Ελάτε στην παρέα μας

Γενικά άρθρα

«Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η ακρίβεια απειλεί την κοινωνική συνοχή»

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο αποδεικνύουν για άλλη μία φορά τα παράδοξα που παρατηρούνται εδώ και πολύ καιρό στην αγορά, πάντα βέβαια σε βάρος καταναλωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την ώρα λοιπόν που ο γενικός πληθωρισμός κυμαίνεται στο 3,1% τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα φθάνει στο 8,3%.

Ειδικά σε βασικά αγαθά η κατάσταση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου. Για παράδειγμα στο ελαιόλαδο η ετήσια αύξηση είναι 67,4%.

Το πόσο μεγάλο είναι το ζήτημα του κόστους διαβίωσης για την ελληνική κοινωνία, αποδεικνύεται κάθε μέρα από τις σχετικές έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η ακρίβεια συνεχίζει να θεωρείται το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα, μακράν του δεύτερου. Και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν και οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που βλέπουν τους καταναλωτές να αρκούνται στην προμήθεια των απολύτως απαραίτητων αγαθών -και πολλές φορές ούτε καν αυτών- αδυνατώντας να προχωρήσουν σε κάποιες άλλες αγορές. Για έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας το εισόδημα τους φτάνει να καλύψουν τις ανάγκες των πρώτων 19 ημέρων. Αν αυτό δεν σημαίνει καθίζηση του βιοτικού τους επιπέδου, τι άλλο σημαίνει;

Όσο για τις ενέργειες της κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν επαρκούν για την εξεύρεση λύσης και κυρίως για την υποχώρηση των τιμών. Ειδικά στο θέμα της επιβολής προστίμων σε πολυεθνικές για παραβατικές πρακτικές και αισχροκέρδεια, αυτό που μπορούμε να πούμε ως Επιμελητήριο είναι ότι το να μειώσεις κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό τα κέρδη για μία πολυεθνική, ουσιαστικά δεν αποτελεί πρόβλημα για αυτήν καθώς ήδη έχει βγάλει πολλαπλάσια κέρδη.
Σε αυτό που συμφωνούμε με την κυβέρνηση είναι στην ανάγκη ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών, ώστε να μπορούν να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες τους αλλά και να υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση και άλλων ειδών, ώστε να στηριχθεί και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ήδη σημειώνουν την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου. Δεν είμαστε αρνητικοί σε αυτή την κίνηση, όμως ξεκαθαρίζουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευθεί από μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει πάλι η Πολιτεία σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιμένοντας να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυξημένα κόστη λειτουργίας. Υπενθυμίζω ότι το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η μετάθεση λοιπόν των όποιων βαρών, ειδικά σε μία περίοδο που οι μικρομεσαίοι δίνουν αγώνα επαγγελματικής επιβίωσης, δεν είναι λύση.

Απαιτούνται συντονισμένες δράσεις, εντατικοποίηση των ελέγχων για τον περιορισμό των αθέμιτων πρακτικών, καταπολέμηση των καρτέλ, μείωση των έμμεσων φόρων, έμπρακτη στήριξη των ΜμΕ με ενίσχυση της ρευστότητας τους καθώς αποτελούν κινητήριο δύναμη για την ελληνική οικονομία και τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και σε αυτές πρέπει να βασιστούμε για μία καλύτερη επόμενη μέρα.

Όσο συνεχίζεται το πάρτι των ανατιμήσεων, τόσο περισσότερα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις θα οδηγούνται σε αδιέξοδο, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ