Connect with us

Κηφισιάς, Ερυθραίας, Εκάλης

“Το όραμα της Κηφισιάς” – Επιτυχία για το εργαστήρι του προγράμματος SPARCS

Published

on

Ολοκληρώθηκε το εργαστήρι City Vision του προγράμματος SPARCS με θέμα “Το όραμα της πόλης μας», με σκοπό τη δημιουργία του οράματος της πόλης της Κηφισιάς.

Το πρόγραμμα SPARCS είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Horizon2020) και η Κηφισιά είναι μια από τις 7 πόλεις στην Ευρώπη που έχουν επιλεχθεί από τη Commission για να συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Το “City Vision”αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το 5ετές πρόγραμμα SPARCS που έχει σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων κοινοτήτων με μηδενικούς ρίπους άνθρακα, με δράσεις στους τομείς της αστικής ανάπλασης, της εξοικονόμησης ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της έξυπνης πόλης, της βιώσιμης κινητικότητας κλπ.
Το εργαστήρι υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος Sparcs, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθοδολογίες και προσεγγίσεις.
Χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως ,ο κ. Βασίλης Ξυπολυτάς Προεδρος ΟΣΥ και ο κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων.
Συμμετέχοντες στο εργαστήρι ήταν εκπρόσωποι υπηρεσιών του Δήμου, οργανισμών, φορέων, εταιριών, αλλά και απλοί πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής: Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Κηφισιάς, Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Κηφισιάς, Σύλλογοι της Πόλης, ELIN VERD, ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, Συγκοινωνιολόγος /μελετητής (ΣΒΑΚ) Σχεδίων Βιώσιμής Αστικής Κινητικότητας , Μουσείο Γουλανδρή κ.α.
Τα στάδια του εργαστηρίου
Το εργαστήρι συντόνιζαν οι:
  • Σταύρος Ζαπάντης , Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου & Υπεύθυνος Προγράμματος SPARCS
  • Άρτεμις Γιαβάσογλου, Project & Technical Manager SPARCS
  • Κατερίνα Νικολάου, Υπ. Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας SPARCS & συντονίστρια εργαστηρίου «CityVision”
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου η ομάδα αξιολόγησε την παρούσα κατάσταση σε 6 στρατηγικούς πυλώνες:
-Κινητικότητα/Μεταφορές,
-Ενεργειακή Κατανάλωση Κτηρίων,
-Πράσινη Ενέργεια,
-Αστικός Σχεδιασμός,
-Έξυπνη Πόλη,
-Ευαισθητοποίηση Πολιτών.
Πρώτο μέρος: Παρούσα Κατάσταση (Status Quo)
Η κ. Γιαβάσογλου (Project & Technical Manager του SPARCS – Αρχιτέκτον – Μηχανικός με εμπειρία σε πολεοδομικό σχεδιασμό και μεταπτυχιακό σε διαχείριση τεχνικών έργων (project management), παρουσίασε τα επιστημονικά δεδομένα της Πόλης για κάθε έναν από τους προαναφερθέντες Στρατηγικούς Πυλώνες (καταγραφή, μετρήσεις και στατιστικά στοιχεία), δεδομένα που συλλέχθησαν και επεξεργάστηκαν από την ομάδα του SPARCS .
Eν συνεχεία, οι συμμετέχοντες συζήτησαν και αξιολόγησαν τη παρούσα κατάσταση σημειώνοντας τι θέλουμε να αφήσουμε πίσω και τι θέλουμε να κρατήσουμε για το μέλλον της πόλης της Κηφισιάς.
Δεύτερο μέρος: Νέες Τάσεις
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν οι νέες τάσεις και εξελίξεις σε διάφορους τομείς, όπως:
Αστική ανάπτυξη και σχεδιασμός, Αστικές επιβατικές μεταφορές, Ολοκληρωμένη ψηφιακά δίκτυα, Ηλεκτροδότηση συστημάτων και εφαρμογών, Εξατομικευμένος τρόπος ζωής στην αστική κοινωνία, Νέα υλικά και τεχνολογίες, Αποκέντρωση και εκδημοκρατισμός του ενεργειακού εφοδιασμού, Ενεργοί πολίτες ζητούν συμμετοχή.
Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τις τάσεις και εξελίξεις σημειώνοντας ποιες από αυτές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στη πόλη της Κηφισιάς.
Τρίτο μέρος: «Επικεφαλίδες από το Μέλλον»
Το τρίτο μέρος του εργαστηρίου ξεκίνησε με μια πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση, τις «Επικεφαλίδες από το Μέλλον». Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν τον ρόλο της συντακτικής ομάδας μιας τοπικής εφημερίδας της Κηφισιάς σε μια χρονική στιγμή στο μέλλον, όπου η πόλη της Κηφισιάς έχει πετύχει τον στόχο να γίνει μια πόλη με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Η κάθε ομάδα κλήθηκε να δημιουργήσει τους τίτλους του πρωτοσέλιδου, απεικονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τι θέλουμε να πετύχει η πόλη της Κηφισιάς. Συνολικά δημιουργήθηκαν 4 πρωτοσέλιδα γεμάτα ιδέες για το μέλλον της Κηφισιάς. Αφού παρουσιάστηκαν όλα τα πρωτοσέλιδα, η ομάδα διάλεξε ποια σημεία ήταν τα πιο σημαντικά.
Τέταρτο μέρος: Επιλογή Δράσεων
Στο τελευταίο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες δούλεψαν και πάλι σε ομάδες, ώστε να «μεταμορφώσουν» τους τίτλους του πρωτοσέλιδου από την προηγούμενη άσκηση σε συγκεκριμένες δηλώσεις οράματος για κάθε στρατηγικό πυλώνα.
Με την ολοκλήρωση και αυτού του βήματος ολοκληρώθηκε το εργαστήρι, έχοντας συλλέξει τις απόψεις, ιδέες και το όραμα, τόσο των συμμετεχόντων, όσο και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτών, και των παιδιών.
Τα αποτελέσματα, οι προτάσεις και οι δράσεις των 7 πόλεων του προγράμματος SPARCS θα υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον σχεδιασμό της Ευρώπης του αύριο, στους ανωτέρω τομείς.
Οι δηλώσεις Θωμάκου – Ζαπάντη
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος δήλωσε: «Το πρόγραμμα SPARCs, είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει απορροφήσει ο Δήμος Κηφισιάς. Επτά δήμοι απ’ όλη την Ευρώπη, συνεργάζονται στενά για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, την εφαρμογή ηλεκτροκίνησης και τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προκειμένου να προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης στους κατοίκους τους. Μέσω του προγράμματος έχουμε τη χρηματοδότηση και τα εργαλεία. Μέσω της συμμετοχής των πολιτών έχουμε ανθρώπινο δυναμικό για να αλλάξουμε τις πόλεις μας. Ευχαριστούμε τον καθέναν και την καθεμιά που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στα εργαστήρια του προγράμματος».
Ο εισηγητής και συντονιστής του προγράμματος κ. Σταύρος Ζαπάντης δήλωσε:
«Ευχαριστώ θερμά του συμμετέχοντες για τη συνεργασία τους, αλλά και τον ενθουσιασμό τους για αυτό το πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την Πόλη μας.
Τα αποτελέσματα του City Vision workshop:
Α) Αποτελούν έναν Οδικό Χάρτη για τα έργα και τις δράσεις που πρέπει να κάνει ο Δήμος μας για να προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους αυτής της πόλης και να βελτιωθεί η καθημερινότητά.
και
Β) Θα είναι ένα εργαλείο για να διεκδικήσει ο Δήμος μας, μέσω του προγράμματος SPARCS, κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Comission), χρηματοδοτήσεις για την πραγματοποίηση των Έργων και των Δράσεων που επιλέχθεισαν»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ