Connect with us

Γενικά άρθρα

Μεγάλες αλλαγές σε ΑΚΙΝΗΤΑ και ΦΟΡΟΥΣ

Published

on

Νέο τοπίο σε ακίνητα και φόρους επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την ακρίβεια και να ωφεληθεί η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας.

Οι αλλαγές γίνονται σε μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, που ουδείς ακόμη μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί και το κυριότερο τι επιπτώσεις θα έχει στην οικονομία.
Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να θωρακιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να στηριχθούν τα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα, που συρρικνώνονται καθημερινά από τον εισαγόμενο πληθωρισμό.
Οι αλλαγές που θα γίνουν, έχουν ως επίκεντρο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και θα ενσωματωθούν σε ένα μίνι φορολογικό που θα ψηφιστεί άμεσα από τη Βουλή.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν και φοροελαφρύνσεις και μέτρα που σχετίζονται με τη στήριξη των εισοδημάτων και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2025 και μετά.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι το “πακέτο” είναι προσαρμοσμένο στις δυνατότητες που δίνει ο προϋπολογισμός και δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει εφεδρείες, καθώς ουδείς είναι σε θέση στην παρούσα φάση πως θα εξελιχθούν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, από τις οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη και η χώρα μας.

Μπαράζ συσκέψεων
Η εντολή που έχει δώσει ο Κωστής Χατζηδάκης είναι όλες οι ρυθμίσεις να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη και για το λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί τις τελευταίες ημέρες πυρετός διαβουλεύσεων.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπαράζ συσκέψεων θα διαδραματίσουν ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, προκειμένου να έρθει άμεσα προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο.
Όσον αφορά τη μείωση των άμεσων φόρων, αυτό αναμένεται να γίνει σε επόμενο στάδιο, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημοσιονομική πειθαρχία, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την Ε.Ε.
“Όπλο” της κυβέρνησης για να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων, που σύμφωνα με υπολογισμούς θα φτάσει μέχρι το 2027, στα 2,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Στο επίκεντρο
Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να φέρουν μεγάλες αλλαγές σε ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να χτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.
Ουδείς άλλωστε μπορεί να παραβλέψει ότι οι μεγάλες εκλογικές απώλειες της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, σχετίζεται με την προβληματική σχέση που αναπτύχθηκε μαζί τους, κάτι που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα δια διορθώσεις.
Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις που συνδέονται με:
-την τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες που έχουν κενά ακίνητα και θα τα ενοικιαστούν,
-μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 20% για ασφαλισμένες κατοικίες,
-διορθώσεις στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών με ταυτόχρονη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
-απαλλαγή παροχών από εργοδότες για νέους γονείς,
-μικρότερες παρακρατήσεις στις αμοιβών για εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ και
-κίνητρα για τη στήριξη της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ιδιοκτήτες ακινήτων
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ιδίως η νέα γενιά, δεν είναι άλλο από το στεγαστικό πρόβλημα που αποτυπώνεται στα υπέρογκα ενοίκια στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως στην Αττική.
Πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι θα προχωρήσουν στο άνοιγμα των κλειστών διαμερισμάτων που έχουν στην κατοχή τους.
Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα χρησιμοποιούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου airbnb, προκειμένου να τα διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση στους ενδιαφερόμενους.
Η σημασία της αλλαγής φαίνεται από το γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν σήμερα για το εισόδημα από ακίνητα, ξεκινούν από 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και φτάνουν ακόμα και στο 45%.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμάται ότι τα μέτρα αυτά θα είναι καταλυτικά και να δώσουν ανάσες κυρίως σε νέα ζευγάρια που ψάχνουν για διαμερίσματα τα οποία είναι προσιτά για ενοικίαση και δεν μπορούν να βρουν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα κλειστά ακίνητα της τελευταίας τριετίας υπολογίζονται σε 600.000, ενώ το μέτρο αφορά σε διαμερίσματα έως 120 τ.μ. που θα ενοικιαστούν για τουλάχιστον 3 χρόνια, από σήμερα έως και το τέλος του 2025.
Επίσης διπλασιάζεται στο 20% από 10% που είναι σήμερα η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίζουν τα σπίτια τους αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ)
Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, καθώς εάν δεν το πράξουν δεν θα αποζημιώνονται.
Ως προς τις μεταβιβάσεις ακινήτων, παρατείνεται η αναστολή του ΦΠΑ έως τα τέλη του 2025, σε ακόμη μία προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει την προσφορά κατοικίας στην αγορά.

Το μέτρο θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν:
-είτε ιδιόκτητα ακίνητά του,
-είτε ακίνητα που έχει αναγείρει με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής.

Ελεύθεροι επαγγελματίες
Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει άμεσα το μέτωπο που έχει ανοίξει με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, που πληρώνουν πλέον πολύ περισσότερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, πέρυσι, το 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωνε φόρο έως 1.000 ευρώ, ενώ το 27% από 1.000 έως 3.000 ευρώ.
Φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το 17% θα πληρώσει έως 1.000 ευρώ, ενώ το 54% θα πληρώσει από 1.000 έως 3.000 ευρώ.
Πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή είναι η κατάργηση από το τέλος του 2025 του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους, ο φόρος υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο.
Η κίνηση αυτή θα έχει άμεσο οικονομικό όφελος για όλους τους επαγγελματίες, καθώς θα απαλλαγούν από την ετήσια επιβάρυνση που έως τώρα κυμαινόταν στα 325 ευρώ ετησίως.
Για πολλούς, αυτό σημαίνει μια άμεση μείωση του κόστους λειτουργίας, με αποτέλεσμα να κερδίζουν έως και 650 ευρώ, σε σχέση με προηγούμενα έτη όπου το τέλος ήταν υψηλότερο.
Η κατάργηση αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες των νέων φορολογικών παρεμβάσεων και αναμένεται να ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες που αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους.

Μεταξύ των διορθωτικών κινήσεων που αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή είναι οι εξής:
-μείωση του ελάχιστου φορολογητέου ποσού κατά 50% για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους. Αυτή η αλλαγή έχει στόχο να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια, όπου το κόστος ζωής και λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι συχνά υψηλότερο συγκριτικά με τις αστικές περιοχές. Με το νέο σύστημα, η έκπτωση 50% θα καλύπτει τις επιχειρήσεις στο 87% των δημοτικών διαμερισμάτων ή σχεδόν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα εκτός των αστικών κέντρων.
-προσαύξηση για όσους επαγγελματίες υπερβαίνουν τον μέσο τζίρο του κλάδου τους. Μέχρι σήμερα, όποιος είχε κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του κλάδου, αντιμετώπιζε προσαύξηση στην ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή του κατά 5% της διαφοράς. Με τις νέες ρυθμίσεις, ο μέσος τζίρος θα υπολογίζεται βάσει των δεδομένων του 2023 και θα ισχύει για το 2025. Αυτή η μεταβολή προσπαθεί να εξισορροπήσει τον τρόπο φορολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν σημαντικές διαφορές στον τζίρο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να προγραμματίζουν τη φορολογική τους στρατηγική με βάση αυτά τα νέα δεδομένα.
-μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή. Σήμερα ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).

Οικογένειες με παιδιά
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τις οικογένειες με παιδιά, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της συγκυρίας, κάτι που σημαίνει υψηλότερα εισοδήματα.
Η βασική ρύθμιση προβλέπει απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των χρηματικών παροχών από εργοδότες σε νέο γονέα.
Η απαλλαγή ισχύει για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
Επίσης, προβλέπεται η απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά, ενώ σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

Εφημερίες ΕΣΥ
Η αυτοτελής φορολόγηση που επέλεξε η Κυβέρνηση να επιβάλλει στις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ αποσκοπεί στο να ενισχύσει με έμμεσο τρόπο τις αποδοχές που λαμβάνουν.
Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η κίνηση αυτή θα επιφέρει μηναίο καθαρό όφελος για τους γιατρούς 150 ευρώ κατά μέσον όρο και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 200 ευρώ.

Συγχωνεύσεις
Επίσης δίνονται κίνητρα για την επίτευξη συνεργασιών και συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο τη μεγέθυνσή τους, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Τα κίνητρα αφορούν σε αύξηση της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, από 200% σήμερα σε 250% για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα.
Η αύξηση της έκπτωσης ανεβαίνει στο 300% για μικρομεσαίες εντάσεως γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%) και σε 315% για μικρομεσαίες έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ