Αφιερώματα
Τα Βόρεια Προάστια μέσα από τη… μηχανή του χρόνου [Εικόνες]
Η κα Λίζα Κουτσαπλή μας μιλά για το μεγάλο και σπάνιο φωτογραφικό αρχείο της με εικόνες από την Αθήνα και τον Πειραιά μέχρι τα Βόρεια Προάστια
Πώς να ήταν άραγε το Μαρούσι το μακρινό 1930 ή ο θρυλικός σταθμός του ΗΣΑΠ της Κηφισιάς τη δεκαετία του 70’; Την απάντηση θα τη βρείτε κάνοντας μια περιήγηση στη σελίδα «Liza’s Photographic Archive of Greece – Φωτογραφικά άλμπουμ της Ελλάδας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η κα Λίζα Κουτσαπλή παρουσιάζει ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο με εικόνες από την Ελλάδα του παρελθόντος.
Η ίδια με κόπο, οργανωμένη δουλειά και κανένα απολύτως οικονομικό όφελος, συλλέγει εικόνες και πληροφορίες για τις πόλεις που μένουμε και έχουμε αγαπήσει συμβάλλοντας στη διατήρηση της ιστορικής τους μνήμης και αξίας. Ανάμεσα στο αρχείο της θα βρείτε και πλούσιο υλικό από τη Νέα Ιωνία, το Μαρούσι, την Κηφισιά, την Πεντέλη, το Χαλάνδρι και πολλά ακόμη σημεία της Αθήνας. Ο Χ-τύπος ήρθε σε επαφή με την κα Κουτσαπλή και η ίδια μας μίλησε για τα πάντα γύρω από το ενδιαφέρον αυτό εγχείρημα.
Πώς πήρατε την πρωτοβουλία να συλλέξετε όλο αυτό το αρχείο;
Γενικά πάντα μου άρεσε η φωτογραφία και όταν πάω στο νησί μου τη Λήμνο, τραβάω πολλές ή όπου πάω γενικά, ακόμη κι ας έχω ξαναπάει σε κάποια μέρη. Όλα ξεκίνησαν πριν χρόνια όταν παρακολουθούσα κάποιες σελίδες, και αργότερα μου έδωσε και ο κ. Γεώργιος Μπακούρος το αρχείο του με φωτογραφίες και πιο πολύ έτσι με τράβηξε. Τα σκανάρισα όλα, και τα έδινα στη σελίδα η “Η Αθήνα μέσα στον χρόνο” της κας Δραπανιά. Μετά η ίδια με υποκίνησε να κάνω τη δικιά μου σελίδα και έτσι… ανεξαρτητοποιήθηκα! Αναρτώ ό,τι βρίσκω και σε άλλες σελίδες, αλλά με τη συγκεκριμένη ασχολούμαι εγώ μόνο και μου αρέσει, γιατί το διαχειρίζομαι εγώ και διαλέγω τις φωτογραφίες.
Αναρτάτε και δικές σας φωτογραφίες ή μόνο τις αναζητείτε σε βιβλία και περιοδικά;
Αν τύχει ναι. Τώρα αυτές οι φωτογραφίες του κ. Μπακούρου ήταν 2.200 στον αριθμό από την Αθήνα και τον Πειραιά. Από τη στιγμή που τις δώρισα τις διέγραψα από τη σελίδα μου, γιατί όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να πάει εκεί να τις βρει. Υπάρχουν εικόνες από παλιά κτίρια που δεν υπάρχουν πια, όπως το σπίτι του Κωστή Παλαμά πού ήταν στην Ασκληπιού. Γενικά ό,τι βρίσκω είναι από το ίντερνετ, από πανεπιστήμια, από σελίδες δημοπρασιών ή και από βιβλία που αγοράζω εγώ από περίπτερα, από παλαιοπωλεία. Όταν τύχει κάτι να πέσει στα χέρια μου, το αρχειοθετώ, αλλά πάντα αναφέρω τις πηγές μου και το όνομα του φωτογράφου. Δεν θέλω να φαίνεται ότι είναι δικές μου, άμα είναι δικές μου τα βάζω σε προσωπική συλλογή. Γενικά είναι από την έρευνα που κάνω, κάτι που με χαροποιεί και μου αρέσει.
Το επάγγελμά σας είναι σχετικό;
Καμία σχέση, είμαι συνταξιούχος. Απλώς έχω περάσει πολλά, έχω χάσει το παιδί μου, έχω περάσει και καρκίνο, και μετά όλα αυτά, χαζεύοντας λίγο στο ίντερνετ σου κατάλαβα ότι μου αποσπά την προσοχή και σκέφτομαι άλλα πράγματα. Με βοηθάει το να προσφέρω, να βοηθάω κάποιους να βρίσκουν το αρχείο αυτό και γενικά μου αρέσει αυτό που κάνω. Το κάνω σαν χόμπι, δεν είναι κάτι από το οποίο θα κερδίσω κάτι. Με ευχαριστεί αυτό που κάνω, να το μοιράζομαι, να μαθαίνουμε, να ταυτοποιούμε τις φωτογραφίες, γιατί πολλές φωτογραφίες δεν ταυτοποιούνται και όταν τις αναρτήσω γίνεται η ταυτοποίηση και χαίρομαι για αυτό. Γιατί είναι δύσκολο τώρα εγώ σαν Λίζα να αναγνωρίσω τις περιοχές δεν τις ξέρω εννοείται, βοηθάω κόσμο και με βοηθάνε και αυτοί. Αυτό είναι το καλό.
Τί είναι αυτό που θα σας τραβήξει την προσοχή σε μια εικόνα; Έχετε αρχείο και από το εξωτερικό;
Όχι, από το εξωτερικό δεν έχω. Αλλά άμα μου αρέσει κάτι όπως είχα πει από Αγγλία τη δεκαετία του 50’ ας πούμε, το αποθηκεύω. Ποτέ δεν ξέρεις. Και οι σελίδες μην νομίζετε, ότι μόλις τις βρίσκω μετά τις ξεχνώ. Κάθε σελίδα, κάθε φωτογραφία με το κείμενο από κάτω, αποθηκεύονται όλα σε αρχείο. Είναι κάτι που γίνεται οργανωμένα. Τα κάνω με ένα σύστημα δικό μου, ούτως ώστε κάθε έξι μήνες να τις αποθηκεύω και να ξέρω μετά όταν κάποιος μου ζητήσει κάποια να τη βρίσκω με το όνομα της τοποθεσίας και την ημερομηνία.
Κηφισιά
Μαρούσι
Νέα Ιωνία
Πεντέλη – Χαλάνδρι