Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης
Κερδίστε την εμπιστοσύνη των παιδιών και διαδικτυακά
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ, και η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας πραγματοποίησαν ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» στοπλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» του Υπουργείου Παιδείας. Στην ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Γιώργος Θωμάκος και η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη»κα Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη.
Η ψυχολόγος κα Τζαβέλα, έκανε την έναρξη των εισηγήσεων παρουσιάζοντας ορισμένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της ευρωπαϊκής έρευνας EU-NET «Διαδίκτυο. Και Συμπεριφορές Εξάρτησης. Από τη έρευνα πρόεκυψε ότι η ανάγκη να είναι οι έφηβοι μονίμως online δεν αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα αρκεί να μπορεί ο έφηβος να αναπτύσσει λειτουργικές στρατηγικές διαχείρισης: δηλαδή να προσπαθεί να εξισορροπήσει τις οι διαδικτυακές και εξω-διαδικτυακές δραστηριότητες, να έχει αυτοέλεγχο, να τηρεί προτεραιότητες και να αναζήτα και ασχολίες εκτός διαδικτύου. Σύμφωνα με την κα Σιαφαρίκα, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην χώρα μας δείχνουν ότι η ηλικία έναρξης της χρήσης του διαδικτύου ολοένα και μειώνεται. Στη σημερινή εποχή μπορεί κανείς να έχει πολύ εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο, γεγονός το οποίο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τα παιδιά καθώς έρχονται συχνά σε επαφή με ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο. Ιδιαίτερη έμφαση λοιπόν δόθηκε στην ορθή ενημέρωση τόσο των ίδιων των γονέων όσο και των παιδιών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύουκαι την αναγκαιότητα να κερδίσουν οι γονείς την εμπιστοσύνη των παιδιών τους και στο «διαδικτυακό κόσμο». Εξίσου σημαντικό ρόλο έχει και το σχολικό περιβάλλον και οι εκπαιδευτικοί.
Βασικές αρχές
Μέσα από το σχολιασμό της καθηγήτριας κα Τσίτσικα και την ενεργό συμμετοχή των γονέων με αγωνιώδη ερωτήματα δημιουργήθηκε ένας γόνιμος διάλογος, παρουσιάστηκαν καίρια προβλήματα και δόθηκαν λύσεις και απαντήσεις από τις ομιλήτριες.
Μερικές από τις κατευθυντήριες γραμμές-προτάσεις που δόθηκαν ήταν οι παρακάτω:
– Απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση οθόνης για παιδιά < 3 ετών
– Η καθημερινή έκθεση σε οθόνη-screentime (ηλεκτρονικός υπολογιστής και τηλεόραση) καλό είναι να περιορίζεται στις 2 ώρες ημερησίως, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία με τις άλλες δραστηριότητες του παιδιού ή του εφήβου, τη μελέτη και την κοινωνική του ανάπτυξη (οικογενειακές σχέσεις, φιλικές σχέσεις, φλερτ κ.λπ.).
Τα παραπάνω βέβαια εξατομικεύονται, και ειδικά στην εφηβική ηλικία που ο έφηβος έχει το δικαίωμα της γνώμης του. Τα όρια που θα τεθούν εξαρτώνται από τη συζήτηση που θα κάνουν ο γονέας και ο έφηβος μαζί, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες. Το σχολείο μπορεί να ενθαρρύνει τις θετικές δράσεις, και να ενισχύσει τις άμυνες και την ασφάλεια μέσω διαδραστικών προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που να παρέχονται όχι μόνο από τους εκπαιδευτικούς αλλά ακόμη και από τους ίδιους τους μαθητές (peerleaders).