Παιδεία
Μ. Βαρβιτσιώτης για «Student Visa»: Στόχος να καταστεί η Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο
Τις προοπτικές, οι οποίες ανοίγονται με την καθιέρωση της Student Visa, παρουσίασε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για “τo Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης”.
Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της κυβέρνησης, προκειμένου το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να αποκτήσει εξωστρέφεια και να αυξηθεί παράλληλα η επισκεψιμότητα στη χώρα μας.
«Στόχος μας είναι με την τροπολογία για την φοιτητική visa να δώσουμε ώθηση στην Ελλάδα ως Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο” τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, που είχε τη σχετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, με την τροπολογία απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε φοιτητές από τρίτες χώρες να μπορούν να παρακολουθήσουν ελληνικά προγράμματα σπουδών στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμα και στη θερινή περίοδο.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην επιδίωξη της κυβέρνησης να εξάγει πολιτισμό και εκπαίδευση. “Οι άυλες εξαγωγές μας πολλές φορές είναι πιο ουσιαστικές ακόμα και από τις εξαγωγές τις οποίες κάνουμε σε υλικά και προϊόντα. Και νομίζω ότι η διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων, ώστε να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, είναι ένα σημαντικό βήμα” τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρουσίασε το πλαίσιο εκσυγχρονισμού που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Εξωτερικών στο καθεστώς των θεωρήσεων εισόδου, το οποίο περιλαμβάνει τη Business Visa (η οποία θεσμοθετήθηκε στις αρχές της χρονιάς), τη Student Visa, που καθιερώνεται σήμερα, ενώ επόμενο βήμα αποτελεί η θέσπιση της ψηφιακής βίζας, για την προσέλκυση ανθρώπων που ασχολούνται με την ανεπτυγμένη και προηγμένη τεχνολογία.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός σχολιάζοντας την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας για την κύρωση της σύμβασης για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι υπερβολικές. Υπογράμμισε, ότι είναι σημαντικό να διευρυνθούν οι σχέσεις μας με τη Γερμανία τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε διμερές επίπεδο, αλλά και στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και των στοιχείων εκείνων της Ιστορίας που μας πληγώνουν. Όπως σημείωσε «η ανάδειξη, η κατοχύρωση και η λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας θα μπορέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό να δώσει και τις δυνατότητες κατανόησης και γνώσης της Ιστορίας, και της αποδοχής των τραγικών καταστάσεων του παρελθόντος, ώστε και οι επόμενες γενιές να πουν «ποτέ ξανά».
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις6 days ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις4 days ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ
-
Κεντρικό Θέμα4 days ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο