Ανακοινώσεις
Κυβέρνηση: Νέα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών για την επίλυση της δημογραφικής συρρίκνωσης
Στον Προϋπολογισμό 2024 σύμφωνα με τη Κυβέρνηση έχουν ενταχθεί μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, όπως η αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες ή του επιδόματος τέκνων για τους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να γίνει “παύση” της δημογραφικής συρρίκνωσης της χώρας,
Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, μετά τα τελευταία δημογραφικά νούμερα. η Κυβέρνηση σπεύδει να ανακοινώσει μέτρα, που ευελπιστεί ότι θα λειτουργήσουν ως προθέσεις εκκίνησης του δημογραφικού πολλαπλασιασμού. Κι αυτό όταν η έλλειψη λαϊκής κατοικίας αποτελεί “βόμβα”, ο πληθωρισμός καλπάζει, αλλά και η κυρίαρχη συμπεριφορική τάση στην κοινωνία δεν αναδεικνύει την οικογένεια ως πρόταγμα.
Στο μέτωπο των οικονομικών προκλήσεων η κυβέρνηση δια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκη και της αρμόδιας υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σ. Ζαχαράκη, αναμένεται να ανακοινώσει νέα δέσμη δράσεων για την ενίσχυση των υφιστάμενων επιδομάτων για οικογένειες (επίδομα γέννησης και τέκνων). Παράλληλα αναμένεται να δώσει στίγμα για τα προγράμματα στέγης που αφορούν κυρίως στους νέους, όπως επίσης και τα προγράμματα που σχετίζονται με τον οικογενειακό προγραμματισμό και την επανένταξη των μητέρων στην αγορά εργασίας (“Νταντάδες της γειτονιάς”, βρεφονηπιακοί εντός των επιχειρήσεων), αλλά και τα θέματα κατάρτισης των νέων, που σχετίζονται με τα “αναχώματα” στην υψηλή ανεργία στις νεαρές ηλικίες, μέχρι τα 25 έτη.
Να σημειωθεί ότι για φέτος, με βάση τον Προϋπολογισμό:
- ανέβηκε η προσαύξηση ανά παιδί στις 5.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ πέρσι, όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης
- με τα ίδια, διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα δοθεί και η επιδότηση για θέρμανση με ρεύμα, ενώ δημιουργήθηκε ειδικό, χαμηλό τιμολόγιο ρεύματος για τους πολύτεκνους
- αυξήθηκε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Ενδεικτικά, το όφελος για τις οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ το χρόνο, το οποίο θα φανεί μέσα στη χρονιά μέσω της μείωσης της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος.
Ποια είναι τα δημογραφικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας
Υπενθυμίζεται ότι από το 2011 και μετά ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σταδιακά. Την τελευταία δεκαετία η συνολική μείωση του πληθυσμού είναι της τάξεως του 6% (-660 χιλ.). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, ο πληθυσμός θα συνεχίσει να μειώνεται, φτάνοντας τα 9 εκατομμύρια έως το 2050 και τα 7,8 εκατομμύρια έως το 2100. Εάν αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε ο πληθυσμός της χώρας θα είναι μικρότερος από αυτόν τον της δεκαετίας του 1960. Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του Economist για το Δημογραφικό, στην Αθήνα, έκανε λόγο για μείωση του πληθυσμού από μερικές εκατοντάδες έως και 1,5 εκατ. μέχρι το 2050, λόγω του σταθερού ελλείμματος γεννήσεων έναντι θανάτων.
Επίσης, σε σύνολο 6,6 εκατ. φορολογούμενων, 3,95 εκατ. δεν έχουν σύζυγο και άλλα 1,3 εκατ. έχουν σύζυγο αλλά όχι παιδί. Από τα περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενους που απομένουν, οι 622 χιλιάδες έχουν ένα παιδί και οι 575 χιλιάδες έχουν δύο παιδιά. Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι είναι λιγότεροι από 144 χιλιάδες.
Επιπλέον, με βάση τον ΟΟΣΑ, ενώ το 1962 σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 2,30 γεννήσεις, το 1982 η αναλογία είχε πέσει στις 2,10. Έως το 2062, δεν αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 1,5. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.
Με βάση, δε, όσα είπε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θ. Πελαγίδη κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος “Ανθεκτικότητα, συμπερίληψη, και ανάπτυξη: Προς μια δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών περιφερειών”, (JustReDI), που υλοποιείται με τη σύμπραξη έξι ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και αφορά τις προκλήσεις και τις προοπτικές της διττής μετάβασης στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και της προϊούσας ψηφιοποίησης της κοινωνίας και της οικονομίας, σε σχέση με 10 χρόνια πριν 641.000 είναι λιγότεροι οι νέοι 20-29 ετών, Δηλαδή, υπάρχει 40% μείωση μέσα σε 10 χρόνια, κάτι, φυσικά, που επηρεάζει καταλυτικά την οικονομία.