Αθλητισμός
Ξεκίνησαν και επίσημα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι – Όσα έγιναν στην Τελετή Έναρξης
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε τέσσερις ώρες μετά.
Για πρώτη φορά, μια Ολυμπιακή Τελετή πραγματοποιήθηκε έξω από ένα στάδιο, κατά μήκος έξι χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα, μέχρι τον Πύργο του Άιφελ.
Περί τις 00:10 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, προτού οι Γάλλοι σημαιοφόροι Φλοράν Μαναντού και Μελίνα Ρομπέρ Μισόν πουν τον Ολυμπιακό όρκο, μια κλασική τελετή από το 1920.
Έπειτα ο Ζινεντίν Ζιντάν παρέδωσε τη φλόγα στον Ράφα Ναδάλ.
Η φλόγα ξεκίνησε «το δρόμο» για τον τελικό προορισμό της με την τενίστρια Αμελί Μοεσμό, η οποία την παρέδωσε με τη σειρά της στον αειθαλή μπασκετμπολίστα Τόνι Πάρκερ. Έπειτα, άλλαξε 24 χέρια σε ένα εξόχως κινηματογραφικό σκηνικό.
Τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι, οι Τέντι Ρινέρ και Μαρί Ζοζέπ Περέκ. Η Ολυμπιακή Φλόγα ανέβηκε με αερόστατο στον ουρανό των Παρισίων, σε μία στιγμή που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των θεατών, όπως και η επανεμφάνιση της Σελίν Ντιόν, μετά από τέσσερα χρόνια καλλιτεχνικής απουσίας, δεδομένου του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.
Οι Ολυμπιακές ομάδες παρήλασαν σε βάρκες, τις οποίες παρακολουθούν περίπου 300.000 θεατές, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη σκηνοθετημένη από τον Thomas Jolly, καλλιτεχνικό διευθυντή της τελετής. Οι βάρκες μετέφεραν περισσότερους από 10.000 αθλητές κατά μήκος μιας διαδρομής 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού, δημιουργώντας μια μοναδική και διαφοροποιημένη εμπειρία για τους θεατές
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε τέσσερις ώρες μετά.
Για πρώτη φορά, μια Ολυμπιακή Τελετή πραγματοποιήθηκε έξω από ένα στάδιο, κατά μήκος έξι χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα, μέχρι τον Πύργο του Άιφελ.
Περί τις 00:10 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, προτού οι Γάλλοι σημαιοφόροι Φλοράν Μαναντού και Μελίνα Ρομπέρ Μισόν πουν τον Ολυμπιακό όρκο, μια κλασική τελετή από το 1920. Έπειτα ο Ζινεντίν Ζιντάν παρέδωσε τη φλόγα στον Ράφα Ναδάλ.
Η φλόγα ξεκίνησε «το δρόμο» για τον τελικό προορισμό της με την τενίστρια Αμελί Μοεσμό, η οποία την παρέδωσε με τη σειρά της στον αειθαλή μπασκετμπολίστα Τόνι Πάρκερ. Έπειτα, άλλαξε 24 χέρια σε ένα εξόχως κινηματογραφικό σκηνικό.
Τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι, οι Τέντι Ρινέρ και Μαρί Ζοζέπ Περέκ. Η Ολυμπιακή Φλόγα ανέβηκε με αερόστατο στον ουρανό των Παρισίων, σε μία στιγμή που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των θεατών, όπως και η επανεμφάνιση της Σελίν Ντιόν, μετά από τέσσερα χρόνια καλλιτεχνικής απουσίας, δεδομένου του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.
Οι Ολυμπιακές ομάδες παρήλασαν σε βάρκες, τις οποίες παρακολουθούν περίπου 300.000 θεατές, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη σκηνοθετημένη από τον Thomas Jolly, καλλιτεχνικό διευθυντή της τελετής. Οι βάρκες μετέφεραν περισσότερους από 10.000 αθλητές κατά μήκος μιας διαδρομής 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού, δημιουργώντας μια μοναδική και διαφοροποιημένη εμπειρία για τους θεατές.
Τα σκάφη πέρασαν από μερικά από τα πιο εμβληματικά σημεία και γέφυρες της πόλης κατά τη διάρκεια της παρέλασης, συμπεριλαμβανομένου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και φυσικά του Πύργου του Άιφελ, πριν καταλήξουν στο Τροκαντερό.
Πρώτη, διαχρονικά, η ελληνική αποστολή, με σημαιοφόρους τους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.
Η Lady Gaga τραγούδησε σε «τέλεια» γαλλικά το «Bonsoir Paris». Ντυμένη στα μαύρα, η Αμερικανίδα σταρ ήρθε σε αντίθεση με τα ροζ πούπουλα, ενώ αναβίωνε την εμφάνιση της Zizi Jeanmaire το 1961, με το τραγούδιο My thing in feathers.
Ένας από τους πρωταγωνιστές των ταινιών «Αστερίξ και Οβελίξ», ο Ζαμέλ Ντεμπούζ αναρωτιέται πού πήγαν όλοι.
Εμφανίζεται ο Ζινεντίν Ζιντάν, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και παραλαβάνει τη δάδα, όπως δείχνει χιουμοριστικό βίντεο στην αρχή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Ζιντάν περνάει από cafe, το μετρό του Παρισιού και τελικά παραδίδει τη φλόγα σε ένα παιδί.
H έντονη βροχόπτωση επηρέασε την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς πλήθος κόσμου αποχώρησε από νωρίς.
Η βροχή, μάλιστα, επηρέασε και το έργο των εκπροσώπων του Τύπου που έχουν βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα για να καλύψουν τη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, με… μόνιτορ που μεταδίδουν την Τελετή να… καίγονται.
Ωστόσο, υπήρξαν και οι… αποφασισμένοι, όπως μία θεατής που πήγε αποφασισμένη με αδιάβροχο και ομπρέλα και όπως μας τόνισε η βροχή δεν θα της στερούσε την παρουσία της στην Τελετή Έναρξης, η οποία είναι μία εμπειρία που μπορεί να έχεις «μια φορά στη ζωή», όπως μας είπε.
«Ξέρουμε το Παρίσι», πρόσθεσε γελώντας και κατέληξε «Ακόμα κι αν βρέχει, είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ».
Η διαδρομή ολοκληρώθηκε με το ηλιοβασίλεμα στα δυτικά της πόλης, ένα γεγονός που οι διοργανωτές ελπίζουν να ενισχύσει περαιτέρω τη φήμη του Παρισιού ως η Πόλη του Φωτός
H τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων έκρυβε μια ακόμη έκπληξη, καθώς για πρώτη φορά εμφανίστηκε μέταλ συγκρότημα σε τελετή έναρξης με φόντο την Γαλλική Επανάσταση και την Μαρία Αντουανέτα.
Είναι οι χαρισματικοί Gojira, το γαλλικό groove metal συγκρότημα που εδώ και 29 χρόνια αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα του «σκληρού ήχου».
Λίγο πριν το τέλος της Τελετής έναρξης ακούστηκε ο Ολυμπιακός ύμνος και ταυτοχρόνως έλαβε χώρα η έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Ολυμπιακός Ύμνος είναι μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά.
Την ίδια ώρα, τα μέτρα ασφαλείας ήταν «Δρακόντεια», καθώς αστυνομία και στρατός θα βρίσκονται διαρκώς και μέχρι τις 11 Αυγούστου σε επιφυλακή, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα των τελευταίων ωρών με το σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας, αλλά και τις απειλές για βόμβες και τον εντοπισμό εμπρηστικών μηχανισμών όπως επιβεβαίωσε η γαλλική κυβέρνηση.
Παρόντες στην Τελετή Έναρξης ήταν ηγέτες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μια λίστα που δημοσιοποίησε η γαλλική προεδρία, αναμένεται να παρακολουθήσουν τις Τελετές ‘Εναρξης και Λήξης στο Παρίσι, ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισάκ Χερτζογκ, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Νούντα και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν, ενώ η χώρα μας, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του.
Επίσης δήλωσαν το παρών εκπρόσωποι σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Οντρί Αζουλάι. Σημειώνεται ότι δεσημος εκπρόσωπος της Ρωσίας, οι αθλητές της οποίας διαγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία.
Οι εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 σηματοδοτούν την επιστροφή των Αγώνων στη γαλλική πρωτεύουσα μετά από 100 χρόνια. Το Παρίσι γίνεται έτσι η δεύτερη πόλη μετά το Λονδίνο που φιλοξενεί τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά. Με συνολικά 329 αγωνίσματα, η πλειονότητα των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι και τη μητροπολιτική του περιοχή, με εξαιρέσεις όπως το σέρφινγκ που θα διεξαχθεί στη Γαλλική Πολυνησία, 15.000 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.
Πολλοί από τους χώρους διεξαγωγής υπήρχαν πριν από τους Αγώνες, ενώ η μόνη μόνιμη αθλητική εγκατάσταση που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το Κέντρο Υγρού Στίβου, το οποίο θα υποδεχθεί τα αγωνίσματα της καλλιτεχνικής κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης και των καταδύσεων. Θα υπάρξουν επίσης διάφορες προσωρινές αρένες και κερκίδες, με αρκετές να έχουν κατασκευαστεί γύρω από διάσημα ορόσημα. Το Παρίσι φιλοξενεί αρκετά συμπαγείς Αγώνες, με την πλειονότητα των εγκαταστάσεων να βρίσκονται σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το Ολυμπιακό Χωριό στα βόρεια της πόλης. Οι φίλαθλοι θα μπορούν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο μεταξύ των χώρων ή να μετακινηθούν με το καλά συνδεδεμένο σύστημα μετρό του Παρισιού.
Οι μόνιμες αθλητικές εγκαταστάσεις του Παρισιού
Η Πόλη του Φωτός διαθέτει ήδη μια σειρά από μόνιμους αθλητικούς χώρους που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Stade de France φιλοξενεί τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου και ράγκμπι της χώρας και δεν είναι άγνωστο σε διεθνείς αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι ένα από τα δύο μόνο στάδια που έχουν φιλοξενήσει τόσο τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου όσο και του Παγκοσμίου Κυπέλλου ράγκμπι και διοργάνωσε τον τελικό του UEFA Champions League το 2002, το 2006 και το 2022. Θα γίνει το Ολυμπιακό Στάδιο για τη διάρκεια των Αγώνων, υποδεχόμενος τον στίβο (στίβος) και το ράγκμπι επτά.
Νοτιοδυτικά της αρένας βρίσκεται το Stade Roland Garros. Το συγκρότημα, που πήρε το όνομά του από τον διάσημο Γάλλο αεροπόρο, φιλοξενεί 18 χωμάτινα γήπεδα τένις τα οποία χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για το Γαλλικό Όπεν, ένα από τα τέσσερα grand slam του αθλήματος. Το ολυμπιακό τένις θα διεξαχθεί φυσικά εδώ, αλλά το κεντρικό του κομμάτι – το Court Philippe Chatrier – θα φιλοξενήσει επίσης αγώνες πυγμαχίας.
Αθλητικές εγκαταστάσεις μακριά από την πόλη
Αν και η πλειονότητα των εκδηλώσεων θα επικεντρωθεί στο Παρίσι ή στην περίμετρό του, μια χούφτα αθλημάτων θα διεξαχθούν εκτός της πρωτεύουσας. Ενώ οι περισσότεροι αθλητές θα ασχοληθούν με τη φασαρία της πόλης και την άφιξη χιλιάδων οπαδών των Ολυμπιακών Αγώνων, οι σέρφερ που θα αγωνιστούν στο Παρίσι 2024 θα κατευθυνθούν σε έναν απομακρυσμένο νησιωτικό παράδεισο.
Το σύνολο των αγώνων σέρφινγκ θα διεξαχθεί στην Ταϊτή, το μεγαλύτερο νησί της υπερπόντιας συλλογικότητας της Γαλλικής Πολυνησίας. Η Ταϊτή, που βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, πάνω από 9.000 μίλια μακριά από το Παρίσι, θα υποδεχτεί σέρφερ από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν το περίφημο κύμα Teahupo’o. Το Teahupo’o, που συχνά αναφέρεται ως «Το τέλος του δρόμου», είναι γνωστό για το γραφικό του σκηνικό, αλλά και για τον κίνδυνο που ενέχει λόγω του ρηχού υφάλου κάτω από το τεράστιο κύμα.
Οι ιστιοπλόοι των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα τολμήσουν να φτάσουν τόσο μακριά, αλλά με το Παρίσι να βρίσκεται στην ενδοχώρα και μακριά από την ακτογραμμή, η παραθαλάσσια πόλη της Μασσαλίας στη νότια ακτή της ηπειρωτικής Γαλλίας επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Η μαρίνα Roucas-Blanc θα προσαρμοστεί για τον αγώνα, με την παράκτια διαμόρφωση και τους σταθερούς ανέμους να εξασφαλίζουν «ιδανικές συνθήκες τακτικής και στρατηγικής για τους αγωνιζόμενους». Η πόλη θα φιλοξενήσει επίσης ποδοσφαιρικούς αγώνες στο στάδιο της Μασσαλίας (γνωστό και ως Stade Vélodrome) μαζί με το Parc de Princes και αρένες στο Μπορντό, τη Σεντ Ετιέν, τη Λυών, τη Νάντη και τη Νίκαια.
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Κεντρικό Θέμα2 days ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο
-
Δήμοι Αττικής2 days ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
-
Ειδήσεις2 days ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.