Παρατείνονται έως τα τέλη Οκτωβρίου τα μέτρα της υποχρεωτικής τηλεργασίας και του κλιμακωτού ωραρίου στην Περιφέρεια Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που εμφανίζει η πρωτεύουσα και καθιστά επιτακτική την ανάγκη αποφυγής του συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τo μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 40% των μισθωτών που μπορούν να εργαστούν από απόσταση παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ κανονικά έληγε την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.
Έως το τέλος Οκτωβρίου παρατείνεται και το κυλιόμενο ωράριο στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα το κυλιόμενο ωράριο αφορά την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 4 «κύματα», καθώς το ωράριο εργασίας των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα προσαρμόζεται υποχρεωτικά κατά την έναρξη και λήξη, ώστε οι μισθωτοί να προσέρχονται και να αποχωρούν σε βάρδιες ανά μισάωρο και εντός δίωρου.
182.236 μισθωτοί σε τηλεργασία
Πάνω από 180.000 εργαζόμενοι στην Αττική εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλλαν οι εργοδότες στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου στην ΕΡΓΑΝΗ υποβλήθηκαν 19.488 δηλώσεις τηλεργασίας από 13.824 εργοδότες της Περιφέρειας Αττικής, που αφορούσαν 182.236 εργαζόμενους. Πριν εφαρμοστεί το μέτρο, σε τηλεργασία είχαν τεθεί από τους εργοδότες τους μόλις 50.477 εργαζόμενοι στην Αττική.
Υπενθυμίζεται πως το σύστημα της τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, μόνο στις περιπτώσεις που η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως σε ποσοστό 40% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.
Εξαιρούνται τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας, τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, οι φαρμακαποθήκες, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
οι ταχυμεταφορές.
Όσοι εργοδότες δεν προβούν σε προαναγγελία στην ΕΡΓΑΝΗ, κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας.
Ευπαθείς ομάδες
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 μπορούν να τεθούν σε αναστολή οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που θεωρούνται «άτομα υψηλού κινδύνου», εφόσον δεν είναι εφικτή η εξ αποστάσεως απασχόληση, ή η δουλειά back office λόγω της πανδημίας.
Το νέο πλαίσιο για τις ευπαθείς ομάδες στις επιχειρήσεις ισχύει αναδρομικά από τις 18 Σεπτεμβρίου.
Πριν από την αναστολή προηγείται η τηλεργασία την οποία αιτείται ο εργαζόμενος που ανήκει στις ομάδες υψηλού ή ενδιάμεσου κινδύνου με τηλεφώνημα, e-mail, ή SMS και ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να το δεχτεί, εφόσον τα καθήκοντα του εργαζόμενου μπορούν να εκτελούνται εξ΄ αποστάσεως.
Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ιατρικό πιστοποιητικό για την πάθηση του.