Connect with us

Ειδήσεις

Μαραθώνιος Ψηφιακής Καινοτομίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Published

on

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στον 1ο απομακρυσμένο μαραθώνιο καινοτομίας antivirus crowdhackathon για ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες για την οικονομία και την κοινωνία που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας απευθύνει η Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παραγωγικών και συλλογικών φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο πρώτος κύκλος είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 05.04.2020 ενώ ο Μαραθώνιος θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με στόχο να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, αλλά και για να διευκολύνει τη δικτύωση τους με το παγκόσμιο ρεύμα καινοτομίας που αναπτύσσεται με αυξανόμενο ρυθμό.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας για να δώσουν χρήσιμα αποτελέσματα στα άμεσα προβλήματα και στις ανάγκες που θα τεθούν από φορείς αλλά και πολίτες.

Στον Μαραθώνιο, μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο, ομάδα, ακαδημαϊκό-ερευνητικό εργαστήριο ή εταιρεία με τους ακόλουθους τρόπους:

  • δίνοντας προτάσεις για επίλυση θεμάτων ή προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού, στον χώρο της υγείας, της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και ευρύτερα της κοινωνίας μέσα από δημόσια υποβολή θεμάτων προς επίλυση – διαβούλευση https://hello.crowdapps.net/crowdhackathon-antivirus/.
  • αναπτύσσοντας πρωτότυπες μεθοδολογίες και εφαρμογές που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα (διαγωνιζόμενοι – εγγραφή εδώ).
  • υποστηρίζοντας αυτή την προσπάθεια (μέντορες, χορηγοί, υποστηρικτές, δημόσιοι οργανισμοί, εταιρείες, συλλογικοί φορείς, δήλωση υποστήριξης εδώ).

Ως αποτελέσματα αναμένονται:

Α. Για τον κλάδο της Υγείας:

  • Εφαρμογές πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού ● Ενίσχυση των υποδομών δημόσιας υγείας ● Μορφές εναλλακτικής χρηματοδότησης ερευνών για την υγεία ● Data analytics – διαμόρφωση πολιτικών για δημόσιους φορείς ● Εφαρμογές εξυπηρέτησης ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εισαγωγή  ● Πλατφόρμες αντιμετώπισης θεμάτων ψυχικής υγείας ● Καινοτόμες λύσεις για τη βέλτιστη χρήση του απαιτούμενου εξοπλισμού και υλικών.

Β. Για όλους τους κλάδους που μετασχηματίζονται και επηρεάζονται από την πανδημία του κορωνοϊού:

  • Εφαρμογές για επιχειρήσεις, τηλε-εργασία και συνεργασία ● Πλατφόρμες τηλε-εκπαίδευσης για ιδιώτες και επιχειρήσεις ● Αναδιοργάνωση εφοδιαστικών αλυσίδων για έγκαιρη παράδοση αγαθών ● Ηλεκτρονικό εμπόριο και πληρωμές  ● Εφαρμογές πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου για πολυκαναλικό ψηφιακό διαμοιρασμό.

Γ. Για τις υπηρεσίες του Δημοσίου προς τους πολίτες στις συνθήκες της πανδημίας:

  • Εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ● Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για φορείς του δημόσιου τομέα για απομακρυσμένη εξυπηρέτηση πολιτών και ηλεκτρονική διακυβέρνηση ● Εφαρμογές και υπηρεσίες που αξιοποιούν ανοιχτά δεδομένα του Δημοσίου ● Εφαρμογές και υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών. Ειδικότερα, για αυτή την ενότητα συμμετοχής, στόχος του Υπουργείου είναι η αξιοποίηση των εφαρμογών στο πλαίσιο της πύλης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης gov.gr .

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: “Σε αυτή την κρίση δεν μένουμε αμέτοχοι. Μαζί με όλες τις συντονισμένες προσπάθειές μας, ερχόμαστε να αγκαλιάσουμε και να υποστηρίξουμε τους νέους μας, την κοινότητα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας μας και καινοτόμες τεχνολογικές startup επιχειρήσεις για να προτείνουν τις δικές τους λύσεις στα σημερινά προβλήματα. Υπάρχουν άμεσες ανάγκες για λύσεις τώρα, κυρίως σε θέματα επικοινωνίας, ενημέρωσης, πρόληψης και υποστήριξης για τους συνανθρώπους μας ενώ παράλληλα δημιουργούνται σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, οι οποίες πιθανότατα «έρχονται για να μείνουν» σε μεγάλο ποσοστό. Μπορούμε με την χρήση των νέων τεχνολογιών και εργαλείων να παραμένουμε αισιόδοξοι, ενεργοί και δημιουργικοί και να δημιουργήσουμε καινοτόμες μεθοδολογίες και εφαρμογές για τη νέα πραγματικότητα. Σας καλώ όλους να συμμετέχετε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ