Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Η εργασία μας σε δύο ημέρες: Η προβλεπόμενη επανάσταση από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς

Published

on

Μία ριζική αλλαγή στην καθημερινότητά μας φαίνεται να είναι προ των πυλών, με τον Μπιλ Γκέιτς να προβλέπει ότι σε μόλις 10 χρόνια οι άνθρωποι θα εργάζονται μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, χάρη στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (A.I.). Ο συνιδρυτής της Microsoft πιστεύει ότι η τεχνολογία θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους «για τα περισσότερα πράγματα», προκαλώντας έναν επαναστατικό μετασχηματισμό στον χώρο εργασίας και οδηγώντας σε νέες συνθήκες για τις κοινωνίες και τις επιχειρήσεις.

Ο Γκέιτς, σε πρόσφατη εμφάνισή του στο The Tonight Show με τον Jimmy Fallon, αναφέρθηκε στην πιθανότητα μιας μελλοντικής κοινωνίας όπου οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται πλέον να εργάζονται για τις περισσότερες δραστηριότητες, ενώ επισήμανε την ανάγκη για έναν επανακαθορισμό της εβδομάδας εργασίας. «Πώς θα είναι οι δουλειές; Πρέπει να δουλεύουμε δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα;», αναρωτήθηκε ο Γκέιτς, προκαλώντας την σκέψη για το μέλλον της εργασίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δισεκατομμυριούχος εκφράζει τις απόψεις του για τη μείωση των ωρών εργασίας. Πέρυσι, όταν το ChatGPT ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο, είχε δηλώσει ότι η κοινωνία μπορεί να φτάσει τελικά σε ένα σημείο όπου η τριήμερη εργασία θα είναι η νέα κανονικότητα, αφήνοντας τους ανθρώπους με περισσότερο ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες. Αυτό το όραμα για τον ελεύθερο χρόνο και τη μείωση του burnout αναδεικνύει τη σημασία της ευημερίας των εργαζομένων, κάτι που φάνηκε να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά την πανδημία.

Επιπλέον, ο Γκέιτς υποστηρίζει ότι η μείωση της εβδομάδας εργασίας θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία, όπως την ενίσχυση των ποσοστών γεννήσεων και τη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης. Πράγματι, υπάρχουν ήδη παραδείγματα που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της τετραήμερης εργασίας, με μια εταιρεία να σημειώνει αύξηση 24% στην παραγωγικότητα και μείωση της εξάντλησης κατά 50% με μία μόνο ημέρα λιγότερης εργασίας.

Παρά την απήχηση αυτών των απόψεων, η υιοθέτηση ενός μικρότερου εβδομαδιαίου εργασιακού χρόνου είναι ακόμα μακριά. Ωστόσο, κάποιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, ήδη πειραματίζονται με την εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και να αντιμετωπίσουν τα δημογραφικά προβλήματα.

Ο Γκέιτς προβλέπει ότι, στο μέλλον, οι τομείς της ιατρικής και της εκπαίδευσης θα υποστούν τις μεγαλύτερες αλλαγές, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει ανθρώπους σε αυτούς τους τομείς, προσφέροντας υψηλής ποιότητας ιατρικές συμβουλές και εκπαίδευση χωρίς το κόστος και τις περιορισμένες δυνατότητες των σημερινών συστημάτων. Παράλληλα, ο Γκέιτς θεωρεί ότι ο άνθρωπος θα συνεχίσει να ασχολείται με συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως ο επαγγελματικός αθλητισμός, ενώ άλλες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή και η γεωργία, θα γίνουν αυτοματοποιημένες.

Η πρόβλεψη αυτή του Μπιλ Γκέιτς φαντάζει τολμηρή, όμως είναι σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να μεταμορφώνει την εργασία και την καθημερινότητα των ανθρώπων, με πολλές αβεβαιότητες για το μέλλον, αλλά και την ελπίδα για έναν πιο ισχυρό και ευημερούντα κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ