Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αγωνία για μια θέση στα ΑΕΙ: Βάσεις & στέγη για τους φοιτητές – Οι εκτιμήσεις για τα μόρια εισαγωγής

Δημοσιεύθηκε

στις

“Κόκκινο” χτυπά η αγωνία χιλιάδων υποψήφιων φοιτητών που περιμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις για τις βάσεις εισαγωγής, προκειμένου να δουν σε ποια σχολή έχουν περάσει.

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών, δίνει μια πρώτη γεύση για το Τμήμα που είναι το πλέον πιθανό να σπουδάσουν, αλλά τα πάντα θα κριθούν από την ανακοίνωση των βάσεων που αναμένεται προς τα τέλη του μήνα.

Ο Γολγοθάς όμως δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, καθώς εάν περάσει κανείς σε σχολή μακριά από τον τόπο διαμονής του, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας περιπέτειας που αφορά στην εξεύρεση σπιτιού.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι κάποια λίγα μόρια μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στις αποφάσεις που θα πάρουν οι οικογένειες που “επενδύουν” με όλες τις δυνάμεις τους, στις σπουδές των παιδιών τους.

Οι ειδικοί πάντως συνιστούν ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι αυτό που προέχει είναι να δει κανείς πρώτα σε ποια σχολή περνάει και στη συνέχεια να πάρει αποφάσεις για το κόστος της φοιτητικής στέγης μακριά από τον τόπο διαμονής. Στο πλαίσιο αυτό, οι ανακοινώσεις για τις βάσεις εισαγωγής είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μια οικογένεια, που θέλει το καλύτερο για τις σπουδές των παιδιών του.

Φροντιστές και εκπαιδευτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα θέματα σε όλα τα μαθήματα είχαν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περσινά και στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι δεν αναμένονται πολλές εκπλήξεις. Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής σύμφωνα με το alfavita, αλλά και όσους ασχολούνται με τις πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ως εξής:

 

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Πρόκειται για το πεδίο των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών και δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι.
Το γεγονός ωστόσο, ότι οι υποψήφιοι είναι λίγο περισσότεροι από πέρσι (+ 600 περίπου) ίσως και να πιέζει ελάχιστα προς τα πάνω τις βάσεις εισαγωγής. Όσον αφορά στα μαθήματα έχουμε τα εξής δεδομένα:

-Στα Αρχαία οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση είναι περισσότεροι σε σχέση με πέρσι αλλά περισσότεροι είναι και οι υποψήφιοι που έγραψαν φέτος άριστα πάντα σε σύγκριση με τους περσινούς.
-Στα Λατινικά, οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση είναι λιγότεροι από τους περσινούς αλλά οι αριστούχοι φέτος είναι περισσότεροι.
-Στην Ιστορία οι υποψήφιοι τα πήγαν χειρότερα και στις βαθμολογίες κάτω από το 10 (50,76%) αλλά και στην βαθμολογική κατηγορία 18-20.
-Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία φέτος οι αριστούχοι είναι διπλάσιοι από πέρσι αλλά και όσοι βρέθηκαν κάτω από τη βάση φέτος είναι λιγότεροι.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι
– Δεν αναμένονται αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής των χαμηλόβαθμων τμημάτων.
-Θα υπάρξει άνοδος στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές (150-350 μόρια), όπως είναι οι Νομικές και της Ψυχολογίας
-Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα διαφοροποιηθεί αισθητά.

 

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Πρόκειται για το πεδίο των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, όπου υπάρχουν φέτος 1,000 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για έναν πολύ κρίσιμο παράγοντα και εξηγούν ότι “σπρώχνει” τις βάσεις εισαγωγής προς τα κάτω. Από την άλλη πλευρά όμως εξηγούν ότι οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων είναι πολύ καλύτερες από τις αντίστοιχες των περσινών γεγονός που θα ανεβάσει προς τα πάνω τις βάσεις εισαγωγής.

Όσον αφορά τα γραπτά των μαθημάτων του συγκεκριμένου Πεδίου έχουμε τα εξής δεδομένα:
-Στα Μαθηματικά έγινε η μεγάλη έκπληξη καθώς οι υποψήφιοι, στο μάθημα αυτό που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την εισαγωγή στις πολυτεχνικές σχολές, έγραψαν καλύτερα σε σχέση με το 2022.
-Σε Φυσική και Γλώσσα υπήρχαν λιγότερα γραπτά κάτω από τη βάση και μόνο στη Χημεία τα γραπτά ήταν περισσότερα κάτω από τη βάση από τα περσινά.
-Στην βαθμολογική κατηγορία 18-20 που διαμορφώνει την κίνηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές τα πράγματα είναι σαφώς και ξεκάθαρα καλύτερα από πέρσι (υψηλότερες επιδόσεις), γεγονός που θα κάνει πιο απαιτητικές τις βάσεις εισαγωγής στα υψηλόβαθμα τμήματα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι θα πρέπει να αναμένεται:
-άνοδος των βάσεων κυρίως στα υψηλόβαθμα Τμήματα του Πεδίου από 150 έως και 300 μόρια,
-μικρή άνοδος και στις βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα τμήματα.

 

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Πρόκειται για το Πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής και στο οποίο παίρνουν μέρος υποψήφιοι με άριστες σχολικές επιδόσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι βάσεις είναι πάντα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο ανταγωνισμός όπως γίνεται αντιληπτό είναι πάρα πολύ έντονος και η επιτυχία θα κριθεί στις λεπτομέρειες, δηλαδή για μόλις λίγα μόρια.

Σε γενικές γραμμές στις Ιατρικές και άλλες υψηλόβαθμες Σχολές, αναμένονται μικρές αυξομειώσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μακριά σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Αυτό οφείλεται στο μάθημα της Βιολογίας, για το οποίο η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως όποιοι έγραψαν από πολύ καλά ως άριστα, θα έχουν μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με τους συνυποψήφιούς τους.

Στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο πάντως θα υπάρξει το εξής παράδοξο:
-Από τη μια θα έχουμε πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα τμήματα καθώς οι φετινοί υποψήφιοι στα περισσότερα μαθήματα και τη βαθμολογική κλίμακα 0-10 παρουσιάζονται με μεγαλύτερα ποσοστά από τους περσινούς και στη Βιολογία και στη Χημεία και στη Φυσική.
-Από την άλλη στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 υπάρχουν καλύτερα ποσοστά στη Γλώσσα και στη Βιολογία και χειρότερα στη Χημεία και τη Φυσική σε σχέση πάντα με πέρσι.

Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι:
-στις χαμηλόβαθμες σχολές θα υπάρξει υποχώρηση της τάξης των 200-350 μορίων,
-στις υψηλόβαθμες θα υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι της τάξης των 50-70 μορίων.

 

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Πρόκειται για το Πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο οποίο παίρνει μέρος και η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων που διεκδικούν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στο συγκεκριμένο Πεδίο, οι υποψήφιοι είναι περίπου 1.500 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι και το στοιχείο αυτό από μόνο του είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας καθώς σπρώχνει προς τα πάνω τις βάσεις εισαγωγής. Η γενικής εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες και μικρή άνοδος στις υψηλές.

Τα στοιχεία που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του είναι ότι οι επιδόσεις στα μαθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

Ειδικότερα:
-Στο μάθημα της Οικονομίας οι φετινές επιδόσεις είναι χειρότερες από πέρυσι, καθώς περισσότεροι βρέθηκαν φέτος κάτω από τη βάση και λιγότεροι στη βαθμολογική κλίμακα του άριστα (18-20)
-Οι επιδόσεις στην Πληροφορική και στα Μαθηματικά είναι στην κλίμακα 18-20 είναι καλύτερες από πέρυσι παρά το γεγονός ότι φέτος όπως και πέρυσι σχεδόν δύο στα τρία γραπτά είναι κάτω από τη βάση του 10.
-Οι επιδόσεις είναι καλύτερες φέτος στη Νεοελληνική Γλώσσα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών είναι ότι στο συγκεκριμένο Πεδίο ως προς την τάση για τις βάσεις εισαγωγής είναι ότι θα υπάρξουν:
-μικρές αυξομειώσεις στα χαμηλόβαθμα τμήματα και
-μικρή άνοδο της τάξης των 50 έως 100 μορίων στα υψηλόβαθμα.

 

Αγώνας δρόμου

Εάν η μια όψη του νομίσματος – οι βάσεις εισαγωγής δηλαδή- είναι η μια όψη του νομίσματος, η άλλη έχει να κάνει με την εξεύρεση στέγης για όσους θα περάσουν σε όσους περάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Η εξεύρεση στέγης είναι ένας αγώνας δρόμου που θα πρέπει να αρχίσει μέσα στον Αύγουστο, καθώς τα σπίτια είναι πλέον δυσεύρετα και στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι και πανάκριβα.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι στην αγορά κυριαρχεί η αναντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, με αποτέλεσμα τα ενοίκια, όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά για όσους αναζητούν στέγη να είναι στα ύψη.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο, λόγω του μεγάλου “βραχνά” που ακούει στο όνομα βραχυχρόνια μίσθωση που έχει φέρει τα πάνω κάτω στις τιμές των ενοικίων

Τα στοιχεία του Spitogatos, δείχνουν ότι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή ξεπερνάει τα 9,50 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι οικογένειες που θα δουν τα παιδιά τους να περνούν σε κάποια σχολή της Αθήνας, θα πρέπει να ξέρουν ότι για μια απλή γκαρσονιέρα θα πρέπει να πληρώσουν από 400 έως 500 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών:
-Στη Θεσσαλονίκη, εάν ένας φοιτητής ή φοιτήτρια βρει γκαρσονιέρα σχετικά κοντά στο πανεπιστήμιο με 350 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του τυχερό. Όσον αφορά στην ανακαινισμένη γκαρσονιέρα, αυτή έχει μηνιαίο μίσθωμα της τάξης των 500 ευρώ.
-Στην Πάτρα και την περιοχή της Αγίας Σοφίας το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 180€/μήνα έως 250€/μήνα, ενώ για κατοικία 30-45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 500€/μήνα για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσκευών.
-Στη φοιτητούπολη της Ηπείρου, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. είναι από 250€ έως 330€, ενώ για κατοικία 30-45 τ.μ. από 250€ έως 500€/μήνα αν πρόκειται για ανακαινισμένο ή νεόδμητο διαμέρισμα επιπλωμένο με το σύνολο των οικοσκευών.
-Στην Κομοτηνή το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 230€/μήνα έως και 270€/μήνα, ενώ για κατοικία από 30-45 τ.μ. , αγγίζει τα 350€/μήνα αν πρόκειται για διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο με το σύνολο των οικοσκευών.

 

Λύση η συγκατοίκηση

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όλο και περισσότεροι φοιτητές καταφεύγουν στη λύση της συγκατοίκησης προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα του ενοικίου και να μην υποχρεωθεί κάποιος να εγκαταλείψει τις σπουδές του.

Η λύση αυτή θεωρείται συμφέρουσα, αλλά απαιτεί μεγάλη προσοχή ως προς τα πρόσωπα που θα συγκατοικήσουν καθώς εάν δεν υπάρχει κατάλληλη χημεία, το πλέον πιθανό είναι ότι σύντομα ένας από τους δύο θα ψάχνει για σπίτι.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ