Αφιερώματα
Μια παιδική χαρά-πρότυπο
Η Παιδική Χαρά Πικιώνη στη Φιλοθέη είναι δημιούργημα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (1961- 1964) και το πιο σημαντικό από τα τελευταία έργα του. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και πλέον πρωτότυπα δημιουργήματα της καλλιτεχνικής του ιδιοφυίας και ταυτόχρονα ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Φιλοθέης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Μέσα στο χώρο της παιδικής χαράς έχουν τοποθετηθεί μερικά έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών, όπως το «Ελάφι» του Χρήστου Καπράλου, η αναθηματική στήλη του Ευθυμίου Πανουργιά, με την οποία αποτίνεται φόρος τιμής στη μνήμη του Δ. Πικιώνη, ο θαυμάσιος «Αυλητής» του Κώστα Κουλουβάτου και η προτομή του αείμνηστου Ζουμπουλίδη, εκ των πρωτεργατών της Φιλοθέης, έργο της Γιούργα. Έχει αναγνωριστεί ως πρότυπο Παιδικής Χαράς από Έλληνες και ξένους και ως διατηρητέο μνημείο της Νεότερης Ελλάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Διαβάστε επίσης:
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: Πράσινο και Μνημεία (α μέρος)
Ένα θερινό σινεμά στην καρδιά της Φιλοθέης
To σπίτι του Κοσμά Πολίτη στο Ψυχικό
Μουσείο με μνήμες της Πόλης και της Μικράς Ασίας
*Πηγή αποτέλεσε ο Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων.
** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.