Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός – Παιδεία: Ανοιχτό να μην γίνουν προαγωγικές εξετάσεις – Πώς θα βαθμολογηθούν οι μαθητές

Published

on

Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, ωστόσο, είναι πλέον αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να μην γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας θέτει ως προτεραιότητα τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Έχει ήδη ανακοινώσει μείωση της ύλης αλλά ο χρόνος των πανελλαδικών είναι ακόμα άγνωστος, με το ερώτημα εάν θα διεξαχθούν το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο να παραμένει ανοιχτό.

Τι γίνεται με τις προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια και στα Λύκεια

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως έχει επαναλάβει πολλές φορές για το θέμα ότι «η πρώτη προτεραιότητα είναι η κάλυψη της ύλης».

Για το θέμα πιο κατατοπιστική είναι η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όπως περιέγραψε (και στον ΣΚΑΪ στις 11-3) το υπουργείο εξετάζει εναλλακτικές λύσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Ο βαθμός τετραμήνων
  • Τα σχολικά τεστ
  • Εκτίμηση της προόδου των μαθητών από τους καθηγητές για τον καιρό που βρίσκονται στη φυσική τάξη (σ.σ μέχρι το κλείσιμο το σχολείων και για όσο κι εάν ανοίξουν)

Η υφυπουργός σημείωσε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί οριστικές αποφάσεις καθώς η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Πάντως, διαβεβαίωσε η σχολική χρονιά δεν πρόκειται να χαθεί.

Είναι φανερό ότι το υπουργείο Παιδείας μελετά σοβαρά να μη γίνουν προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Είτε τα σχολεία ανοίξουν μετά 10 Μαΐου, είτε αργότερα φαίνεται πως το σενάριο για εναλλακτική βαθμολόγηση είναι έτοιμο, όπως το περιέγραψε και η υφυπουργός.

Έτσι,  εξετάζεται η τελική βαθμολογία να προκύψει από την επίδοση των μαθητών μέχρι την ημέρα αναστολής των μαθημάτων αλλά και ορισμένα τεστ που θα γίνουν, όταν και αν ανοίξουν τα σχολεία.

Στην περίπτωση που δεν ανοίξουν τα σχολεία η αξιολόγηση θα γίνει με τα δεδομένα της φυσικής παρουσίας στο σχολείο. Το πιθανότερο είναι να μην ληφθούν υπόψη τα μαθήματα της τηλεκπαίδευσης, τα οποία έτσι κι αλλιώς μέχρι τώρα έχουν χαρακτήρα επανάληψης και όχι προχωρήματος της ύλης των μαθημάτων.

Μείωση της διδακτικής ώρας – Αύξηση ωραρίου

Είναι γνωστό ότι ανάλογα με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία εξετάζεται η μείωση της διδακτικής ώρας από τα 45 λεπτά στα 35, ώστε να προχωρήσει η ύλη.

Αυτό σημαίνει και απαραιτήτως αναμόρφωση ωραρίου, το οποίο είναι ένα πρώτο σενάριο. Σε αυτό μπορεί να προστεθεί και το ενδεχόμενο αύξησης του ωραρίου κατά μια ώρα. Φυσικά, όλα αυτά εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες: Προετοιμασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, δυσκολία στη διαχείριση της ύλης σε κάθε σχολείο κ.α.

Η ΟΛΜΕ για την αναστολή των προαγωγικών εξετάσεων 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς (από τις 17 Μαρτίου σε ανακοίνωση της) επισημαίνει:

«Το υπουργείο πρέπει άμεσα να προβεί στη μείωση της ύλης, ιδιαίτερα για τη Γ’ Λυκείου, αλλά όχι μόνο, και να λάβει υπόψη του και την επόμενη σχολική χρονιά (2020-2021) ότι οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων διδάχθηκαν πλημμελώς την ύλη της τάξης στην οποία βρίσκονται εφέτος. Η ανακοίνωση της απόφασης για μείωση της ύλης πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου να μην δημιουργείται επιπλέον ψυχολογική φόρτιση των μαθητών και των οικογενειών τους, ενώ το μέγεθος της περικοπής της ύλης, που πρέπει να είναι ανάλογο με τον χαμένο διδακτικό χρόνο, να ανακοινωθεί όταν πάψει η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Για τις υπόλοιπες τάξεις, εφόσον η αναστολή λειτουργίας διαρκέσει έως τις γιορτές του Πάσχα, να ανασταλούν οι προαγωγικές εξετάσεις και η προαγωγή να γίνει μόνο με τους προφορικούς βαθμούς των μαθητών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ