Εργασία
Αλλάζει ο τρόπος μισθοδοσίας στο Δημόσιο
Μετά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τα νοσοκομεία ήρθε η ώρα να αλλάξει ο τρόπος μισθοδοσίας σε έναν ακόμη τομέα του Δημοσίου: τα Πανεπιστήμια.
Πλέον, μετά τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, η σκυτάλη περνάει στα πανεπιστήμια τα οποία ωστόσο δείχνουν επιφυλακτικά ως ως προς την πλήρη μετάπτωση των οικονομικών τους στο νέο σύστημα πληρωμών με καλύπτρια την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ειδικότερα, τα οικονομικά των πανεπιστημίων και των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ) περνούν σε ένα νέο συγκεντρωτικό μοντέλο το οποίο βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους.
Στους κόλπους των πανεπιστημιακών καταγράφονται αντιδράσεις, που εστιάζονται κυρίως στους φόβους για περικοπές στα κονδύλια της έρευνας.
Οι επιφυλάξεις και οι φόβοι έχουν… ρίζες στην οικονομική κρίση του 2012 όταν μετά την μετατροπή των αποθεματικών των πανεπιστημίων σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από την ΤτΕ και τη διαδικασία του PSI, εκατομμύρια ευρώ «εξαερώθηκαν». Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 120 εκατ. ευρώ 17 πανεπιστημίων, έμειναν 33 εκατ.
Από την άλλη πλευρά, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζουν πως πρόκειται για μεταρρύθμιση που συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των πόρων του κράτους, όπως αναφέρουν Τα ΝΕΑ.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πρόκειται για αλλαγή της διαδρομής και όχι της πηγής των πληρωμών. Σημειώνουν δε ότι τα αρχεία μισθοδοσίας του φορέα θα εξακολουθήσουν να διοχετεύονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής προς τη ΔΙΑΣ όπως ισχύει και σήμερα, απλά στη διαδικασία διόδευσης προς τους τελικούς δικαιούχους δεν θα μεσολαβούν ταυτόχρονα και οι εμπορικές τράπεζες.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2014, ύστερα από σύσταση των θεσμών, με την ψήφιση του νόμου περί «Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου» , που αφορά την υποχρεωτικά μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της κεντρικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.