει και να προβάλει με κάθε τρόπο αυτό το τόσο σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που εκπροσωπεί το λαϊκό θέατρο και ο ήρωάς του.

Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης»

Το νεοκλασικό κτίριο της Πλατείας Ηρώων, στο οποίο στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης», ανακαινίστηκε πρόσφατα με γνώμονα τη διατήρηση της αρχικής αρχιτεκτονικής μορφής του. Η ιστορία του κτιρίου αρχίζει το1871, επί δημαρχίας Παναγή Κυριακού,στο οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανέγερσης των εγκαταστάσεων του νέου δημοτικού σχολείου σε οικόπεδο έκτασης ενός στρέμματος,δωρεά της Ιεράς Μονής Πετράκη. Επρόκειτο για ένα κτίσμα αρχαϊκού ρυθμού. Το 2004,ανατέθηκε σε έντεκα από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ζωγραφικής τέχνης η σύνθεση έργων με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Ολυμπιακή Ιδέα. Οι καλλιτέχνες, Γράββαλος Παναγιώτης, Κανιάρης Βλάσης, Καράς Χρίστος, Κεσσανλής Νίκος, Μιγάδης Γιάννης, Μπότσογλου Χρόνης, Μυταράς Δημήτρης, Pavlos,Τ σόκλης Κώστας, Φασιανός Αλέκος και Ψυχοπαίδης Γιάννης φιλοτέχνησαν 23 μοναδικά έργα,τα οποία αγοράστηκαν και κοσμούν σήμερα την Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη,αποτελώντας σημαντική πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη του Αμαρουσίου. Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει, επίσης, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό του πρώτου Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη, Σπύρου Λούη καθώς και την προτομή του. Ιδιαίτερο εικαστικό και αθλητικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα 25 μοναδικά ψηφιδωτά της ψηφιδοθέτριας Σούλας Χρίστου.Το καθένα από αυτά αναπαριστά το λογότυπο που επέλεξε κάθε πόλη που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες,από την Αθήνα του1896μέχρι και την επιστροφή τους ξανά στη χώρα που τους γέννησε,το2004.

Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου,που βρίσκεται στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας,συστάθηκε το 1984 με σκοπό την έκφραση των καλλιτεχνικών ανησυχιών και αναζητήσεων των κατοίκων.Παράλληλα με το Πνευματικό Κέντρο λειτουργεί η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού,η οποία αναλαμβάνει το πρακτικό μέρος διεξαγωγής των πολιτιστικών εκδηλώσεων,την υψηλή εποπτεία των οποίων έχει το Πνευματικό Κέντρο. Στα πλαίσια των δράσεων του εντάσσονται, επίσης, το Ωδείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1996, η Φιλαρμονική,οι ομάδες παραδοσιακών και κοινωνικών χορών,η μεικτή χορωδία,το Μουσικό Εργαστήρι Νέας Φιλοθέης και η Καλλιτεχνική Κίνηση Αθμόνειο Θέατρο.

Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών

Η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών είναι Πρωτοβάθμια Επαγγελματική Οργάνωση,που προέρχεται από τη συγχώνευση επαγγελματικών σωματείων. Ιδρύθηκε το1993και συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης, για την εκπόνηση διαφόρων κοινοτικών προγραμμάτωνκαι για την τεχνική υποστήριξη των μελών του σωματείου από το κέντρο. Επίσης,εκπροσωπεί συνδικαλιστικά τον κλάδο της κεραμικής και αγγειοπλαστικής από το1993, με έδρα την πόλη του Αμαρουσίου,επί της οδού Κηφισίας207. Αριθμεί 400 μέλη επαγγελματιών και καλλιτεχνών. Διοργανώνει κάθε χρόνο την εμπορική έκθεση «Τέχνημα» και το κορυφαίο γεγονός του κλάδου ,που είναι η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής. Τέλος, στο χώρο του διοργανώνονται σεμινάρια και παραδίδονται μαθήματα κεραμικής.

Διεθνές Μουσείο Κεραμικής-Γλυπτικής

Το 2004 εγκαινιάστηκε το Διεθνές Ολυμπιακό Μουσείο Κεραμικής Γλυπτικής της πλατείας Ηρώων,όπου εκτίθενται 21 έργα κεραμικής και γλυπτικής,τα οποία αποτελούν και τα πρώτα αποκτήματά του. Πρόκειται για δημιουργίες επιφανών καλλιτεχνών από όλες τις πόλεις που έχουν φιλοξενήσει μέχρι σήμερα Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι αρκετοί και με τα έργα τους συνδέουν το χθες του ολυμπισμού με το σήμερα, εκφράζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην κεραμική γλυπτική.

Διαβάστε επίσης:

Μαρούσι: H πόλη της Αμαρυσίας Αρτέμιδος και του Σπύρου Λούη (α μέρος)


*‬Πηγή ‬αποτέλεσε‭ ‬ο‭ ‬Σύνδεσμος‭ ‬Βιώσιμης‭ ‬Ανάπτυξης‭ ‬Πόλεων‭.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ