Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Πάσχα στην Αθήνα: Οι πιο όμορφες εκκλησίες για να κάνεις Ανάσταση

Δημοσιεύθηκε

στις

Τι κι αν δεν κατάφερες αυτό το Πάσχα να ξεκλέψεις λίγες μέρες για να αποδράσεις στην εξοχή; Η Αθήνα μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ καλή επιλογή γαι να ζήσεις την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας και να κάνεις Ανάσταση.

Η Αθήνα είναι μια πόλη με μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και παραδόσεις, που διαθέτει δεκάδες πανέμορφες εκκλησίες και μονές με μεγάλη ιστορική κληρονομιά. Οποιοσδήποτε έχει κάνει έστω και μια φορά Πάσχα στην Αθήνα, ξέρει πως ο Επιτάφιος στο κέντρο της πόλης ή η Ανάσταση στην Εξαρχεία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα είναι πραγματικά συγκλονιστικές εμπειρίες, είτε είσαι θρησκευόμενος είτε όχι. Είναι εμπειρίες πολιτισμού, παράδοσης και ιστορίας, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μερικές από τις πιο όμορφες εκκλησίες του κέντρου:

  1. Άγιος Γεώργιος Καρύτσης

Στο κέντρο της πολυσύχναστης πλατείας Καρύτση βρίσκεται ο ιστορικός και πανέμορφος ναός του Αγίου Γεωργίου Καρύτση χτισμένος το 1849. Παραμένει μία από τις κλασικές και αγαπημένες επιλογές των Αθηναίων για Επιτάφιο και Ανάσταση, ενώ προσελκύει και αρκετές διασημότητες -αν θέλετε μια πιο κοσμοπολίτικη εμπειρία.

2. Άγιος Γεώργιος στον Λυκαβηττό

Λίγα μόλις μέτρα από το μετρό του Ευαγγελισμού, βρίσκεται το γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Το ίδιο το εκκλησάκι θυμίζει ξωκλήσι νησιού και στέκεται στη θέση του αρχαίου ναού του Ακραίου Δία.  Η ανάβαση στον πλακόστρωτο δρόμο αποτελεί κομμάτι του τελετουργικού, καθώς για λίγα λεπτά η ανωνυμία της μεγαλούπολης καταρρίπτεται και όλοι, κρατώντας τις λαμπάδες τους στο χέρι, γίνονται μια ενιαία πομπή με κοινό στόχο τη μετάδοση του αναστάσιμου μηνύματος.

3. Αγία Τριάδα στη Φιλελλήνων

Για μια πιο πολυπολιτισμική εμπειρία, η Αγία Τριάδα, ή Ρώσικη εκκλησία των Αθηνών όπως είναι γνωστή, είναι η ιδανική επιλογή. Η λειτουργία του Μ. Σαββάτου γίνεται στα ρώσικα και οι ρώσικες πασχαλινές παραδόσεις «στολίζουν» τόσο τον Επιτάφιο όσο και την Ανάσταση.

Αγία Φωτεινή στις Στήλες του Ολυμπίου Διός

Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς την πολυκοσμία και θέλετε μια ήρεμη και μυσταγωγική ατμόσφαιρα, το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον ναό του Ολυμπίου Διός είναι η τέλεια επιλογή για εσάς. Χτισμένος στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός, ο ναός της Αγίας Φωτεινής είναι μια όαση μέσα στη καρδιά του κέντρου ενώ λέγεται πως οι νύμφες της αρχαιότητας συχνάζουν ακόμα στον τριγύρω χώρο.

5. Αγία Μαρίνα στο Θησείο

Ο ναός της Αγίας Μαρίνας του Θησείου βρίσκεται κτισμένος στο λόφο των Νυμφών και απέχει λίγα μόλις μέτρα, τόσο από το σταθμό του ΗΣΑΠ “Θησείο”, όσο και από το μετρό “Ακρόπολη”. Από εκεί η θέα της Ακρόπολης είναι μοναδική αλλά και η κατανυκτική ατμόσφαιρα της εκκλησίας σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

6. Άγιοι Ανάργυροι – Μετόχι του Παναγίου Τάφου

Σαν τον Επιτάφιο και την Ανάσταση στην Πλάκα δεν έχει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Εδώ φτάνει πρώτο το Άγιο Φως πριν συνεχίσει για την Μητρόπολη. Το σκηνικό είναι μαγικό από μόνο του, ενώ αν δε συμπαθείτε ιδιαίτερα τη βαβούρα των πυροτεχνημάτων και των βαρελότων της Ανάστασης η συγκεκριμένη εκκλησία είναι η ιδανική επιλογή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ