Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

Τσακλόγλου: Η εξαήμερη εργασία αφορά τη βιομηχανία, δεν είναι για όλους

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, αναφέρθηκε στη θέσπιση της εξαήμερης εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους σε συνέντευξή του σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό. Επισήμανε ότι αυτό το μέτρο ισχύει μόνο για επιχειρήσεις με συνεχή λειτουργία, όπως η βιομηχανία, ενώ δεν επηρεάζει την εστίαση και τον τουρισμό.

Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες που εργάζονται ακόμη και 7 ημέρες συνεχόμενα.

Η επιπλέον ημέρα εργασίας θα αμείβεται συν 40%, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία.

Η βασική αλλαγή είναι ότι πλέον οι επιχειρήσεις μπορούν να συνάψουν σύμβαση εξαήμερης απασχόλησης αντί για την προηγούμενη πρακτική της “σύμβασης πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της 6ης ημέρας”.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εργασία 6 ημερών είναι νόμιμη από το 2005 και ισχύει μόνο για συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες με συνεχή λειτουργία (π.χ. διυλιστήρια).

Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται

Οι φορείς του Δημοσίου, οι ΔΕΚΟ, η βιομηχανία και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα συνεχούς λειτουργίας εφαρμόζουν σύστημα 6ήμερης εργασίας. Σε περίπτωση εξαήμερης εργασίας, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%, και 115% αν η 6η ημέρα είναι αργία.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν την έκτη ημέρα εργασίας, υπό τις προϋποθέσεις ότι έχουν προ-δηλώσει την κατηγορία τους, έχουν δηλώσει εκ των προτέρων την αυξημένη φόρτο εργασίας, δεν υπερβαίνουν τις 8 ώρες ημερησίως και καταβάλλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο.

Οι εργοδότες που εφαρμόζουν το νόμο υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων τους πριν από την έκτη ημέρα. Η εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας άρχισε πιλοτικά από την 1η Μαρτίου 2024, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν.5053/23.

Οι εξαιρέσεις

Σε περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (00:00-06:00), δεν επιτρέπεται η απασχόλησή τους την 6η μέρα κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Μέχρι στιγμής, η εξαήμερη απασχόληση προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού.

Επιπλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν οι μισθωτοί στον επισιτισμό εργάζονται σε ημέρες ανάπαυσης τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή. Συγκεκριμένα, λαμβάνουν αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν. Αυτή η αποζημίωση θα καταβάλλεται προσαυξημένη κατά 75% εάν η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα την Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ