Connect with us

Κεντρικό Θέμα

«Κουδούνι» στις 14 Σεπτεμβρίου: 11 ερωτήσεις – απαντήσεις για τη λειτουργία των σχολείων

Published

on

Ιδιαιτέρως δύσκολη προμηνύεται η φετινή σχολική χρονιά τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας όπως είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας μέσα στην τάξη και τα ξεχωριστά διαλείμματα.
Η αναβολή κατά μια εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς, έχει σχέση με τη νέα έξαρση των κρουσμάτων και την ανάγκη επιστροφής των τελευταίων εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι πολλοί είναι οι μαθητές που συνεχίζουν τις διακοπές τους με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, κάτι που δεν δίνει τη δυνατότητα για  σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας.
Η εκτίμηση πάντως που κυριαρχεί είναι ότι μέσα στο σαββατοκύριακο όλοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και έτσι θα υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για προσαρμογή, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ας δούμε τώρα κάποια κρίσιμα ερωτήσεις -απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

  1. Τι θα γίνει με τις μάσκες; Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί.  Όπως γίνεται αντιληπτό το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουν κυρίως τα μικρά παιδιά να τις φοράνε. Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι μαθητές δεν τις φορούν θα παίρνουν απουσία. Είναι όμως βέβαιο ότι θα υπάρξει μια μικρή ανοχή  στην περίπτωση που ένα παιδί νιώσει δυσφορία την ώρα του μαθήματος και θελήσει να τη βγάλει. Επίσης, γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

 

  1. Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας; Παρά την υποχρεωτικότητα του μέτρου, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Αυτές αφορούν παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

 

  1. Πότε είναι δικαιολογημένες οι απουσίες; Η κρίση του κορονοϊού, δεν αλλάζει και πολλά στις απουσίες μαθητών και καθηγητών. Σε κάθε περίπτωση δικαιολογημένες είναι στις περιπτώσεις που νοσεί από covid-19 ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

 

  1. Ευπαθείς ομάδες. Μαθητές ή συγγενείς τους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να υποβάλουν ιατρική βεβαίωση για να μη πάρουν απουσία. Σε αυτή την περίπτωση θα κάνουν μάθημα εξ’ αποστάσεως από εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 

  1. Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος στο σχολείο; Με βάση τα νέα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, το Τμήμα θα κλείνει και θα αρχίζει αμέσως ιχνηλάτηση. Ωστόσο δεν προβλέπεται κλείσιμο σχολείου σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα. Επίσης, προβλέπεται ορισμός υπευθύνων διαχείρισης κρούσματος εντός κάθε σχολικής μονάδας. Εάν ανασταλεί η λειτουργία τμήματος σχολείου, η λειτουργία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

 

  1. Τι αλλάζει σε διαλείμματα, κυλικεία; Για να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στα σχολεία, θα πρέπει περιοριστεί όσο το δυνατόν ο συγχρωτισμός μεταξύ μαθητικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση που ελήφθη είναι να γίνονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και σε διαφορετικούς χώρους του εκάστοτε σχολείου.  Η ειδική εθνική επιτροπή έχει δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων. Έτσι, δεν θα υπάρχει ένα καλάθι με πολλά κουλούρια εκτεθειμένα στον αέρα, ενώ τα φαγητά πρέπει να είναι σε ατομικές συσκευασίες, έτσι ώστε να υπάρχει άλλη μία ασπίδα προστασίας.

 

  1. Γιατί γίνεται ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι; Η απόφαση που ελήφθη είναι να δοθεί δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού. Πρόκειται μάλιστα για δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ως στόχο την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού. Επίσης θεωρείται ότι πρόκειται και για μια λύση που είναι φιλική προς το περιβάλλον.

 

  1. Τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού. Για τις άδειες εργαζόμενων γονέων (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα), υπάρχει ειδική πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

 

  1. Τι αλλάζει σε εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες; Το μόνο βέβαιο είναι πως τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές και συνέδρια. Όσον αφορά σε επισκέψεις και περιπάτους (μουσεία, δημόσια κτήρια), θα γίνονται ανά τμήμα. Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες στα σχολεία,  προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια, ενώ δεν θα γίνουν τα σχολικά πρωταθλήματα.

 

  1. Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται; Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός όλων των χώρων, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία

 

  1. Τι θα γίνει με τα ολοήμερα σχολεία; Kατά τη σχολική χρονιά 2020-21, θα λειτουργήσουν διασφαλισμένες επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ