Connect with us

Βουλή

Πρόταση Κακλάμανη για τα διαφυγόντα κεφάλαια στο εξωτερικό

Published

on


Επίκαιρη ερώτηση υπέβαλε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Β’ Αθήνας-ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολος Κακλαμάνης, προς τον Υπουργό Οικονομικών, προτείνοντας να νομοθετηθεί τεκμήριο (μαχητό) περί μη καταβολής των νομίμων φόρων για σημαντικά ποσά που έχουν διαρρεύσει στο εξωτερικό. Η ερώτηση θα συζητηθεί το απόγευμα της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου, στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Το κείμενο του κ. Κακλαμάνη έχει ως εξής
“Το πρόβλημα της τεραστίων διαστάσεων διαρροής κεφαλαίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού και, κυρίως, η αδυναμία των αρμοδίων αρχών να αποκαλύψουν τα μη νομίμως φορολογηθέντα ποσά, εξοργίζει την πάσχουσα από την οικονομική κρίση κοινωνία μας.
Επιβάλλεται, συνεπώς, εν όψει και του προεξοφλούμενου χρηματοδοτικού κενού 2015-2016 και της συνεχιζόμενης ασφυκτικής για την πραγματική οικονομία τακτικής των τραπεζών, παρά τα ποσά της ανακεφαλαίωσής τους και την πρόσφατη χορήγηση 5 δις € με μόλις 0,25% επιτόκιο από την Ε.Κ.Τ., να ληφθούν τολμηρά και αποτελεσματικά μέτρα για όλους εκείνους που από 1-1-2009 μέχρι 17-6-2012, ενώ η πατρίδα τους αντιμετώπιζε τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης, αρνούνταν και αρνούνται να αιμοδοτήσουν με το αζημίωτο την οικονομία της και μετέφεραν τα χρήσιμα προς τούτο κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, για να τα διασώσουν από τον δήθεν κίνδυνο χρεοκοπίας των τραπεζών, όπως προπαγάνδιζαν οι λεγόμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π., ενώ αυτά, ως γνωστόν, όχι μόνο δεν κινδύνευαν αλλά, μέχρι το «κούρεμα» των ομολόγων, δανείζονταν από την Ε.Κ.Τ. με 1% και δάνειζαν το κράτος με επιτόκιο 5% και πλέον!…
Προτείνονται, λοιπόν, τα εξής:
– Να νομοθετηθεί  το τεκμήριο (μαχητό) ότι όλα τα ποσά που, με οποιοδήποτε τρόπο, διέρρευσαν σε χώρες εντός ή εκτός της Ε.Ε., ορισμένου ποσού και άνω από την 1-1-2009 μέχρι 17-6-2012, δεν έχουν φορολογηθεί νομίμως στην Ελλάδα. Στα ποσά αυτά επιβάλλεται φόρος  30-40%, ανά ύψος ποσού.
– Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό και μπορεί να ανατραπεί και να ακυρωθεί ο επιβαλλόμενος φόρος με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που δικάζει σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, κατόπιν προσφυγής του υπόχρεου καταβολής του φόρου, ο οποίος  προσκομίζει όλα τα, προς απόδειξη της πληρωμής των νομίμων φόρων, τελών ή προστίμων, στοιχεία. Η προσφυγή κατατίθεται εντός 15 ημερών από της κοινοποιήσεως της σχετικής πράξεως της αρμόδιας αρχής, εκδικάζεται εντός 10 ημερών και εντός άλλων 10 ημερών δημοσιεύεται η απόφαση του δικαστηρίου. Κατά της απόφασης αυτής μπορεί ν’ασκηθεί αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατάθεση της οποίας από την επομένη της εκδόσεως της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, την εκδίκαση και την έκδοση της απόφασής του, ισχύουν οι αυτές προθεσμίες. Τόσο στο Διοικητικό Εφετείο όσο και στο Σ.τ.Ε., οι υποθέσεις αυτές δικάζονται ως εκ του νόμου προτιμητέες πάσης άλλης, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να λήξει η εκκρεμότητα αυτή.
Ο φόρος αυτός, τέλος, μπορεί να περιοριστεί στο 50%, αν το σύνολο του βαρυνόμενου ποσού «επαναπατριστεί» για μια 5ετία τουλάχιστον.

Επί της προτάσεως αυτής και γενικώς επί του κυβερνητικού προβληματισμού (αν υπάρχει) για το μείζον αυτό ζήτημα
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός και παρακαλείται να ενημερώσει τη Βουλή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ