Αγίας Παρασκευής
Σε πρώτο πλάνο η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων στα Βόρεια προάστια
Στην ενεργειακή αναβάθμιση 40 σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε 9 Δήμους του Λεκανοπεδίου αποφάσισε να προχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής, καθώς δρομολογήθηκε η άμεση ένταξή τους στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2021 – 2027».
Στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων αυτών. Το έργο, που υλοποιείται, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε σχολικά κτήρια των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Μεταμόρφωσης, Αθηναίων, Αγίας Βαρβάρας, Γλυφάδας, Κορυδαλλού, Κρωπίας, Καισαριανής και Φυλής.
Με βάση αυτή την απόφαση, ας δούμε παρακάτω ποια σχολεία είναι –ή πρόκειται να γίνουν- ενεργειακά αναβαθμισμένα σε κάθε Δήμο των Βορείων προαστίων.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, είχε ενημερώσει πριν λίγους μήνες τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Δήμου για την πρόθεση να διεκδικήσει η δημοτική αρχή νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων, προκειμένου να ανακαινιστούν ακόμα περισσότερα σχολικά κτήρια. Στη συνέχεια, κατέθεσε φάκελο πρότασης στο αντίστοιχο πρόγραμμα που έχει πλέον ανοίξει από το Πράσινο Ταμείο
Παράλληλα, η δημοτική αρχή είχε τότε απευθύνει εκ νέου αίτημα στην ΚΤΥΠ, τον υπεύθυνο φορέα για την ανέγερση νέας σχολικής στέγης, που θα ζητά την κατασκευή αιθουσών διδασκαλίας στα νηπιαγωγεία της πόλης, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις προκατασκευασμένες.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Ολοκληρώθηκε το 2022 στον δήμο Μεταμόρφωσης η κατασκευή του πλήρως βιοκλιματικού 2ου Λυκείου, ενός σχολείου από τα πιο σύγχρονα στην Ελλάδα. Το 2022 και 2023 ολοκληρώθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Λυκείου, του 1ου Δημοτικού και του 1ου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης. Στην αναβάθμιση συγκαταλέγεται η τοποθέτηση νέων καυστήρων, θερμοπροσόψειων, νέου led φωτισμού, νέας μόνωσης ταράτσας, καθώς και νέων κλιματιστικών και φωτοβολταϊκών.
Την ίδια περίοδο, ολοκληρώθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση και η ανακαίνιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου.
Η δημοτική αρχή αναφέρει πως “θεωρητικά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και αυτό το καλοκαίρι, μιας και πάντοτε καλοκαίρι γίνονται οι σημαντικές εργασίες, που τα σχολεία δεν λειτουργούν Στόχος μας είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις όλων των σχολείων”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για όλα τα προαύλια των σχολείων και για την πλήρη ανακαίνιση του εσωτερικού του 1ου Λυκείου.
Την ίδια στιγμή, ολοκληρώνεται η μελέτη για το νέο 10ο Νηπιαγωγείο και θα ακολουθήσει η κατασκευή του.
Όσον αφορά το 2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης, το οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθη το έργο βρίσκεται στο Ο.Τ.63, επί των οδών Τατοϊου, Λειβαδιάς, Δελφών και Ε. Βενιζέλου του Δήμου Μεταμόρφωσης. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι Ε=11.922,55μ2. Η πραγματοποιούμενη κάλυψη του κτηριακού συγκροτήματος είναι Ε=1.571,19μ2 και η πραγματοποιούμενη δόμηση είναι Ε=2.610,15μ2.
Το διδακτήριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, Α΄ όροφο και δώμα. Το Υπόγειο περιλαμβάνει όλους τους χώρους των Η/Μ εγκαταστάσεων, αρχείο, αποθήκες και χώρους στάθμευσης. Το ισόγειο περιλαμβάνει χώρο πολλαπλών χρήσεων με σκηνή και αποδυτήρια, χώρο εισόδου, γραφεία καθηγητών, διευθυντή με γραμματεία, βιβλιοθήκη, κυλικείο, ιατρείο, χώρο φύλακα, χώρους υγιεινής μαθητών και καθηγητών, τρία κλιμακοστάσια, έναν ανελκυστήρα και ένα στεγασμένο χώρο διαλείμματος. Ο Α’ όροφος περιλαμβάνει πέντε αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα σχεδίου – αισθητικής αγωγής, αποθήκη, αίθουσα φυσικών επιστημών με παρασκευαστήριο, τρεις αίθουσες τύπου ΙΙ, δύο αίθουσες ξένων γλωσσών, δύο αίθουσες πληροφορικής, έξι αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, τρία κλιμακοστάσια και έναν ανελκυστήρα. Το δώμα περιλαμβάνει την απόληξη του ενός κλιμακοστασίου – μη βατό δώμα.
Στην Πράξη συμπεριλήφθηκε και υποέργο αρχαιολογίας.
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
Το έργο της κατασκευής του 3oυ Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας ανατέθηκε στην ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ε.Π. ΑΤΤΙΚΗΣ» (ΕΣΠΑ 2014-2020).
Το οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθη το έργο είναι επιφανείας 12.186,15 μ² και βρίσκεται στο Ο.Τ. 240 του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Ν. Αττικής, στην περιοχή του Άλσους, επί των οδών Κιλκίς, Λεωφόρου Δεκελείας & Μωραϊτίνη. Το συνολικό εμβαδόν δόμησης είναι 6.591,24 μ².
Τα διδακτήρια τοποθετήθηκαν σε απόσταση μεταξύ τους, ώστε ο ελεύθερος χώρος ανάμεσα τους να δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απαραίτητη απόσταση των διδακτηρίων που ανήκουν σε διαφορετική εκπαιδευτική βαθμίδα.
Κεντρικό ρόλο στη χωροθέτηση των κτιρίων έχει η ανάδειξη της καμινάδας προγενέστερης βιομηχανικής χρήσης ύψους περίπου 30μ, η οποία αποκαταστάθηκε και εντάχθηκε στον σχεδιασμό ως αρχιτεκτονικό στοιχείο του περιβάλλοντος χώρου. Το κτίριο του Γυμνασίου διατάσσεται στην ψηλότερη νότια πλευρά, παράλληλα με το όριο της Λεωφόρου Δεκελείας και το κτίριο του Λυκείου τοποθετείται στη χαμηλότερη βόρεια πλευρά στην οδό Στρ. Ν. Πλαστήρα.
Το κάθε διδακτήριο αποτελείται από τρεις πτέρυγες σε σχήμα Π. Οι δύο από τις τρεις περιλαμβάνουν τους χώρους διοίκησης, τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια και αναπτύσσονται σε ισόγειο, α’ όροφο και β’ όροφο, ενώ η μία από τις δύο αποτελείται και από υπόγειο. Η τρίτη πτέρυγα που περιλαμβάνει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με τους βοηθητικούς της χώρους αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο.
Το έργο έχει αντιμετωπιστεί βιοκλιματικά ως προς τον προσανατολισμό, την ηλιοπροστασία, το φυσικό φωτισμό – αερισμό, τη μόνωση και τη φύτευση.
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Μετά την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης εννέα σχολείων της πόλης, ο Δήμος Χαλανδρίου, με δήμαρχο τον Σίμο Ρούσσο, είχε οργανώσει στα τέλη του 2023 την εκδήλωση «Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων – Προς τα ενεργειακά αυτόνομα σχολεία», στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε το συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής και τον Δήμο Χαλανδρίου έργο ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων της πόλης. Στην εκδήλωση είχε γίνει αναφορά και στις ενέργειες που έχει στα σκαριά ο Δήμος προκειμένου να καταστήσει όλα τα σχολεία ενεργειακά αυτόνομα.
Επιπλέον, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024 και στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της Δημοτική Αρχής, ανακοινώθηκε η ένταξη της εξασφάλισης ενεργειακής αυτονομίας των σχολείων στο Χαλάνδρι μέσω των προγραμμάτων «Ηλέκτρα» και «Net metering».
Ο Δήμος έχει λάβει ήδη έγκριση για την ένταξη 11 σχολείων στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», το οποίο περιλαμβάνει: φωτοβολταϊκά πάνελ, θερμομονώσεις, κουφώματα και αντλίες θερμότητας. Όπως τονίστηκε, στόχος της διοίκησης είναι να ενταχθούν συνολικά 12 σχολεία.
Παράλληλα, εγκρίθηκε και η ένταξη 10 σχολείων του Χαλανδρίου στο πρόγραμμα «Net metering», το οποίο αφορά αποκλειστικά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ. Με τη χρήση των πάνελ, η ενέργεια που εξασφαλίζεται θα συμψηφίζεται με τους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνει το κάθε σχολείο.
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Στην Αγία Παρασκευή αναβαθμίστηκε ενεργειακά το 14ο Νηπιαγωγείο, έργο που βρίσκεται στην Ο.Τ. : 328 Α στην Π.Ε. Πευκάκια Δήμου Αγίας Παρασκευής. Το σχολείο έχει συνολικό εμβαδόν δόμησης 336,36 μ2 εντός οικοπέδου επιφανείας 1.187,61 μ2.
Τα παραδοτέα της Πράξης αφορούν στην κατασκευή ενός ισογείου κτίσματος με στέγη. Περιλαμβάνει είσοδο με πολυδύναμο χώρο, 2 αίθουσες διδασκαλίας I, 1 αίθουσα ύπνου, τραπεζαρία, κουζίνα, γραφείο Νηπιαγωγών και λοιπούς χώρους όπως Χώροι υγιεινής, λεβητοστάσιο, χώρο δεξαμενής καυσίμων, αποθήκη.
ΠΕΝΤΕΛΗ
Ενεργειακή αναβάθμιση των πέντε πιο ενεργοβόρων σχολείων του Δήμου και συγκεκριμένα του Λυκείου Μελισσίων, του Γυμνασίου Λυκείου Νέας Πεντέλης, του Γυμνασίου Λυκείου Πεντελης, του 3ου Δημοτικού Σχολείου, Νηπιαγωγείου και 2ου Γυμνασίου Μελισσίων είχε εγκριθεί το 2022.
Το έργο δημοπρατήθηκε φέτος, το 2024, με συνολικό προϋπολογισμό 1.970.000€ και με φορέας χρηματοδότηση το Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», ενώ εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το 2025.
Η Διοίκηση του Δήμου Πεντέλης έχει αποφασίσει την έναρξη ενεργειών για την ωρίμανση νέων μελετών ενεργειακής αναβάθμισης σε όλα τα σχολεία ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε κτηρίου.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ηλίας Τσουχνικάς, ενημερώνει σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση της ενεργειακής αναβάθμισης στα σχολεία ότι:
-αναμένεται η (β΄ φάση) του Προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης “Ηλέκτρα” του Υπ. Περιβάλλοντος (η α’ φάση είχε γίνει από την προηγούμενη διοίκηση) για το 3ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Μελισσίων, το 2ο Γυμνάσιο Μελισσίων, το Λύκειο Μελισσίων, τα Γυμνάσια- Λύκεια Νέας Πεντέλης και Πεντέλης.
-υπάρχουν οι ώριμες μελέτες για τον 2 ο Παιδικό Μελισσίων και το 6 ο Νηπιαγωγείο.
Επίσης, πρόσφατα υποβλήθηκε πρόταση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUCF για τη χρηματοδότηση μελετών ενεργειακής αναβάθμισης για τα ακόλουθα κτήρια:
-1ος παιδικός σταθμός Μελισσίων
-4ο Δημοτικό σχολείο/4ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων
-2ο Δημοτικό σχολείο Μελισσίων (νέα πτέρυγα)
-2ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων
– ΑΠΧ (Κλειστό Γυμναστήριο) Γυμνασίου-Λυκείου Ν. Πεντέλης
Τα σχολεία που έχει πραγματοποιηθεί Ενεργειακή Αναβάθμιση είναι το1ο Γυμνάσιο Μελισσίων, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων και ο 1ος Βρεφονηπιακός σταθμός Μελισσίων στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι», ενώ επιλέον αναβαθμίστηκαν ενεργειακά το 1ο Νηπιαγωγείο Πεντέλης και το 1ο Δημοτικό σχολείο Ν. Πεντέλης στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ»
ΦΙΛΟΘΕΗ – ΨΥΧΙΚΟ
Πριν η παράταξη του Χαράλαμπου Μπονάτσου, «Συμμετέχω», επικρατήσει στην εκλογική διαμάχη του περασμένου Οκτωβρίου, ο κ. Ηλίας Αγγελόπουλος, υποψήφιος τότε δημοτικός σύμβουλος με την εν λόγω παράταξη, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων δεν έχει να κάνει μόνο με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με την ανάγκη για προσαρμογή στα νέα πράσινα δεδομένα της εποχής μας. Τα αποτελέσματα αυτής της προσαρμογής συνδέονται άρρηκτα με την ουσία της εκπαίδευσης, με προεκτάσεις ακόμη και στα μαθησιακά αποτελέσματα των παιδιών. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, ο φωτισμός, η ψύξη και η θέρμανση, η ποιότητα του αέρα επηρεάζουν καταλυτικά τις συνθήκες άνεσης στο εσωτερικό των σχολικών τάξεων και συμβάλλουν σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον. Οι συνθήκες θερμικής άνεσης των σχολικών αιθουσών συμβάλλουν στην ανάπτυξη δημιουργικού και θετικού κλίματος, ενισχύουν την επίδοση των μαθητών και δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών».
«Με τον όρο ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων εννοούμε τη θερμομόνωση κτηριακού κελύφους, την τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου, την αλλαγή του συστήματος θέρμανσης-ψύξης-αερισμού, την αλλαγή των φωτιστικών με έξυπνης τεχνολογίας led, φωτοβολταϊκά πάνελ κ.ά. Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μας συγκροτημάτων, θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη χρήση ενεργειών φιλικών ως προς το περιβάλλον. Επιπροσθέτως, θα βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην οικονομική ελάφρυνση των δημοτών μα, που ταλανίζονται από την ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας».
ΚΗΦΙΣΙΑ
Στον Δήμο Κηφισιάς έγινε ενεργειακή αναβάθμιση του 10ου Νηπιαγωγείου.
Το 10ο Νηπιαγωγείο βρίσκεται επί των οδών Πλατάνων & Χρ. Μαντέλου στον Δήμο Κηφισιάς, εντός οικοπέδου επιφάνειας 3.435,02 τ.μ., με συνολικό εμβαδό δόμησης 408,44 τ.μ. και κάλυψη ισογείου 469,21 τ.μ.. Πρόκειται για μονώροφο κτίριο με συνολικά 2 αίθουσες εργασίας, 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 1 αίθουσα ανάπαυσης, 1 γραφείο νηπιαγωγών, χώρο υποδοχής γονέων, τραπεζαρία & κουζίνα, χώρους υγιεινής, βοηθητικούς χώρους, καθώς και υπόστεγο χώρο διαλείμματος.