Κοινωνία
Υπόθεση «Jonathan Galindo»: Πόσο επικίνδυνο είναι το διαδίκτυο στις μέρες μας;
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δράση των παιδόφιλων και παιδεραστών στο διαδίκτυο κρούει με συνέντευξή του στον «Χ-τύπο», ο ιδρυτής του διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια
Ο Μανώλης Σφακιανάκης μιλάει ανοικτά για το πώς προσεγγίζουν μικρά παιδιά για να εκμεταλλευτούν την αθωότητα τους και δίνει συμβουλές στους γονείς, με αφορμή και το φονικό παιχνίδι «Jonathan Galindo».
Αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
“Το Διαδίκτυο αδιαμφισβήτητα είναι ένα σύγχρονο, άμεσο, αναγνωρίσιμο και πολύπλευρο μέσο επικοινωνίας για αρκετούς ανθρώπους στη σήμερον ημέρα. Έχει διευκολύνει τη ζωή όλων μας καθώς μέσα από αυτά γίνονται όλα εύκολα και σε γρήγορο χρόνο. Όμως, το Διαδίκτυο έχει και μία άλλη πλευρά, αυτό της επικινδυνότητας καθώς εάν δεν γίνεται σωστή και ασφαλή χρήση του, τότε τα αποτελέσματα και οι συνέπειες είναι μεγάλες. Όλα βασίζονται στη δική μας συμπεριφορά, το πως θα ενεργήσουμε εμείς κάνοντας χρήση του Διαδικτύου καθώς πολύ εύκολα η χρήση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε εθισμό και να χαθεί η πραγματική ταυτότητα του ατόμου.
Συνεχίζοντας, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλοί εκμεταλλεύονται την ανωνυμία του Διαδικτύου, δημιουργώντας διάφορα ψεύτικα προφίλ απειλώντας παιδιά, όπως έχει γίνει και με την τωρινή τραγική υπόθεση του «Jonathan Galindo». Δυστυχώς, υπάρχουν φαινόμενα όπως το cyberbullying, sextortion (σεξουαλικός εκφοβισμός), revenge porn (μη συναινετική διανομή προσωπικού υλικού), τα video games, grooming (διαδικτυακή αποπλάνηση ανήλικου) και πολλοί άλλοι κίνδυνοι στους οποίους εφιστώ πολύ μεγάλη προσοχή.
Επομένως, δεν ξεχνάμε! Ενημερωνόμαστε σωστά τόσο για την ασφαλή πλοήγηση του Διαδικτύου όσο και για του κινδύνους που ενέχουν πίσω από αυτό.”