Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Μεγάλο αφιέρωμα στη Μικρά Ασία από το Λ. Χριστοδούλου: 2 Μαΐου 1919 – Ο Ελληνικός Στρατός στη Σμύρνη. (Α’ Μέρος)

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συνέχεια του μεγάλου αφιερώματος στη Μικρά Ασία που μπορείτε να βρείτε κάθε εβδομάδα με τον Χ-τύπο από τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, Λουκά Χριστοδούλου

Η 1η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού που αποκαλείτο και «σιδηρά» λόγω της πειθαρχίας και της γενναιότητας των στρατιωτών της, αποτελούμενη από το 4ο, 5ο και 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων, με διοικητές τους αντισυνταγματάρχες Αλέξ. Σχινά, Κων. Τσάκαλο και Διον. Σταυριανόπουλο και διοικητή της Μεραρχίας τον συνταγματάρχη Νικ. Ζαφειρίου, έχει ήδη επιβιβαστεί από την προηγουμένη ημέρα σε μια αρμάδα μεταγωγικών που την αποτελούσαν τα πλοία: «Αδριατικός», «Αθηνά», «Αντιγόνη», «Αργολίς», «Άρης», «Ατρόμητος», Έλδα», «Ελλήσποντος», Ελπιδοφόρος», «Εμμ. Ρέπουλης», «Εσπερία», «Θεμιστοκλής», «Θύελλα», «Καλουτάς», «Κανελλόπουλος», «Ξενούλα», «Ουρανία», «Πατρίς», «Συρία», «Χίος» και τα βοηθητικά «Κένταυρος» και «Ζάκυνθος». Την εν λόγω αρμάδα που συνόδευαν τα πολεμικά πλοία «Λέων», «Λόγχη», «Ναυκρατούσα», «Σφενδόνη», «Αετός» και 3 αγγλικά πολεμικά πλοία, φτάνει στο λιμάνι της Σμύρνης τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου 1919.

Καθ΄ οδόν προς τη Σμύρνη, ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, απευθύνει το παρακάτω διάγγελμα προς τον στρατό:

Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώται. Απεφασίσθη υπό των μεγάλων Δυνάμεων η δια του ελληνικού στρατού κατάληψις της Σμύρνης και η εξασφάλισις της τάξεως εκεί. Αποστολή, τιμητικωτέρα της οποίας σπανίως ανετέθη εις τμήμα του εθνικού στρατού, καθ’ όλην την μακράν του ιστορίαν.

Γνωρίζω ότι θα ευρεθήτε εις το ύψος της αποστολής σας και ότι οι πάντες οι αξιωματικοί και οπλίται θα αισθανθώσι δικαίαν υπερηφάνειαν δια την αποστολήν ταύτην και ότι θα αναλογίζωνται τας ευθύνας τας οποίας έκαστος εξ υμών φέρει απέναντι του Έθνους. Είναι ανάγκη έκαστος εκ των ανδρών της μεραρχίας εμπνέηται από την συναίσθησιν ότι ο ίδιος αντιπροσωπεύει την Ελλάδα και πρέπει ανά πάσαν στιγμήν να ενθυμήται ότι από κάθε λόγον και κάθε πράξιν του θα εξαρτάται η προς την Ελλάδα εκτίμησις ουχί μόνον των ομογενών, αλλά και των ξένων στοιχείων, άτινα ευρίσκονται πολυάριθμα εις την Σμύρνην.

Η Συνδιάσκεψις δεν απεφάσισεν ακόμη οριστικώς επί των Εθνικών μας διεκδικήσεων, αλλά η τιμή, την οποίαν μας κάμνει να μας εμπιστευθή την εξασφάλισιν της τάξεως εις την μητέραν της Ιωνίας, αποδεικνύει ποίαν προς ημάς έχει εμπιστοσύνην και της εμπιστοσύνης δε ταύτης είμαι βέβαιος ότι θα δεχθήτε άξιοι.

Συστάσεις δια την συμπεριφοράν σας απέναντι των ομογενών δεν έχω ανάγκη να σας κάμω. Επί αιώνας ήδη αναμέναμεν την ευτυχή ταύτην ημέραν, χωρίς ποτέ ν’ απελπισθώμεν ούτε εν τω μέσω των μεγαλυτέρων συμφορών.

Εκτός τούτου όμως είναι ανάγκη να δείξετε δια της συμπεριφοράς σας και προς το τουρκικόν, εβραϊκόν, αρμενικόν στοιχείον, καθώς και προς τας διαφόρους ευρωπαϊκάς παροικίας, ότι ο ελληνικός στρατός όχι μόνον δεν υστερεί των συμμαχικών κατά την γενναιότητα, την αυταπάρνησιν και την ευγένεια της ψυχής, αλλ’ ότι συγχρόνως διεκδικεί ότι ευρίσκεται εις την πρώτην γραμμήν του πολιτισμού. Από της εμπιστοσύνης, την οποίαν θα εμπνεύσετε εις τα ξένα στοιχεία και προ πάντων εις το εξ αυτών πολυπληθέστερο, το τουρκικόν, θα εξαρτηθή εν μεγάλω μέτρω η πραγματοποίησις των εθνικών μας πόθων.

Στην προκυμαία της Σμύρνης χιλιάδες Σμυρνιοί, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη τους Χρυσόστομο και τον πλοίαρχο Μαυροειδή έχουν κατακλύσει από πολύ πρωί τους χώρους, κρατώντας ελληνικές σημαίες και άνθη. Το προηγούμενο βράδυ, σχεδόν όλες οι κοπέλες της Σμύρνης ξενύχτισαν για να ράψουν χιλιάδες ελληνικές σημαίες και να υποδεχτούν τους Έλληνες στρατιώτες.

Περίπου στις 7 η ώρα το πρωί αρχίζουν οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες να εξέρχονται των πλοίων και να πατούν την Ιωνική γη. Ψάλλουν τον εθνικό ύμνο, χορεύουν και αγκαλιάζονται με τους Σμυρνιούς σε στιγμές εθνικής έπαρσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ