Αλίμου
Ο Δήμος Αλίμου απαντά για τη διανομή ξυλείας από τα πεσμένα δέντρα λόγω της κακοκαιρίας
Με αφορμή πολλά ερωτήματα κατοίκων γιατί δεν μοιράζονται οι κορμοί των δένδρων που έσπασαν στην κακοκαιρία, ώστε να τους κάψουν στα τζάκια τους οι πολίτες, ο Δήμος Αλίμου ξεκαθαρίζει το τοπίο.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά: “Για τα κλαδέματα, όπως και για τους κορμούς των σπασμένων δένδρων που μαζεύτηκαν μετά την κακοκαιρία “Ελπίς”, ο Δήμος Αλίμου εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, το πλέον σύγχρονο και οικολογικό που υπάρχει:
Οι κορμοί, κλώνοι και απόκλαδα συγκεντρώνονται στο συνεργείο του Δήμου και τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια. Εν συνεχεία μεταφέρονται στη μονάδα των Δήμων που παράγει κομπόστ και μετατρέπονται σε λίπασμα μαζί με άλλα οργανικά απόβλητα, επιστρέφουν δηλαδή στη φύση. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιείται τόσο η επιβάρυνση στο Δημοτικό Ταμείο, όσο (και κυριότερα) η επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Με αφορμή πολλά ερωτήματα κατοίκων γιατί δεν μοιράζονται οι κορμοί των δένδρων που έσπασαν στην κακοκαιρία, ώστε να τους κάψουν στα τζάκια τους οι πολίτες, ο Δήμος Αλίμου ενημερώνει ότι:
Η ξυλεία αυτή είναι ακόμα νωπή και, ως εκ τούτου, η καύση της είναι πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον. Δεν πρόκειται για καυσόξυλα που καίγονται στο τζάκι, αλλά για χλωρούς ακόμα κορμούς, που δεν πρέπει να καούν φέτος. Οι κορμοί αυτοί θα μπορούσαν να καούν με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα, εφόσον φέτος θα αποθηκεύονταν για αρκετούς μήνες σε ξηρό και θερμό περιβάλλον, ώστε να μετατραπούν σε καυσόξυλα. Συνεπώς, η καύση των δένδρων αυτών τώρα, αποτελεί σοβαρό λάθος με αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και για τα σπίτια που θα γεμίσουν κάπνα κ.λπ. Επιπλέον, κάποια από τα δένδρα που έσπασαν και μαζεύτηκαν (π.χ. λεύκες) δεν είναι βραδύκαυστα, συνεπώς δεν καίγονται στο τζάκι, ούτως ή άλλως.
Γι’ αυτούς τους λόγους ο Δήμος μας αποφάσισε οι κορμοί να μη μοιραστούν στους πολίτες προς καύση στα τζάκια, αλλά να ακολουθήσουν κανονικά την οδό της ανακύκλωσης (κομποστοποίηση), μαζί με τα υπόλοιπα απόκλαδα και τα οργανικά απόβλητα (καφέ κάδος).
Ο στόχος πάντα είναι να επιτυγχάνεται η πλέον φιλική στο περιβάλλον και η πιο οικολογική διαχείριση των αποβλήτων της πόλης του Αλίμου.”