Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

UNICEF: 75 χρόνια προσφοράς, 75 χρόνια ανιδιοτελούς αγάπης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η UNICEF είναι μια οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, τιμημένη το 1965 με βραβείο Νόμπελ για την προσφορά της. Ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946. Αρχικός σκοπός της ήταν να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η 75η επέτειος της UNICEF είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε όλα όσα έχει καταφέρει η οργάνωση όλα αυτά τα χρόνια από κοινού με πολλούς και εξαιρετικούς συνεργάτες. Αλλά είναι και μια ευκαιρία για υπενθύμιση όλων αυτών που απομένουν να γίνουν για την προώθηση των δικαιωμάτων του κάθε παιδιού.

Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια εξακολουθούν να στερούνται τα δικαιώματά τους, είτε λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας ή αναπηρίας, είτε επειδή ζουν σε απομακρυσμένα χωριά ή αστικές παραγκουπόλεις. Οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των ίδιων των παιδιών, αλλά και διαιωνίζουν ένα φαύλο κύκλο μειονεξίας από γενιά σε γενιά.

Η UNICEF πιστεύει ότι μια προσέγγιση με βάση την ισότητα – με επιτάχυνση της προόδου για τα παιδιά που υστερούν περισσότερο – δεν είναι μόνο μια ηθική επιταγή, αλλά επίσης μια στρατηγική απαίτηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ιστορία της  UNICEF

Η UNICEF είναι μια οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, τιμημένη το 1965 με βραβείο Νόμπελ για την προσφορά της. Ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από τη γενική συνέλευση του νεοσύστατου τότε διεθνούς οργανισμού, για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι ιδρύθηκε η UNICEF.

Το 1953 έγινε μόνιμο τμήμα του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών με κεντρικά γραφεία στη Ν. Υόρκη και αποστολή της την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το 1954 ο ηθοποιός Danny Kaye ανακηρύχθηκε πρώτος πρεσβευτής της UNICEF με αρμοδιότητα την ευρεία δημοσιοποίηση των αναγκών των παιδιών όλου του κόσμου. Από τότε και μέχρι σήμερα, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, αθλητές και άλλοι διάσημοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών τάσσονται στην υπηρεσία της UNICEF ως Πρεσβευτές Καλής Θέλησης ή Ειδικοί Εκπρόσωποι για τις τέχνες, τα σπορ κ.ά.

Στη δεκαετία του 1950, η UNICEF συμμετείχε στις διεθνείς εκστρατείες εξάλειψης των επιδημικών ασθενειών, το ’60 ήταν η δεκαετία της ανάπτυξης, το ’70 η εποχή των εναλλακτικών λύσεων, το ’80 η εκστρατεία για την επιβίωση των παιδιών, ενώ το ’90 υπήρξε η δεκαετία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Από το 2000 και μετέπειτα  η UNICEF βοηθά ποικιλοτρόπως τα παιδιά σε όλον τον κόσμο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στα παιδιά του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, από φτωχές χώρες στην Αφρική, την Ασία κ.α.

Μέσα στις επτά και πλέον δεκαετίες από την ίδρυσή της, η UNICEF αναπτύχθηκε από μια οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε ένα εξελιγμένο οργανισμό αφοσιωμένο στην προστασία των δικαιωμάτων και των αναγκών των παιδιών, οπουδήποτε και να βρίσκονται, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η δράση της UNICEF στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, πρώτος πρεσβευτής καλής θέλησης υπήρξε ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. Πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF στην Ελλάδα είναι, επίσης, η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Η UNICEF βοήθησε ποικιλοτρόπως τη χώρα μας από το 1947 έως το 1969. Εφάρμοσε προγράμματα παστερίωσης του γάλακτος, ελέγχου της φυματίωσης και της σύφιλης, συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 1977 ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, με σκοπό την πληροφόρηση των Ελλήνων για την κατάσταση των παιδιών και των μητέρων τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, την εκπαίδευση για την ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον από μια ευαισθητοποιημένη νέα γενιά.

Από την πώληση προϊόντων (κάρτες, τετράδια, παιχνίδια, είδη γραφείου κ.ά.) και τη συλλογή πόρων μέσω δωρεών, συμβάλλει στη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης ή επείγουσας ανάγκης σε σχεδόν 160 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα, η γενέθλια μέρα της UNICEF γιορτάζεται ως Ημέρα του Παιδιού, με τη διοργάνωση του Ετήσιου Τηλεμαραθώνιου και πλήθους εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Δείτε φωτογραφικό αφιέρωμα για τη βοήθεια της UNICEF στην Ελλάδα από το περιοδικό της.

Διαβάστε τις τελευταίες ιστορίες για τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα

Η ιστορία του 10χρονου Παναγιωτάκη

Στις 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο 10χρονος Παναγιωτάκης μίλησε στην κάμερα της UNICEF για την καθημερινότητά του, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως άτομο με αναπηρία στη χώρα μας και εξηγεί γιατί είναι σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να έχουν ίσα δικαιώματα.

“Αν είχα ένα μαγικό ραβδί, θα ήθελα ράμπες, ασανσέρ, γιατί κι εμείς άνθρωποι είμαστε…”  λέει χαρακτηριστικά στην κάμερα της Unicef ο μικρός Παναγιώτης.

Το 10 χρονο αγοράκι είναι ο πρωταγωνιστής της καμπάνιας της UNICEF Greece με επίκεντρο την ενίσχυση των συμπεριληπτικών σχολείων και την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως συνθηκών.

Μια πρωτοβουλία του Γραφείο της UNICEF Greece σε συνεργασία με το Yπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος #EUChildGuarantee.

 Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ιστορία του 10χρονου Παναγιωτάκης στο παρακάτω link

https://www.unicef.org/greece/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B4%CE%AF-%CE%B8%CE%B1-%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B1-%CF%81%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%AD%CF%81-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BA%CE%B9-%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5

Η ιστορία της 27χρονης Μαριάννας από τον Δενδροπόταμο

Η Μαριάννα μιλάει για την επιλογή της να τελειώσει το σχολείο με τη στήριξη της οικογένειάς της, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια Ρομά, τόσο στο επίπεδο της ευρύτερης κοινωνίας όσο και στο εσωτερικό της κοινότητας, σε σχέση με την εκπαίδευση και την εργασία.

Η UNICEF Greece, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την υποστήριξη του Solidarity Now και του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, μιλάει με την Μαριάννα, από την κοινότητα Ρομά Δενδροποτάμου, η οποία εξηγεί την επιλογή της να τελειώσει το σχολείο με τη στήριξη της οικογένειάς της

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ιστορία της 27χρονης Μαριάννας  στο πακάτω link

https://www.unicef.org/greece/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-27%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ