Connect with us

Εργασία

ΑΣΕΠ: Αλλάζουν όσα γνωρίζουμε – Προγραμματισμός τετραετίας για μόνιμες προσλήψεις

Published

on

Σε εφαρμογή θέτει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, το σύστημα πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων στη Δημόσια Διοίκηση για τα έτη 2023 – 2027, με γνώμονα τη βελτίωση του συντονισμού για τη μακροπρόθεσμη στελέχωση του Δημοσίου.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων αποσκοπεί στην ανίχνευση των πραγματικών αναγκών του δημοσίου σε βάθος τετραετίας, με βάση:

  • τις εκτιμήσεις αποχώρησης τακτικού προσωπικού,
  • το σύνολο των υφιστάμενων και των εκτιμώμενων κενών θέσεων προσωπικού,
  • τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει ο εκάστοτε φορέας για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του.

Παράλληλα, καταγράφονται οι εκτιμώμενες ανάγκες σε προσωπικό ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα και οι τρόποι κάλυψης αυτών, μέσω μετατάξεων ή προσλήψεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Για αυτό το λόγο, τα αρμόδια Υπουργεία αποστέλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών επικαιροποιημένα τετραετή σχέδια προγραμματισμού ανθρώπινων πόρων.

Ριζικές αλλαγές στις προσλήψεις, με γραπτό διαγωνισμό

Τον Σεπτέμβριο του 2022 προγραμματίζεται να γίνει ο γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ με το νέο σύστημα που τίθεται σε εφαρμογή και με το οποίο προσλήψεις θα γίνονται με τον ένα και ετήσιο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός θα αφορά θέσεις των βαθμίδων της Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ίσως του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού αλλά όχι της Υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα καλύπτεται πλέον με άλλη διαδικασία, με κοινωνικά κριτήρια και άλλες ιδιότητες.

Στον εξεταστικό τομέα, ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει εξέταση γνώσεων και δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας. Οι παραπάνω δοκιμασίες θα διενεργούνται είτε με την μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών είτε με ανάπτυξη κειμένου, είτε με συνδυασμό και των δύο.

Για περιπτώσεις πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, οι διαδικασίες παραμένουν ως έχουν με τη διαφορά ότι διεξάγονται πλέον με τρόπο ηλεκτρονικό και αναπτύσσονται διαλειτουργικότητες μεταξύ των διαφόρων πληροφοριακών συστημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ