Ελάτε στην παρέα μας

Παιδεία

Εκπαίδευση μεταναστών στην ελληνική γλώσσα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με απόλυτη επιτυχία συνεχίζεται το πρόγραμμα «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμόΟΔΥΣΣΕΑΣ», στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας , που υλοποιείται από το  Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), του Περιφερειακού Τομέα Πειραιώς και Νήσων.

Το πρόγραμμα ΟΔΥΣΣΕΑΣ έχει ξεκινήσει στο Δήμο από το Μάιο του 2013 και έχουν λειτουργήσει μέχρι στιγμής τέσσερα τμήματα μάθησης, στα οποία υπήρξαν75 εγγραφές. Μάλιστα, συνεχίζεται η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο Τμήμα Παιδείας του Δήμου, αφού υπάρχει σχεδιασμός για να συνέχιση του προγράμματος μέχρι και το τέλος του 2014.
Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν και διεξάγονται 3 φορές εβδομαδιαίως για 4 ώρες, είτε το πρωί, είτε το απόγευμα, μετά από συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι εντάσσονται σε τμήματα μάθησης ανάλογα με το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας.
Στο 1ο τμήμα μάθησης, επιπέδου Α1-125 ωρών, που λειτούργησε από 3/6/2013 έως 25/7/2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευγένειας, οι εγγεγραμμένοι ήταν αρχικά 17 άτομα, αλλά ολοκλήρωσαν 14 άτομα. Η πλειοψηφία των εκπαιδευόμενων ήταν άνεργοι, ηλικίας 25-54 ετών, είχαν σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προέρχονταν κυρίως από Αλβανία, αλλά και Ρουμανία, Ουζμπεκιστάν, Γεωργία, Κίνα, Αίγυπτο, Μολδαβία και Ρωσία. Οι περισσότεροι από τους εκπαιδευόμενους εντάχθηκαν στο επόμενο τμήμα, επιπέδου Α2, που λειτούργησε το Φθινόπωρο, προκειμένου να αναπτύξουν περισσότερο το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας.
Στο 2ο τμήμα, επιπέδου Α2 – 175 ωρών, που λειτούργησε από 9/9/2013 έως 11/12/2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευγένειας, οι εγγεγραμμένοι ήταν 18 άτομα, αλλά ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα 10 άτομα. Η πλειοψηφία των εκπαιδευόμενων ήταν άνεργοι, ηλικίας 25-54 ετών, είχαν ολοκληρώσει την αντίστοιχη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προέρχονταν κυρίως από Αλβανία, αλλά και από Πολωνία, Ουζμπεκιστάν, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και Ρωσία.Αρκετοί από τους εκπαιδευόμενους συμμετείχαν με επιτυχία στις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας τον Νοέμβριο του 2013, που διοργάνωση η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης.
Στο 3ο τμήμα, επιπέδου Α1 – 125 ωρών, που λειτούργησε από τις 23/9/2013 έως 10/12/2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντ. Σαμαράκης», οι εγγεγραμμένοι ήταν 20 άτομα και ολοκλήρωσαν 10 άτομα. Η πλειοψηφία των εκπαιδευόμενων ήταν ηλικίας 25-54 ετών, αρκετοί από αυτούς εργάζονταν, είχαν σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προέρχονταν κυρίως από Αλβανία, αλλά και από Ρουμανία, Καζακστάν, Ουκρανία,  Αίγυπτο, Δομινικανή Δημοκρατία, Ινδία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιταλία και Ιορδανία. Αυτοί που ολοκλήρωσαν εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στο επόμενο επίπεδο Α2, ενώ 5 άτομα θέλουν να επαναλάβουν το τμήμα μάθησης Α1, σε επόμενο χρόνο.
Τέλος, στο 4ο τμήμα μάθησης, επιπέδου Α2 – 175 ωρών, που ξεκίνησε η λειτουργία του στις 21/11/2013 κι αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Μαρτίου 2014, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντ. Σαμαράκης», οι εγγεγραμμένοι ήταν αρχικά 20 άτομα και συνεχίζουν 18 άτομα. Η πλειοψηφία των εκπαιδευόμενων είναι ηλικίας 25-54 ετών, αρκετοί από αυτούς εργάζονται, έχουν σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προέρχονται κυρίως από Αλβανία, αλλά και Μολδαβία, Ουκρανία, Πορτογαλία και Ρωσία.
Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση για να συμμετάσχουν σε μελλοντικό τμήμα του προγράμματος «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό –ΟΔΥΣΣΕΑΣ», μπορούν να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, στα τηλέφωνα 2132074681-682.

 

 

                                                                                                                                                                  

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ