Connect with us

Παιδεία

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Το μήνυμα της Μ. Πατούλη

Published

on

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα μήνυμα και μια αφίσα διανέμονται σε όλον τον κόσμο με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Η ανάγνωση και το διάβασμα παιδικών βιβλίων είναι ωφέλιμο για τα παιδιά κάθε ηλικίας καθώς αναπτύσσει τη φαντασία τους, διευρύνει το πνεύμα και συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Μέσα από το βιβλίο τα παιδιά μπορούν να προσεγγίσουν τα συναισθήματα τους, να γνωρίσουν το καλό και το κακό, να μάθουν να βρίσκουν την κρυμμένη ηθική πίσω από τις πράξεις των ηρώων. Το διάβασμα οξύνει το παιδικό μυαλό, δρα θετικά στην παιδική ψυχή, βοηθά στην εξωτερίκευση των φόβων και
στην καλύτερη διαχείρισή τους, ενθαρρύνει τη φαντασία και την ανάπτυξη της δημιουργικής γραφής προτρέποντας τα παιδιά να πλάσουν τις δικές τους ιστορίες και τους δικούς τους ήρωες. Η ευχαρίστηση της ανάγνωσης ενθαρρύνει την αγάπη για τη γνώση και για το βιβλίο, η γέφυρα που ενώνει κόσμους φανταστικούς με την πραγματικότητα ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Στη βάση αυτή ως Όμιλος για την UNESCO Bορείων Προαστίων σε συνεργασία με το Δίκτυο SDG 17 Greece έχουμε συστήσει ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης που στο πρόγραμμά του εντάσσει αφηγήσεις παραμυθιών με στόχο να προωθήσει στα παιδιά την αγάπη για τη φιλαναγνωσία αλλά και να διευρύνει μέσα από τη μαγεία του παραμυθιού τις δημιουργικές αναζητήσεις των παιδιών. Το βιβλίο αποτελεί ένα μοναδικό παιδαγωγικό «εργαλείο» που την αξία του δεν μπορεί να αντικαταστήσει καμία μορφή τεχνολογίας. Στην πορεία προς ένα μέλλον ποιοτικής εκπαίδευσης και υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, το παιδικό και εφηβικό βιβλίο είναι το πρωτεύον μέσο προαγωγής της».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ