Αφιερώματα
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι 4 βασικοί άξονες για πιο “πράσινες” πόλεις
Δράσεις και πρωτοβουλίες από Δήμους του Βορείου Τομέα με στόχο να ενισχυθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Στον απόηχο πολυάριθμων φυσικών καταστροφών παγκοσμίως, αλλά στην έναρξη μόλις της συζήτησης για την κλιματική κρίση τιμάται τις ημέρες αυτές η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, και το θέμα φέτος είναι «Λύση στην πλαστική ρύπανση», με την κύρια εκδήλωση να φιλοξενείται στην Ακτή Ελεφαντοστού. Είναι μια υπενθύμιση ότι οι δράσεις των ανθρώπων για την πλαστική ρύπανση έχουν σημασία. Τα βήματα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης είναι συνέπεια αυτών των δράσεων. Είναι καιρός να επιταχυνθούν οι δράσεις για την πλαστική ρύπανση και η μετάβαση στη κυκλική οικονομία.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας γιορτάζουν φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με εκδηλώσεις σε όλη τη Ελλάδα έως και την Κυριακή 11 Ιουνίου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ενημερωτικές ημερίδες.
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πεδίο ώστε να γίνουν τα σημαντικά βήματα ως προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών, τόσο καθ’ όλο το διάστημα, όσο και ειδικότερα το διάστημα αυτό που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Ενίσχυση και συντήρηση πρασίνου
Ίσως ο πιο απλός αλλά ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψουμε το πράσινο στις πόλεις, είναι να ασχοληθούμε με το ίδιο το πράσινο. Δυστυχώς η Αττική έχει έρθει τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με μεγάλες πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο μέρος του φυσικού της πλούτου, ενώ και η “τσιμεντοποίηση” έχει αποφέρει μείωση του πρασίνου στις γειτονιές. Δεντροφυτεύσεις, καθαρισμοί και καλλωπισμοί γίνονται όλο το χρόνο στους Δήμους του Βορείου Τομέα προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση αυτή και όπως είναι λογικό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οι πρωτοβουλίες αυτές ενισχύθηκαν περαιτέρω. Αρχικά, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έχει προγραμματίσει αύριο 11 Ιουνίου στις 10.00 ραντεβού με τα παιδιά (ηλικίας 5 έως 17 ετών) στο Κτήμα Φιξ για παιχνίδι και δραστηριότητες παιδαγωγικού χαρακτήρα με θέμα το Περιβάλλον. Παρόμοια δράση θα πραγματοποιήσει και ο Δήμος Μεταμόρφωσης την Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 18.00 στην Πλατεία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Ακόμη, διοργανώνεται δράση δεντροφύτευσης στην περιοχή του Νέου Αμαρουσίου (στους χώρους δίπλα από το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας) την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, από τις 09:00 το πρωί με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου «Νέο Μαρούσι», ενώ τo πλαίσιο της 9ης Γιορτής Περιβάλλοντος, ο Δήμος Βριλησσίων διοργανώνει, την ίδια μέρα δράση Καθαρισμού και Φροντίδας στο δάσος Άνω Βριλησσίων (Θεόκλητος). Σημείο συνάντησης είναι το (παλιό) πυροφυλάκιο, στη συμβολή των οδών Σολωμού και Παπαφλέσσα, στις 10 π.μ.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Η ενέργεια και η ανάγκη για εξοικονόμησή της δυστυχώς ήρθε πολύ αργά στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δημοτικές αρχές δεν έχουν επιδείξει ταχεία αντανακλαστικά. Κάθε πόλη με το δικό της ρυθμό προβαίνει στην αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με LED, αλλά και σε ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων και δημοτικών κτιρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Κηφισιάς με την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών ύδρευση και αισθητήρων για ρύθμιση ποτίσματος σε πάρκα. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στις 12:00 ο Δήμος Αμαρουσίου φιλοξενεί στη Βόρεειο Βιβλιοθήκη το εργαστήριο «Ενέργεια: 5 τρόποι να σώσεις τον πλανήτη σου» για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Σκοπός του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Με τη βοήθεια προσομοιώσεων και της μεθοδολογίας STE(A)M θα έλθουν σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.), ανακαλύπτοντας τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους.
Ανακύκλωση
Η ανακύκλωση είναι η αλήθεια ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνη της: χαρτιά, πλαστικά, οργανικά απόβλητα, έλαια, ρούχα και πολλά ακόμη έχουν τη δυνατότητα να μην καταλήξουν στις χωματερές και να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, χρήσιμο και κυρίως μη επιβλαβές για το περιβάλλον. Στα Βόρεια Προάστια τα δίκτυα κάδων ενισχύονται και επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και για πολλούς η προμήθεια υπόγειων κάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες στη Nέα Ιωνία, τοποθετήθηκε ένα ακόμη νέο «σπίτι» ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην οδό Βυζαντίου στην Καλογρέζα, στο ύψος του 9ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας (Πέτρινο), όπου δέχεται όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά που «πηγαίνουν» σε μπλε κάδους, όπως γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και χαρτιά. Στο εσωτερικό υπάρχει αυτόματος μηχανισμός, που επιτρέπει στην εγκατάσταση να κάνει μόνη της τη διαλογή των υλικών κι έτσι να τα τοποθετεί ξεχωριστά στους κάδους που διαθέτει.
Βιώσιμη μετακίνηση
Τέλος, η μετακίνηση στην πόλη και ο τρόπος που επιλέγουμε να την κάνουμε επηρεάζει άρδην την ατμόσφαιρα. Το τελευταίο διάστημα οι Δήμοι επιχειρούν να προωθήσουν τρόπους βιώσιμης μετακίνησης μέσω της προμήθειας κοινόχρηστων συστημάτων ποδηλάτων και ηλεκτρικών πατινιών προκειμένου να μειωθεί η εκπομπή καυσαερίου. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή ποδηλατάδα στην πόλη με εντυπωσιακή προσέλευση γονέων και παιδιών. Σε παρόμοιο κλίμα, αύριο στις 10.30 στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού θα ξεκινήσει η δράση «Ποδηλατώντας με ασφάλεια στην πόλη» με σημείο συνάντησης το Πέτρινο Περίπτερο, Πλατεία Σιαδήμα, στη Φιλοθέη.