Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

Εργαζόμενοι σε τράπεζες: Νέα συλλογική σύμβαση με αύξηση του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον στα 1.000 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα βήμα πριν την υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας βρίσκονται οι τράπεζες με την ΟΤΟΕ με αρκετές πιθανότητες να επιτευχθεί ακόμη και σήμερα η συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται αύξηση του κατώτατου μισθού από 4,75% σε 5% σε βάθος τριετίας.

Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με αρχική πρόταση για αυξήσεις 3% σε βάθος τριετίας.

Το νέο ποσοστό δεν έγινε αποδεκτό από τους εκπροσώπους των τραπεζοϋπάλληλων που επιμένουν σε υψηλότερη αύξηση των μισθολογικών απολαβών μεταξύ 8-9%, έχοντας όμως ήδη εξασφαλίσει ότι ο κατώτατος μισθός στις τράπεζες θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ στις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι ο μισθός για το κατώτατο κλιμάκιο στις τράπεζες σήμερα είναι 966 ευρώ και με αύξηση 5% θα φτάσει τα 1.014,3 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του οι δυο πλευρές αντάλλασσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ διατάξεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται σήμερα το μεσημέρι στις 12. Οι δυο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να καταβάλλουν η κάθε μια από την πλευρά της, την ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας και την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Για τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, σε εκκρεμότητα παραμένει όχι μόνο το ποσοστό της αύξησης των μισθών των τραπεζοϋπάλληλων, αλλά και η διάταξη που θα περιλαμβάνει την ρήτρα απασχόλησης για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στις τράπεζες.

Όπως αναφέρουν οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις και μετασχηματισμό και να πραγματοποιούν συνεχώς και απολύσεις.

Ωστόσο οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει τις ρυθμίσεις για την τηλεργασία, με στόχο να αντιμετωπισθούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων με τις τράπεζες να συμφωνούν στα περισσότερα από αυτά.

Ενώ στο πλαίσιο της μέριμνας για τους εργαζόμενους, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι τράπεζες αναλαμβάνουν να ενισχύσουν τις γυναίκες που προχωρούν σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ σε περίπτωση ασθένειας, οι τράπεζες έχουν δεχτεί να χορηγούν άδεια μίας εβδομάδας στον εργαζόμενο εφόσον μέλος της οικογένειάς του ασθενεί και νοσηλεύεται.

Ακόμη οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ζητούμενο της ΟΤΟΕ για καθολική και αποτελεσματική εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

Πηγές της ΟΤΟΕ που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση αναγνωρίζουν την σύγκλιση που έχει επέλθει από την έναρξη της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ωστόσο πως οι διαφορές στα μισθολογικά ζητήματα παραμένουν ακόμη μεγάλες και ουσιαστικές, προαναγγέλλοντας ισχυρές και μαζικές κινητοποιήσεις.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι επισημαίνουν ότι οι εργοδότες του κλάδου, αλλά και η κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβουν σοβαρά υπόψη την ανάφλεξη του πληθωρισμού που πλήττει καίρια το εισόδημα των εργαζομένων. Τονίζουν επίσης ότι οι εργαζόμενοι, στη δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης, έκαναν σκληρές θυσίες, στηρίζοντας ουσιαστικά τις τράπεζες, όταν αυτές είχαν απόλυτη ανάγκη.

Σήμερα που οι τράπεζες βρίσκονται πλέον εκτός κρίσης και με θετικές προοπτικές για την πορεία τους – κάτι που επιβεβαιώνεται, όπως είπε η ΟΤΟΕ, από τα αποτελέσματα των τραπεζών, τις εκτιμήσεις ξένων οίκων και αναλυτών, αλλά και από τις δηλώσεις των διοικήσεων -, θα πρέπει να στηρίξουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους και να δείξουν έμπρακτα την Εταιρική Κοινωνική τους Ευθύνη.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες στέκονται στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του, ειδικά σε επίπεδο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων που θα επιβάρυναν εκ νέου τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ανέφεραν επίσης τις μεγάλες επενδύσεις που θα χρειαστεί να συνεχίσουν να κάνουν οι τράπεζες για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ