Ελάτε στην παρέα μας

Ηρακλείου Αττικής

«Η βία στο σχολείο της κρίσης»

Δημοσιεύθηκε

στις


Εκδήλωση –συζήτηση πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ  Ηρακλείου Αττικής στη Βίλα Στέλλα με θέμα «Βία στο σχολείο της κρίσης». 

Εισηγητές στο επίκαιρο και ιδιαίτερα σημαντικό θέμα ήταν ο Καθηγητής Επιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης του Παν/μίου Αθηνών, κ. Γεράσιμος Κουζέλης και η Παιδοψυχίατρος Δ/ντρια Μονάδας Εφήβων του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, κα Αλίκη Γρηγοριάδου. Την συζήτηση συντόνισε η εκπαιδευτικός κα Ανθή Χαρώνη. Ανοίγοντας τη συζήτηση η κα Χαρώνη μίλησε για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης   στο χώρο του σχολείου, όπου μεταφέρεται η κοινωνική βία. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη βίαιη αποσάθρωση της παιδείας με τη μείωση κατά 33% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, τη μείωση κατά 30% των εκπαιδευτικών και την κατάργηση 1.200 σχολείων. Τελειώνοντας, τόνισε τη μετατροπή της εκπαίδευσης σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας, την εργασιακή, μισθολογική και ηθική απαξίωση των εκπαιδευτικών, αλλά και την απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


Στην εισήγησή του ο κ. Κουζέλης υπογράμμισε την πολιτική διάσταση της κρίσης με την κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, τον παροπλισμό του κοινωνικού κράτους, τον ακραίο ατομικισμό. Επίσης, αναφέρθηκε στην δυναμική εξαχρείωσης της καθημερινής ζωής που δημιουργεί μια νέα κοινωνική κανονικότητα, μια νέα καθημερινότητα που γεννάει βία. Τέλος, έθεσε βαθείς προβληματισμούς για το σημερινό αυταρχικό σχολείο και τις δυνατότητες αυτού του κυρίαρχου νεωτερικού θεσμού να αναλάβει να διαπαιδαγωγήσει πλήρεις πολίτες και τόνισε ότι η αριστερά είναι υποχρεωμένη να δίνει λύσεις.
Η εισηγήτρια κα Αλίκη Γρηγοριάδου μίλησε για τη βία που εκδηλώνεται στο σχολείο και παρουσίασε δεδομένα μελετών από τα σχολεία της χώρας, με ιδιαίτερη αναφορά στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας μεταξύ μαθητών. Επίσης, συνέδεσε την ενδοσχολική βία με την ευρύτερη κοινωνική βία που ευδοκιμεί σε συνθήκες κοινωνικής ανισότητας και αποκλεισμού και υποστήριξε ότι ακόμη και μέσα σε συνθήκες κρίσης, οι σχολικές μονάδες έχουν δυνατότητες να αναπτύξουν λειτουργίες αλληλεγγύης, σεβασμού της διαφορετικότητας και δημοκρατίας ως απάντηση στη βία που κάνει αισθητή την παρουσία της.
Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις και συζήτηση  μεταξύ ομιλητών και ακροατών, εκφράζοντας την επιθυμία τέτοιες εκδηλώσεις να έχουν συνέχεια, για καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή των παιδιών που βιώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τα περιστατικά βίας, την κοινωνικοποίηση μέσω διαδικτύου και το άγχος που γεννά το εκπαιδευτικό σύστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ