Connect with us

Παιδεία

“H αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου ως παρακαταθήκη για τα παιδιά μας”, της Ζωής Ράπτη

Published

on

Άρθρο της Ζωής Ράπτη ( Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Ν.Δ.)

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει έναν κεντρικό στόχο: η χώρα μας να συγκλίνει σε όλα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Να αντιμετωπίσει παθογένειες στο κράτος και με τολμηρές μεταρρυθμίσεις να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών σε όλους τους τομείς.

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, βασικό μας μέλημα παραμένει πάντα η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστήμιου.

Με το πρόσφατο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το δημόσιο πανεπιστήμιο απελευθερώνεται από τη γραφειοκρατία  και διεθνοποιείται, με την αύξηση των ερευνητικών προγραμμάτων και τη δημιουργία κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα μετεγγραφών ξένων φοιτητών στα ξενόγλωσσα αυτά προγράμματα.

Επίσης, δίνονται δυνατότητες χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων φοιτητών (startups) ή ερευνητών των πανεπιστημίων μας.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αναβαθμίζεται με την ίδρυση νέων τμημάτων και ενισχύεται και σε αριθμό φοιτητών, διδακτικό προσωπικό, χρηματοδότηση και υποδομές, για λόγους εκπαιδευτικούς, αλλά και εθνικούς, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ευαίσθητη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τέλος, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αυτονομείται από το Υπουργείο Παιδείας, και  αναβαθμίζεται ως κέντρο δια βίου μάθησης.

Το θέμα της χρηματοδότησης είναι εξίσου σημαντικό. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συρρικνώθηκε, με αποκορύφωμα το έτος 2018, όπου άγγιξε το ιστορικό χαμηλό των 92 εκ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε σταδιακά το δημόσιο Πανεπιστήμιο και έφτασε το 2023 να το ενισχύσει με 133 εκ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης περίπου του 50% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Επιπλέον η Κυβέρνηση άνοιξε 1.850 θέσεις πανεπιστημιακών, και δημιούργησε ξενόγλωσσα τμήματα στα Πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δίνει πάνω από 1 δις ευρώ από εθνικούς και από λοιπούς πόρους,  στα δημόσια πανεπιστήμιά μας.

Από την άλλη, η ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων πανεπιστημίων και στη χώρα μας,  που αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρής κριτικής, αποσκοπεί στο να καλυφθεί η διαρκώς αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές και να ανασχεθεί η τάση εκπατρισμού των Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι φτάνουν τους 40.000, την ίδια στιγμή που μια χώρα με τον ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία, εκπατρίζει μόλις 15.000 φοιτητές.

Με αυτόν τον τρόπο θα ανασχεθεί και η οικονομική αιμορραγία των οικογενειών τους, που γίνεται και σε βάρος της εθνικής μας οικονομίας.

Η οικονομία μας θα ενισχυθεί από την προσέλκυση της φοίτησης ξένων φοιτητών, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα πραγματοποιηθούν ξένες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την έρευνα και θα επαναπατριστούν Έλληνες ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και σε γεωπολιτικό επίπεδο για την Ελλάδα.

Ένα από τα γνωστά επιχειρήματα του λαϊκισμού είναι ότι τάχα: «αν ιδρυθούν μη κρατικά ΑΕΙ, θα πωλούνται τα πτυχία στην Ελλάδα». Η πραγματικότητα είναι ότι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, όχι μόνο θα εποπτεύει την ίδρυση και τη λειτουργία των παραρτημάτων αυτών, αλλά θα είναι η μόνη αρμόδια, όπως και για τα κρατικά Πανεπιστήμια,  για την αξιολόγηση και πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Είμαστε αποφασισμένοι να βαδίσουμε σταθερά και τολμηρά μπροστά, υλοποιώντας το προεκλογικό μας πρόγραμμα, για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ