Αφιερώματα
Τα Νεοκλασικά κτίρια του Ηρακλείου Αττικής (photos)
Ένα ιδιαίτερο στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας του Ηρακλείου Αττικής είναι τα νεοκλασσικό κτίρια που διαθέτει η πόλη.
Ξεκινάμε από τη Βίλα των Φιξ (πάνω φωτο) η οποία βρίσκεται στο κτήμα Φιξ, που έχει έκταση 27 στρέμματα. Το 2002 η έπαυλη κρίθηκε διατηρητέα λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής της αξίας. Σήμερα, είναι σχεδόν κατεστραμμένη και εγκαταλελειμμένη από τους ενοίκους της. Διεκδικείται, ωστόσο, από το Δήμο Ηρακλείου, με σκοπό να αποκατασταθεί αυτό το ιστορικό κτίσμα και να αποτελέσει ένα διαδημοτικό πάρκο.
Η Βίλα Αιμιλία βρίσκεται στην οδό Ελπίδος 14 και Πολυτεχνείου. Στις μέρες μας, αποτελεί το 1ο Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Ηρακλείου (Α’ ΚΑΠΗ).
Η Βίλα των Παπαδάκηδων βρίσκεται στην οδό Πεύκων 10. Υπήρξε ιδιοκτησία της πριγκίπισσας Αλίκης, περιουσία του ΙΚΑ, κτήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Σήμερα, έχει αναπαλαιωθεί και λειτουργεί ως Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΚΑΠΗ ΕΕΣ). Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο, το οποίο κτίστηκε γύρω στο 1920. Η διαμόρφωση των όγκων του κτιρίου είναι αυστηρή και μεγαλοπρεπής τύπου πυργόσπιτου. Η μορφολογία τους έχει στοιχεία βυζαντινά και μπαρόκ. Το 1987 χαρακτηρίστηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. διατηρητέο κτίριο.
Η «Βίλα Στέλλα» βρίσκεται στην οδό Γαλήνης και Σοφίας 5. Είναι παράρτημα του Πολιτιστικού Κέντρου. Ανήκε στην οικογένεια Καβούρη, η οποία προσέφερε το κτίριο ως δωρεά στο Δήμο. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως η κεντρική αίθουσα ονομάστηκε αίθουσα «Μίμη Καβούρη», στη μνήμη του πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Ηρακλείου και ανιψιού των δωρητών, ο οποίος απεβίωσε το 2011. Στον ανακαινισμένο αυτό χώρο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, σεμινάρια, ομιλίες. Με απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. χαρακτηρίστηκε το 1982 διατηρητέο κτίριο.
Τέλος, το σπίτι του Νίκου Μαλλιαγρού, παλιού προέδρου της Κοινότητας του Ηρακλείου, βρίσκεται στην οδό Πρασίνου Λόφου 34. Στο γεγονός αυτό συντέλεσε και η απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (1986/1990) να το χαρακτηρίσει διατηρητέο κτίριο. Πρόκειται για ένα διώροφο λιθόκτιστο με κεραμοσκεπή σημαντικής κλίσης, η οποία αποτελεί και το κύριο μορφολογικό και κατασκευαστικό στοιχείο του. Τα ανοίγματα γαλλικού τύπου, φέρουν γύψινη επίστεψη σε σχήμα Π. Το κτίριο κτίστηκε το 1925 και διατηρείται σε καλή κατάσταση ως σήμερα.
*Πηγή αποτέλεσε ο Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων.
** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.
Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στην πόλη του Ηρακλείου.
Το Πολιτιστικό Πολύκεντρο “Ηλέκτρα Αποστόλου”.
Το πρώτο ζυθοποιείο της Ελλάδας.